Varsta la care copiii invata sa distinga binele de rau. Cum are loc dezvoltarea moralitatii

/ / Modificat: 2023-12-07
Varsta la care copiii invata sa distinga binele de rau. Cum are loc dezvoltarea moralitatii

Exista o varsta la care copiii stiu sa deosebeasca binele de rau? Moralitatea in copilarie se dezvolta in paralel cu dezvoltarea cognitiva si nu este clar daca este innascuta, dar este clar ca educatia influenteaza construirea ei (cel putin partial).

Morala este acea "expresie a comportamentului bazata pe valorile si traditiile unei societati", iar moralitatea este "corespondenta cuvintelor si actiunilor noastre cu dictatele moralei".

Dezvoltarea moralitatii la copii

Capacitatea copiilor de a distinge intre bine si rau se dezvolta treptat pe parcursul copilariei si depinde de o serie de factori, inclusiv de dezvoltarea lor cognitiva, sociala si morala. In general, se considera ca nu exista o varsta specifica la care toti copiii dobandesc aceasta abilitate, deoarece ea variaza de la un copil la altul. Cu toate acestea, se gasesc cateva orientari generale:

1. Etapa prescolara

Copiii prescolari au adesea o intelegere limitata a moralitatii. Ei pot incepe sa inteleaga concepte simple de bine si rau, dar intelegerea lor este mai degraba egocentrica si se bazeaza pe consecintele imediate.

2. Varsta scolara timpurie

Pe masura ce copiii intra in scoala primara, ei dezvolta o intelegere mai sofisticata a moralitatii. Ei incep sa inteleaga concepte precum empatia si dreptatea si sunt mai capabili sa faca distinctia intre bine si rau in situatii mai complexe.

3. Adolescenta

In timpul adolescentei, tinerii dezvolta o intelegere mai profunda a moralitatii si a problemelor etice. Ei pot pune la indoiala normele si valorile morale stabilite si isi dezvolta propriul sistem de valori.

Aceasta varsta poate fi de sase luni

Cu toate acestea, exista studii care specifica varsta la care copiii disting binele de rau. De exemplu, acest studiu de la Yale, realizat de Paul Bloom si Karen Wynn, concluzioneaza ca bebelusii vin pe lume cu un fel de "moralitate embrionara" care ii determina sa fie capabili sa distinga intre comportamentul "bun si rau" inca de la sase pana la zece luni.

De asemenea, studiile arata ca, daca bebelusilor de sase luni li se prezinta atat comportamente bune, cat si rele, acestia raman cu primele.

Pe de alta parte, un alt studiu al Universitatii din Illinois a ajuns la concluzia ca bebelusii cu varste cuprinse intre 19 si 21 de luni pot deja sa distinga intre situatiile si comportamentele "corecte si nedrepte". De asemenea, ei manifesta asteptari pozitive, adica tind sa se astepte ca ceilalti sa se comporte corect.

Este moralitatea innascuta?

Exista teorii care spun ca da, iar altele care spun ca nu. Dar, in general, consensul actual in ceea ce priveste moralitatea, indiferent daca este innascuta sau nu, este ca exista o predispozitie de a avea incredere ca ceilalti vor actiona "bine". Adica, bebelusii tind sa creada ca vom avea grija de ei, nu ca le vom face rau. Din aceasta cauza si nu numai, se dezvolta atasamentul.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor Varsta

Articole recomandate

Citeste si despre