Trei motive pentru care copiii inventeaza prieteni imaginari. Ne ingrijoram sau nu?

/ / Modificat: 2024-03-06
Trei motive pentru care copiii inventeaza prieteni imaginari. Ne ingrijoram sau nu?

Majoritatea copiilor au la un moment dat prieteni imaginari. Iti povestesc despre ei ca si cum ar fi persoane reale, vorbesc cu ei cand se joaca si par ca au cu ei o legatura intensa si emotionala. Ce ii determina sa inventeze prieteni pe care doar ei ii pot vedea? Ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti acest lucru?

Potrivit studiilor, aproximativ doua treimi dintre copii au la un moment dat un prieten imaginar, iar in general aceasta etapa se petrece intre 3 si 8 ani; unii isi duc cu ei prietenii imaginari chiar si spre perioada adolescentei sau mai departe in viata, iar fetitele sunt mai predispuse la a avea prieteni imaginari decat baietii.

Prietenii imaginari pot fi obiecte personificate sau personaje invizibile, iar relatiile pot fi ierarhice sau de egalitate.

De ce au copiii prieteni imaginari

Un prieten imaginar este un prieten in care copilul tau are incredere, care il poate ajuta sa ia uneori decizii, care ii tine de urat atunci cand poate se simte singur. Nu inseamna, insa, ca, daca isi construieste o lume alaturi de prietenul imaginar, copilul nu constientizeaza ca acesta nu este real; nu putini parinti care au incercat sa stea si ei de vorba cu prietenul imaginar al copilului lor au avut surpriza sa li se atraga atentia ca acesta nu este, de fapt, o persoana.

Copiii care au un prieten imaginar sunt socialbili, creativi, plini de imaginatie si manifesta inclinatie spre jocurile fantastice. Un studiu condus de Stephanie Carlson a aratat ca un copil are trei motive pentru a inventa un prieten imaginar, care vin din trei nevoi psihologice:

Nevoia de competenta - copilul care are un prieten imaginar are, de obicei, rol de lider si incearca sa isi invete amicul diferite lucruri; acest lucru ii creeaza o senzatie de superioritate, dar si de incredere in propriile cunostinte si aptitudini.

Nevoia de relationare - copiii au si ei nevoie de relatii trainice, durabile, cu personaje de incredere, care sunt o companie placuta si cu care creeaza experiente memorabile.

Nevoia de autonomie - a avea un prieten imaginar cu care dezbat o chestiune, cu care se joaca, cu care comunica este pentru copii o modalitate excelenta de a gestiona anumite situatii si de a se simti in control.

Prin urmare, copiii apeleaza la prieteni imaginari pentru a se simti sprijiniti, pentru a se juca sau pentru a-i ajuta sa faca lucruri pe care ei nu le pot face; de asemenea, un prieten imaginar le apartine doar lor si nici nu ii va critica sau judeca.

Ar trebui sa te ingrijoreze cand copilul are prieteni imaginari?

Daca in urma cu mai multe decenii a avea un prieten imaginar reprezenta un semn de neadaptare si un motiv de ingrijorare, daca unii credeau ca inventarea unui astfel de personaj indica lipsuri pe care copilul le resimte in viata reala sau, mai mult, o lipsa de coerenta, in ultimii ani psihologii si cercetatorii au contrazis aceste teorii.

Studii recente au condus la concluzia ca a avea prieteni imaginari in copilarie are efecte pozitive pe termen lung. Copiii care comunica cu un prieten imaginar au un vocabular mai dezvoltat, invata sa priveasca lucrurile in perspectiva, sunt mai putin timizi si devin sociabili, descurcareti si creativi. De asemenea, ei sunt mai deschisi la experiente noi si au abilitati cognitive superioare.

Prietenii imaginari pot fi alti copii, creaturi mitice, supereroi, animale, jucarii care prind viata si orice alt companion prefera un copil. In cele mai multe cazuri nu este un motiv de ingrijorare, iar prieteniile imaginare vor fi inlocuite treptat de cele reale.

Este, totusi, cazul sa te ingrijorezi si sa acorzi o atentie sporita acestei prietenii daca observi ca piciul tau incepe sa dea vina pe prietenul imaginar pentru anumite lucruri pe care le face sau daca "prezenta" acestuia devine o problema in familie. De asemenea, ar trebui sa aveti o discutie despre prietenii imaginari daca copilul incepe sa manifeste anxietate in fata altor copii, daca incepe sa aiba dialoguri nepotrivite, daca incepe sa se teama de personajul zamislit de imaginatia lor sau daca observati schimbari inexplicabile in comportamentul si obiceiurile lor.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prieteni imaginari

Articole recomandate

Citeste si despre