Santajul sentimental la copii

/ / Modificat: 2006-02-17
Santajul sentimental la copii
Intrebare:

- Ma numesc Beatrice si am o fetita de 3 ani si 8 luni. E un copil bun dar prefera de multe ori sa faca numai cum vrea ea. Recurge si la santaj sentimental atunci cand nu iese cum doreste ea, iar apoi ne roaga sa o iertam. Cum trebuie sa ne purtam cu copilul in asemenea situatie? Cum sa procedam? In afara de acest lucru mai are un tic, acela de a-si roade unghiile. Cum o dezvatam de acest obicei?

Raspuns:




 

Orice copil incearca sa faca numai ce vrea el, dar parintii sunt cei care trebuie sa ii arate care sunt limitele. Dupa cum relatati, se pare ca santajul sentimental al fetitei este incununat de success de fiecare data! In acest caz, nu este vina ei, ci a dumneavoastra pentru ca cedati intotdeauna, creand deja o regula de relationare care nu este benefica nici pentru ea nici pentru dumneavoastra.

Pentru a modifica situatia, trebuie sa nu mai cedati la acest santaj sentimental.

Fiti mai fermi si respectati-va cu consecventa promisiunile, chiar daca unele dintre ele vi se par mai neplacute pentru copil. Stabiliti reguli pentru fetita, invatand-o sa le respecte, pentru ca ea are nevoie de repere pentru o dezvoltare armoniasa si echilibrata din punct de vedere emotional.

Nu precizati cand apare apare ticul de roadere a unghiilor. Este important pentru a stabili modalitatea de inteventie. Isi roade unghiile tot timpul sau cand este suparata, cand ii este tema de ceva, cand o certati, cand este relaxata? Ati incercat sa observati aceasta corelatie tic-situatie? Roaderea unghiilor este un simptom iar pentru a sti cu ce sa il inlocuim sau sa il eliminam trebuie sa cunoastem cauza aparitiei lui sau modul de manifestare.

Diana Paula Stoian,

Specialist in Psihologia Copilului

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre