Motivul pentru care copiii isi ating des zonele intime. Cum reactionezi si de ce nu e cazul sa iti faci griji

/ / Modificat: 2022-06-14
Motivul pentru care copiii isi ating des zonele intime. Cum reactionezi si de ce nu e cazul sa iti faci griji

In viata fiecarui copil vine o etapa cand incepe sa isi exploreze propriul corp si sa isi descopere sexualitatea. De obicei acest lucru se intampla in jurul varstei de patru ani, dar poate fi si mai devreme, si mai tarziu, in functie de copil.

Atunci cand isi vad micutii cu mana in pantaloni, parintii au tendinta, de cele mai multe ori, sa strige la ei, sa caute metode de a-i dezvata de acest gest. Argumentele precum „nu este frumos”, „e rusine”, „e gresit” sunt favoritele parintilor panicati. Psihologii atrag atentia ca, orice ar fi, trebuie sa ne abtinem de la astfel de reactii, pentru ca le putem transmite un mesaj gresit copiilor cu privire la sexualitate.

Care este, asadar, calea cea mai sanatoasa de a actiona?

In primul rand, parintii trebuie sa inteleaga ca astfel de comportamente din partea copiilor sunt cat se poate de naturale si fac parte din dezvoltarea lor. Este firesc sa fie curiosi cu privire la propriul corp si sa il exploreze, inclusiv atunci cand vine vorba despre partile intime. Copiii descopera ca au o stare de bine atunci cand fac acest lucru si repeta gestul de-a alungul anilor de copilarie. De asemenea, poate fi un mecanism de calmare sau de depasire a anxietatii. Ce trebuie sa faca parintii este sa ii invete pe copii sa gestioneze acest comportament, fara sa ii faca sa se simta vinovati, rusinati, sa perceapa acest lucru ca pe ceva tabu sau interzis. Cum puteti gestiona situatia?

1. Stabiliti limite. Spuneti-le copiilor ca acest lucru se poate face in privat si ca nu este ceva ce se face in vazul lumii. Validati-le sentimentele si sugerati-le sa mearga intr-un loc retras: „Stiu ca te simti bine cand te atingi, dar acesta este un lucru pe care oamenii il fac in intimitate. Te rog sa faci asta in camera ta sau in baie sau cand esti singur acasa!”

2. Fii empatic. Parintii trebuie sa inteleaga ca micutii pot face acest lucru ca pe un gest reflex, asa cum isi sug degetul, de exemplu. Este foarte greu sa ii facem sa se opreasca, insa in cele din urma ei capata constiinta de sine si vor intelege ca unele lucruri, precum explorarea sexualitatii, se fac in intimitate.

3. Distrage-i atentia. Atunci cand le faceti observatie sau insistati prea mult pe subiect, copiii pot deveni anxiosi. Incercati sa le distrageti atentia si propuneti-le o alta activitate, precum un joc sau sa va ajute la ceva in gospodarie.

4. Descoperiti cauza. Asa cum mentionam anterior, copiii pot apela la autosatisfacere pentru ca sunt anxiosi si acest lucru ii ajuta sa se linisteasca. Incercati sa descoperiti „radacinile” problemei si sa aflati ce ii framanta, de fapt, pe cei mici. Puteti face acest lucru cu ajutorul comunicarii.

5. Nu il criticati. A-l certa pe copil pentru ca se atinge in zonele intime ii poate transmite acestuia mesajul ca placerea sexuala este un lucru rusinos. Ei se vor simti vinovati de fiecare data cand o fac si vor porni in viata cu idei gresite despre sexualitate, care le pot provoca probleme mai tarziu, in relatiile pe care le vor avea.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre