Injuri in fata copiilor? De ce este important sa ai grija la limbajul folosit

/ / Modificat: 2023-12-07
Injuri in fata copiilor? De ce este important sa ai grija la limbajul folosit

Injuraturile sunt cuvinte care sunt descrise ca fiind nepoliticoase si care pot fi ofensatoare pentru ceilalti. Exista copii care, din diverse motive, injura la un moment dat (sau intr-o etapa) din viata lor. Unul dintre aceste motive este faptul ca le aud de la adulti. Care este impactul injuraturilor in fata copiilor? Acest lucru le poate influenta nu numai limbajul, ci si modul lor de relationare si de comunicare cu ceilalti, precum si de exprimare a emotiilor.

Injuratul in fata copiilor le influenteaza limbajul

In jurul varstei de cinci sau sase ani, copiii incep de obicei sa injure (momentul in care stapanesc limba). Cu toate acestea, ei pot incepe mai tarziu, sau chiar in adolescenta. Cauzele sunt variate, dar ceea ce aud in jurul lor are o influenta uriasa. In ce fel?

CITESTE SI: Copilul spune cuvinte urate. Cum intervii

Ei actioneaza prin imitatie

Copiii, in special cei mici, actioneaza (si invata) prin imitatie. Daca injuram in fata lor (si in mod recurent), este inevitabil ca, mai devreme sau mai tarziu, ei sa faca acelasi lucru.

Mediul inconjurator le intareste limbajul

In plus, trebuie sa tinem cont de faptul ca, atunci cand copiii invata sa vorbeasca, stimulul care le intareste limbajul este mediul inconjurator. Felul in care raspundem la modul in care se apropie de cuvinte are un impact mare asupra modului in care va fi limbajul lor, deoarece raspunsul nostru le intareste comportamentul.

Injuraturile si gestionarea emotiilor

Pe de alta parte, imitarea limbajului nostru poate aparea si atunci cand sunt mai mari si sunt constienti de semnificatia injuraturilor. Iar acest lucru are legatura si cu gestionarea emotiilor; de exemplu, daca ne vad suparati si injurand, vor intelege ca acesta este un mod acceptabil de a exprima un dezacord sau o emotie si, prin urmare, il vor reproduce.

CITESTE SI: Studiu: Sa iti inveti copilul sa injure este chiar un lucru bun

Normalizarea injuraturilor

Si vor intelege, de asemenea, ca acesta este un mod adecvat de a relationa cu alte persoane, fara respect, pentru ca il vor fi normalizat dupa ce l-au auzit atat de des. Iar aceasta normalizare este foarte periculoasa. Idealul si ceea ce ar trebui sa urmarim in educatia lor este ca, atunci cand aud o injuratura, aceasta sa ii faca sa scartaie, ca un semnal intern care sa le spuna "nu este corect" sau "nu suna bine".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Injuraturi copii

Articole recomandate

Citeste si despre