Factori care influenteaza comportamentul copilului

/ / Modificat: 2012-03-06
Factori care influenteaza comportamentul copilului

Comportamentul copilului, bun sau rau, este influentat de o multime de factori - genetici, emotionali, sociali, de mediu etc. - care-si pun amprenta si asupra dezvoltarii lui emotionale. Se pare ca si testosteronul sau mass media reprezinta factori demni de luat in seama pentru impactul pe care-l au asupra comportamentului celor mici.

Foto: pediatricskillbuilders.com

Factorii genetici

La fel ca si in cazul formarii personalitatii, exista cativa factori genetici care pot accentua anumite trasaturi de comportament ale copiilor.

S-a descoperit, de exemplu, ca exista anumite gene care ii predispun pe copii la agresivitate sau violenta, insa nu sunt definitorii in purtarea lui la maturitate si pot fi tinute in frau sau educate.

Factorii sociali

Din momentul in care se naste, si chiar din burtica mamei, copilul intra in contact cu o multime de persoane. Interactiunile cu alte persoane dezvolta latura sociala a copilului. Aceasta are un impact esential asupra dezvoltarii anumitor tipologii de comportamente.

Odata cu inscrierea la scoala, copilul adera la anumite grupuri de copii. Anturajul din care face parte ii poate modela anumite comportamente si il poate influenta in deciziile pe care le ia zilnic.

Factorii biologici

S-a descoperit ca nivelul de testosteron din organism, care este mai crescut la baietei, determina anumite tipuri de comportament la copii.

Se pare ca faptul ca baieteii se angajeaza in activitati mai "barbatesti" decat fetitele se datoreaza diferentei de testosteron din organism. Acesta este hormonul care face diferenta intre anumite comportamente considerate specifice fetitelor si baieteilor.

Se considera ca nivelul crescut din acest hormon ar favoriza comportamente agresive si conflictuale.

Factorii de mediu

Factorii de mediu care-si pun cel mai mult amprenta asupra formarii comportamentului sunt educatia, stilul parental si atmosfera familiala in care creste copilul.

Educatia este de departe cel mai important factor care influenteaza comportamentul copilului. Daca este disciplinat corect inca de mic, i se impun limite si reguli si este intotdeauna orientat spre comportamente pozitive, atunci copilul va fi manierat si se va purta civilizat si la maturitate.

Stilul parental pe care-l aplici in educatia copilului traseaza si felul in care copilul isi formeaza comportamentul.

Iar atmosfera familiala in care este crescut si educat, formata dintr-un mediu armonios din punct de vedere emotional, ajuta la deprinderea modelelor de comportament pozitive.

In schimb, un mediu abuziv, haotic, violent si tensionat va determina un comportament obraznic si necivilizat. Copilul nu are modele pozitive de urmat si dezvolta modele de comportament negative pe care le preia din sanul familiei.

Factorii emotionali

Problemele emotionale cu care se poate confrunta copilul influenteaza si modul in care se poarta.

In cazul in care sufera de afectiuni precum ADHD sau este hiperactiv, comportamentul lui se va plia pe simptomatologia acestor tulburari.

Chiar si tratamentele pentru aceste afectiuni pot influenta conduita copilului, determinand iritabilitate si tristete.

Mass media

Mass media reprezinta un instrument modern care influenteaza comportamentul copilului.

Televizorul este din ce in ce mai prezent la ora actuala in viata copiilor, iar alegerile pe care le fac influenteaza modul in care se poarta copiii in diferite contexte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare comportament copii Comportament copii Educatie copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre