Cum inveti copilul sa isi ceara scuze?

/ / Modificat: 2011-01-17
Cum inveti copilul sa isi ceara scuze?

Copiii gresesc adesea si de cele mai multe ori nu stiu ca ceea fac este gresit. Remuscarea este o abilitate care trebuie insuflata copiilor. Ei trebuie ajutati sa invete ce este gresit sa faca si ce nu, dar si consecintele actiunilor lor. De asemenea. este necesar sa inteleaga ca a spune "imi pare rau" e mai mult decat cateva cuvinte pe care tu incerci sa i le impui in vocabular si un automatism fara valoare.

La varsta prescolara copiii reusesc sa perceapa si sa insuseasca treptat ce este empatia si compasiunea, sa vada din punctul de vedere al altora si sa simta remuscare. Pana la varsta de 6-7 ani, copiii stiu exact cand anume gresesc si sunt constienti ca o fac.

Explica-i copilului definitia si semnificatia scuzelor!

A-ti cere scuze inseamna de fapt o oportunitate de a discuta deschis si de a rezolva conflicte. Inainte de a-i spune "trebuie sa zici mereu imi pare rau cand gresesti", explica-i pe intelesul lui valoarea acestei normel sociale si care este rolul ei de fapt.

Fii un exemplu pentru el!

Atunci cand tu iti ceri scuze in preajma lui fata de altcineva sau un alt membru al familiei face acest lucru, copilul poate intelege mai bine sensul si valoarea, dar si contextul in care trebuie sa se aplice.

Asadar, fa din "imi pare rau" sau "imi cer scuze" parte din vocabularul tau. Copiii vor imita ceea ce aud sau vad, astfel ca poate fi o usoara metoda de invatare pentru el. Incearca de fiecare data sa ii oferi lectii importante si pozitive din care sa invete: despre adevar, moralitate, iertare etc.

Ai grija sa nu fie suprautilizata aceasta expresie in vocabularul lui!

Sunt unele persoane care isi cer scuze constant, uneori excesiv si din aproape nimic, fara motiv. Nu este placut si nici nu da doavada de prea multa incredere in sine acest lucru. Nu il tranforma pe copil in asa ceva. Daca este suprautilizata, sintagma "imi pare rau" isi pierde din autenticitate. Invata copilul sa-si ceara scuze ajutandu-l sa il foloseasca cu sens!

Accepta scuzele copilului tau!

De fiecare data cand micutul iti cere scuze pentru ceva, fa-te auzita, spunandu-i ca ii accepti scuzele. A-ti cere scuze este foarte important, insa la fel de important este si sa stie sa accepte scuzele, ceea ce il invata pe copil despre iertare.

Nu il forta sa isi ceara scuze!

Atunci cand copiii sunt fortati sa isi ceara scuze, ei invata de fapt ca este mai important sa faci acest lucru decat sa spui adevarul sau sa faci ceea ce simti. Acest lucru nu e de dorit pentru ca va intra in vocabularul lui ca un automatism, fara sens, fara valoare. De asemenea, ei vor avea tendinta sa nu isi asume responsabilitatea actiunilor lor.

Invata-l sa isi ceara scuze, fara a folosi cuvinte! 

Invatarea expresiei "imi pare rau" este usor de realizat si poate face parte rapid din vocabularul lui. Incercarea de a-l face sa simta cu adevarat sentimentul de cainta sau de remuscare din spatele ei este altceva si mult mai greu de realizat. Incearca sa il faci sa isi ceara scuze atunci cand greseste, dar sa simta ca trebuie sa o faca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli copil Empatie compasiune copii Gesturi scuze copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre