Cum controlam o obsesie infantila. Sfaturi pentru a ajuta copiii

/ / Modificat: 2022-09-18
Cum controlam o obsesie infantila. Sfaturi pentru a ajuta copiii

O poveste, un film, un serial de televiziune sau un sportiv. Copiii au tendința de a deveni obsedați de la o vârstă fragedă de diferite obiecte sau activități; hobby-uri care sunt trecătoare, dar care îi copleșesc pe mulți părinți obosiți și îngrijorați de faptul că își văd copiii făcând mereu același lucru.

De câte ori ați auzit un părinte spunând că copilul lor este "obsedat de..."? Noi, adulții, folosim cuvântul "obsesie" pentru a descrie comportamente care nu sunt considerate normale din punct de vedere psihologic, dar care sunt obositoare și deranjante pentru părinți. Faptul că știți că copilul dumneavoastră nu este singurul, că știți de ce apare acest fenomen obișnuit și că știți cum să îl abordați vă va ajuta să vă relaxați.

De ce sunt obsedați copiii

Există multe motive pentru care un copil poate deveni obsedat de ceva. Subliniem următoarele:

- Ceva este la modă. Copiii au nevoie să se simtă parte a grupului și, pentru a face acest lucru, încearcă să aibă aceleași gusturi și hobby-uri, să se uite la aceleași desene animate, să joace aceleași jocuri ca și prietenii lor.

- De dragul autoperfecționării. Faptul de a juca mereu același joc sau de a dori să joci baschet tot timpul este adesea pur și simplu o dorință de a face mai bine, de a atinge un obiectiv. Acest lucru este pozitiv, atât timp cât părinții controlează orele de antrenament, astfel încât să nu abandoneze prea mult alte activități.

- Pentru noutate. Tocmai a primit o carte de astronomie și se tot uită la cer pentru a identifica constelațiile. Multe obsesii din copilărie răspund pur și simplu la descoperirea recentă a unui lucru care le era necunoscut. Acesta este motivul pentru care ele tind să fie tranzitorii, o obsesie fiind înlocuită de alta cu o ușurință uimitoare.

Când este îngrijorător?

Activitatea copilului este într-adevăr o problemă atunci când:

- Renunță la tot ceea ce îi place în favoarea a ceea ce îl obsedează - de exemplu, nu merge la o petrecere aniversară pentru a nu pierde un episod din serialul său preferat.

- Aceștia renunță radical la timpul pe care obișnuiau să îl petreacă în alte activități sau au rezultate slabe la ore, deoarece au înlocuit timpul de studiu sau temele cu ceea ce îi obsedează.

- El nu știe cum să trăiască fără obiectul dorinței sale și refuză să plece de acasă fără el.

- Nu are niciun alt subiect de conversație, iar gândurile sale stagnează continuu.

În căutare de echilibru

Nu este întotdeauna ușor să găsești calea de mijloc între hobby și obsesie, dar aceste sfaturi te pot ajuta:

- Încearcă să nu-i dai impresia că face ceva greșit cu comentarii de genul "ești o pacoste, vorbești mereu despre mașinile tale" sau "joacă altceva sau prietenii tăi nu te vor mai plăcea". În câteva luni, probabil că va uita de jucăria pe care o iubește acum și dacă o percepe ca pe ceva rău.

- Limitați atât orele pe care le poate petrece făcând activitatea care îi place, cât și cantitatea de produse pe care le consumă din aceasta.

Dacă iubește un personaj de la televizor, îi puteți cumpăra un rucsac sau o trusă de creioane, dar nu și cearșafurile pentru camera lui, coșul de gunoi, pijamaua...

- Publicitatea joacă un rol fundamental în obsesiile copiilor, deoarece le prezintă obiecte care nu sunt neapărat esențiale. Este important să îi învățați să nu cadă în consumismul fără sens, dar nici să îi privați de ceea ce este actual, deoarece facilitează conversațiile și întâlnirile cu alți copii.

- Profitați de interesul copilului pentru subiect pentru a vă îmbunătăți comunicarea: întrebați-l despre descoperirile și progresele sale, rugați-l să vă explice lucruri despre subiect, duceți-l la activități conexe...

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre