Copilul meu are prea multa energie, cum sa-l temperez?

/ / Modificat: 2023-02-06
Copilul meu are prea multa energie, cum sa-l temperez?

Copiii par o resursa inepuizabila de energie in cea mai mare parte a timpului. Si a face fata unui copil care pare sa nu oboseasca niciodata este o provocare pentru orice parinte. Cu sigranta ti-ar placea sa poti tine pasul cu el, probabil chiar incerci sa o faci, dar sfarsesti mereu prin a-ti pune aceeasi intrebare: cum temperezi un copil care are prea multa energie?

De ce au copiii atat de multa energie?

Te-ar tenta sa iti spui ca nu e de mirare ca un copil sa fie energic, pentru ca nu are griji si probleme care sa il faca sa se simta epuizat. Fals! Si cei mici au grijile si dilemele lor, doar ca situatiile in care se afla nu necesita la fel de mult consum de energie ca in cazul adultilor. Iar energia „reziduala” trebuie sa fie eliberata cumva, asa ca un copil o investeste in a descoperi lumea din jurul sau.

Un copil plin de energienu trebuie privit ca un copil dificil sau problematic. Trebuie, din contra, incurajat sa fie mereu curios si activ, fara a face, insa, lucruri care l-ar putea pune in pericol. De exemplu, copilul trebuie sa stie ca este, uneori, in regula sa se catere in copaci, daca este supravegheat, dar nu are voie sa se catere si pe balustrada balconului, caz in care deznodamantul ar putea fi un accident grav.

Curiozitatea de a descoperi mereu ceva nou este pentru ei un fel de combustibil, mai ales pe la 2-3 ani, cand se familiarizeaza cu sunete, gusturi, texturi si privelisti noi, cu mirosuri care ii imbie si le starnesc curiozitatea.

Cum temperezi un copil energic?

Un copil energic nu trebuie obligat sa stea locului doar pentru ca parintii sunt, poate, prea obositi doar pentru a-l vedea alergand de colo - colo. Ar fi nedrept pentru el. Poti sa incerci sa ii gasesti mereu preocupari sigure pentru el, in care sa investeasca aceste rezerve de energie.

Ai un copil caruia ii place sa alerge mult? Da-l la un sport; poate ii va placea atletismul, fotbalul, handbalul sau tenisul. Ai un copil plin de energie si foarte elastic? Poti sa il incurajezi sa faca gimnastica. Ii place muzica si ar dansa cat e ziua de lunga? Baletul sau cursurile de dans ar trebui sa fie o modalitate excelenta de a invata cu adevarat si, totodata, de a-si consuma energia intr-un mod constructiv.

„Prescolarii, in special, nu au auto control si nu au abilitatea cognitiva pentru a se opri din a face ceea ce le place”, spune dr. Susan J. Schwartz.

Prin urmare, indiferent de cate ori s-a jucat ascunsa intr-o zi, copilul va vrea inca un joc si inca unul, si inca unul.

Si totusi cum gestionezi un copil foarte activ?

Asa cum il inveti o multime de alte lucruri, il poti invata si sa se controleze daca este foarte energic.

Stabiliti limite. Acest lucru poate sa insemne ca stabiliti o limita de timp in care se poate juca in voie, poate alerga, poate dansa. O alta limita importanta este aceea de a-i explica faptul ca sunt situatii in care este bine sa fie mai linistit, spre exemplu cand mergeti intr-un loc public unde este mai multa lume, la gradinita sau la scoala, ori atunci cand sunteti acasa si isi face temele.

Propune-i jocuri pentru care are nevoie de concentrare si de atentie, dar care nu au limita de timp sau o structura clara. Jocurile pe roluri, de exemplu, pot fi cat de lungi isi doreste copilul, iar el isi va investi energia in a prelungi scenariul fix cat isi doreste.

Incurajeaza-l sa aiba activitate fizica. Faceti impreuna gimnastica sau jucati-va cu mingea ori sotronul. Invatati-l sa sara coarda sau duceti-l in parcuri de distractii in care se poate catara in deplina siguranta, in care poate sa „cheltuiasca” o mare parte din energia acumulata.

O cauza nebanuita a energiei excesive poate fi consumul de zahar. Limitati portiile de prajituri, biscuiti, bomboane si alte dulciuri, pentru ca zaharul le da copiilor energie in plus. Daca reduceti cantitatea de zahar s-ar putea sa constatati ca aveti un copil chiar linistit, cu un nivel normal de energie, asa ca toata lumea va putea respira ceva mai usurata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Energie copii Temperament copii

Articole recomandate

Citeste si despre