Complexul Electra la fetite: ce este si cum se manifesta

/ / Modificat: 2023-12-05
Complexul Electra la fetite: ce este si cum se manifesta

Etapa in care fetitele prefera compania si afectiunea tatilor este o etapa obisnuita in dezvoltarea lor si apare in primii ani de viata. Nu devine o problema decat daca ajunge sa conduca la comportamente nesanatoase, adica sa se transforme in Complexul Electra.

Pana spre varsta de 4 ani fetitele sunt mult mai atasate de tatii lor. Prefera compania lor, afectiunea si atentia tatilor si se comporta ca si cum ar fi indragostite, dar este, desigur, ceva inocent, un sentiment de atasament puternic venit din faptul ca "tati" le face sa se simta in siguranta. Nu este nimic ciudat in primii trei-patru ani de viata, insa daca atasamentul exagerat fata de tatal lor persista pe masura ce fetele cresc, este posibil sa fie vorba despre o fixatie, caz in care vorbim de complexul Electra.

In primii lor ani de viata fetitele sunt posesive cu tatii lor, uneori manifesta gelozie fata de mama lor, poate chiar agresivitate, insa aceste comportmente palesc odata cu trecerea timpului. Un comportment similar exista si fata de mama, dar intr-o etapa distincta a vietii.

Cand putem vorbi de Complexul Electra

Psihologul elvetian Carl Jung a definit Complexul Electra ca fiind echivalentul la fete al Complexului Oedipe, care consta in fixatia baietilor pentru mamele lor. In ambele cazuri vorbim despre o afectiune nesanatoasa fata de parinti si despre obsesie.

Nu este ceva neobisnuit ca o fetita sa vrea sa faca absolut tot cu tatal ei, in timp ce mama aproape ca este respinsa. In acelasi timp, curiozitatea le face pe fetite sa isi imite parintii in anumite aspecte, ceea ce le ajuta sa descopere diferentele intre sexe si, in timp, sa se identifice ca indivizi, nu ca extensii ale tatilor lor.

Este forte important ca in aceasta etapa sa fie stabilite limite clare privind ingrijirea si contactul, pentru dezvoltarea unei relatii sanatoase.

Cum ajuti o fetita sa depaseasca Complexul Electra

La primele semne de dezvoltare a acestui complex, este important ca fetitelor sa li se ofere explicatii clare despre relatia cu tatal lor. Totul trebuie facut cu rabdare si repetat de cate ori este nevoie.

Dati-le un bun exemplu, comunicati cu fetita si tratati eventualele episoade de gelozie cu umor. Punctati clar rolul fiecarui membru al familiei, incurajati fetita sa isi dezvolte respectul de sine si independenta.

Chiar daca o fetita prefera in mod evident sa petreaca timp cu tatal ei, activitatile mama-fiica sunt foarte importante, pentru ca fetita sa se poata identifica si cu figura feminina dominanta din viata ei, fara sa o considere rivala. Corectati comportamentele nesanatoase precum gelozia  sau ostilitatea cu fermitate, dar si cu bunatate. La nevoie puteti consulta un psiholog specializat in lucrul cu copiii, pentru a va ghida.

In mod normal, afinitatea fetitelor pentru tatii lor dispare pana la varsta de 7-8 ani, cand incep sa aiba preocupari similare cu ale mamelor si cand celel doua se imprietenesc. Cand Complexul Electra nu este gestionat la timp pot sa apara probleme in relatia fetei cu alte femei si, mai tarziu, in relatia cu alti barbati, prin urmare atunci cand semnele nu par sa dispara, nu ezitati sa cautati ajutor specializat.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tata copii Tata si fiica

Articole recomandate

Citeste si despre