Antrenarea prin joc a celor mai potrivite raspunsuri la senzatiile aparute

/ / Modificat: 2012-12-03
Antrenarea prin joc a celor mai potrivite raspunsuri la senzatiile aparute

De cele mai multe ori nu ai nevoie sa experimentezi ceva pentru a sti care sa fie raspunsul tau corect pentru a ramane in siguranta. "Nu e nevoie sa ma lovesti cu batul pentru a sti ca doare!". Ar fi absurd sa credem ca copiii trebuie intai sa fie victime pentru a sti cum sa reactioneze pentru siguranta lor. Prin joc si diverse scenarii ei pot invata cum sa evite situatiile dificile.

In unele scoli se practica simularile de incendiu. Acestea se fac cu un motiv. Rutina joaca un rol foarte important in obtinerea unei reactii potrivite in situatii de urgenta. Daca oamenii repeta raspunsurile corecte la anumite alarme, atunci e foarte posibil sa reactioneze aproape automat atunci cand respectiva alarma chiar se va declansa. Intr-o situatie periculoasa, nu prea e timp sa gandesti: pur si simplu reactionezi. Sansele ca micutii vostri sa reactioneze potrivit sunt pe departe mult mai mari daca au incredere in instinctele lor si, in plus, au fost si invatati cum sa reactioneze.

Mai departe vom vedea cum puteti conduce un exercitiu pe roluri.

Ganditi-va la o situatie potential periculoasa pentru copil. Descrieti situatia copilului cat mai in detaliu, incercand sa o faceti sa para cat mai reala, dar nu inspaimantatoare. Nu e nevoie sa sperii copilul ca tactica pentru educatia legata de siguranta.

Cere copilului sa identifice un sentiment, o senzatie pe care i-o da situatia respectiva  si apoi sa identifice ce anume a cauzat acel sentiment.  Intreaba-I care crede ca ar fi cea mai potrivita reactie la ce simte si discutati pe seama acestui raspuns.

Intreaba-l ce rezultat si-ar dori. Discutati diverse scenarii pana cand obtineti un rezultat pozitiv si de succes. Revizuiti situatia, senzatia si raspunsul. Nu va temeti sa-i oferiti sugestii. Acest exercitiu va va oferi o imagine suficient de elocventa despre posibila reactie a copilului in anumite situatii. Nu va alarmati daca nu are nimic de spus. Aminiti-va ca el nu a trait in realitate acea situatie si pur si simplu nu are de unde sa "o apuce". Acesta este de fapt si rolul acestui exercitiu: acum poate sa isi imagineze situatia respectiva!

www.copilinsiguranta.ro

Oferiti copilului Dvs protectie prin Sistemul MySafeKid de Alarmare in Caz de Disparitie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre