Semne care arata ca ai un copil agresiv

/ / Modificat: 2011-02-25
Semne care arata ca ai un copil agresiv

Agresivitatea si furia sunt oarecum normale in procesul de dezvoltare a copilului. Insa acest lucru nu il face sa fie numit un copil agresiv. Un strop de agresivitate poate fi chiar benefic si il poate ajuta sa capete incredere in sine. Problema apare cand copilul nu reuseste sa o controleze. Decopera care sunt semnele din comportamentul copilului care l-ar putea face prea agresiv sau violent si cand sa tragi semnalul de alarma in acest caz!

Are accese de furie frecvente

Accesele de furie sunt frecvente la copiii mici si reprezinta o forma de a se exprima atunci cand nu au un vocabular suficient de dezvoltat pentru a exterioriza verbal sentimente, emotii, ganduri sau nu sunt invatati sa faca asta. Insa ele nu trebuie sa apara cu o frecventa crescuta in comportamentul lor. Daca acest lucru se intampla, inseamna ca micutul tau are un nivel de agresivitate crescut, deoarece accesele de furie reprezinta doar o forma de manifestare a unei stari interioare.

Manifesta multe semne de agresivitate fizica

Orice copil mic va mai da cu cate o jucarie de pamant atunci cand il supara cineva sau cand nu vrei sa ii faci pe plac. Totusi, daca acesta da semne de agresivitate fizica fara a fi provocat sau stimulat sa faca asta, inseamna ca nivelul de agresivitate depaseste cotele normale. Alte semne de violenta fizica sunt: muscatul, impinsul, lovitul, trantirea usilor etc.

Nu reuseste sa isi faca prieteni

Ai tot incercat s ail incurajezi sa isi faca prieteni si ai aplicat toate mijloacele necesare. Ba chiar a avut cateva tentative de a interactiona si a lega prietenii cu cativa copii, dar se pare ca are acest "talent" de a-i exclude din start din preajma lui. Micutul tau ar putea fi un introvertit, insa daca nu este asa, ar putea fi un semnal ca este prea agresiv si de aceea ii indeparteaza pe copii. Urmareste-i cu atentie comportamentul in preajma copiilor!

Se simte mereu nedreptatit

Una dintre situatiile in care un copil este agresiv este atunci cand simt ca au fost intr-un fel sau altul nedreptatiti. Daca un copil simte ca e neiubit, neingrijit, nedorit, neapreciat sau ca nu ii acorzi atentia necesara poate deveni foarte agresiv. Este posibil ca in prima faza sa exprime si verbal aceste nemultumiri, asa ca ar trebui sa fii atenta la ce iti spune si sa tratezi "plangerile" cu seriozitate.

Este nepasator fata de sentimentele si trairile celorlalti

Cand un copil prezinta semne de insensibilitate fata de ceilalti, poate fi un semnal de alarma. Copiii sunt in general constienti de altii si de sentimentele lor. Insa daca micutul reactioneaza sau se comporta intr-un mod cu totul insensibil la sentimentele celor din jur, fara a arata compasiune, bucurie, empatie etc. ar trebui sa te ingrijorezi.

Vorbeste frecvent urat si agresiv


Copilul dezvolta un limbaj destul de agresiv pe care tu nu iti amintesti sa i-l fi insuflat. Acesta poate fi o imitatie a ceea ce aude in jur, a expunerii la jocuri video violente sau la expunerea media ori online. Oricum ar fi, un copil reuseste sa filtreze o mare parte dintre aceste metode de adresare si nu le foloseste in mod curent. Daca insa micutul face frecvent amenintari la adresa ta sau a altor copii, utilizeaza expresii verbale agresive sau injurii inseamna ca este prea agresiv.

Agresivitatea copiilor este o problema serioasa care cu cat este depistata mai repede cu atat este controlata mai eficient. Daca acest lucru nu se intampla, copilul poate ajunge un bataus, iar agresivitatea poate conduce la probleme psihologice grave pe termen lung.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Agresivitate copil Comportament copii Dezvoltare copii Copil care musca Crizele copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre