Copil mofturos la masa

/ / Modificat: 2009-08-04
Copil mofturos la masa

Copilul mofturos la masa le poate face zile negre parintilor. Cateodata copiii mofturosi vor avea episoade in care nu vor vrea sa manance decat un singur fel de mancare, sau nu vor vrea sa manance mancare gatita, spre exasperarea adultilor.


Copilul mofturos la masa le poate face zile negre parintilor. Cateodata copiii mofturosi vor avea episoade in care nu vor vrea sa manance decat un singur fel de mancare, sau nu vor vrea sa manance mancare gatita, spre exasperarea adultilor.

Un pas important spre a invata un copil despre independenta este sa ii acorzi independenta fata de alegerea mancarii. Chiar daca micutul tau nu are o dieta alimentara atat de diversificata precum ti-ai dori, atat timp cat se dezvolta normal si are o energie suficienta, nu ai multe motive de ingrijoarare. Tine minte ca perioada copilariei reprezinta un moment de dezvoltare rapida si copilul nu are nevoie de foarte multe alimente.

De asemenea, desi majoritatea copiilor nu mananca echilibrat in fiecare zi, pe parcursul saptamanii dieta se va mai echilibra. Poti sa iei in considerare varianta de a-i da copilului cate o vitamina pe zi, desi s-ar putea sa nu aiba neaparat nevoie.

Desi ar trebui sa ii dai trei mese echilibrate pe zi, tine minte ca probabil copilul nu va manca decat una sau doua mese complete pe zi. Daca micutul tau a mancat bine dimineata si la pranz, nu te ingrijora daca nu mananca prea mult sau deloc la masa de seara.

Desi copilul tau s-ar putea sa ezite cand vine vorba de gustat din mancaruri noi, ar trebui sa incerci sa ii oferi totusi cantitati mici din ele o data sau de doua ori pe saptamani (de exemplu, o lingura de mazare verde). Majoritatea copiilor vor gusta a 10-15 oara cand li se ofera mancarea. Daca la primele dati dai gres, nu il forta sa manance pentru ca ii vei spori refuzul.

 Alte metode de a preveni problemele cu mancarea sunt

• Nu folosi mancarea pe post de "mita" sau recompensa pentru diferite activitati

• Nu il pedepsi pe copil pentru faptul ca nu mananca cum trebuie

• Limiteaza conversatia de la masa la subiecte placute.

Evita comentariile asupra comportamentul alimentar al copilului

• Mancatul se face numai la masa, nu in fata televizorului sau a calculatorului

• Limiteaza gustarile la doua gustari nutritive pe zi

• Mesele ar trebui sa fie la ore aproximativ fixe in fiecare zi pentru a se stabili o rutina

De asemenea, nu pregati mai mult de o portie de mancare pentru copil. Daca nu vrea sa manance ce mananca si restul familiei, nu ar trebui sa fie fortat sa o faca. Nu ii pregati mese diferite de cele pe care le mananca toata familia pentru ca asta va cauza probleme mai mari pe termen lung.

Trucuri pentru masa de seara:

• Daca micutul tau nu vrea sa manance la masa de seara alturi de familie, nu il forta sa o faca, dar pune-i in vedere faptul ca nu va avea voie sa manance singur altceva cand i se va face foame

• Asigura-te ca inainte de masa de seara nu mananca o

gustare copioasa sau bea mult suc acidulat sau chiar lapte

• Ofera-i portii mai mici

• Ofera-i un bun exemplu si mananca si tu la masa de seara dintr-o varietate de alimente

• Incurajeaza-ti copilul sa participe la prepararea mancarurilor dar si la cumparaturile de la supermarket


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre