Cum convingem copiii sa aleaga mancarea sanatoasa?

/ / Modificat: 2013-11-25
Cum convingem copiii sa aleaga mancarea sanatoasa?

Mancare atractiva pentru copii, dar si sanatoasa. Se pot imbina?

Copiii trebuie sa gaseasca mancarea atractiva, gustoasa, sa se poata juca cu ea, dar este imperios necesar sa fie preparata din alimente sanatoase. Adauga un strop de imaginatie la mancarea obisnuita a copilului tau si vei observa diferentele!

Traim intr-o epoca in care cele mai nocive alimente pentru sanatatea si dezvoltarea unui copil sunt ambalate si prezentate in cel mai frumos mod cu putinta.

Cum sa nu vrea copilul tau faimoasa cutiuta de la fast-food cu desene pe ea, plina de mancare colorata, care are o jucarie inauntru si multe alte surprize? De ce ar prefera morcovul tau fiert sau cartofii pasati? Parintii se lupta din rasputeri sa le introduca micutilor in meniu alimentele esentiale de care au nevoie.

Ce ii atrage pe copii la o mancare?

Trebuie ca parintii sa reuseasca sa imbine distractia sau joaca cu sanatatea alimentelor pe care trebuie sa le consume cei mici. Sa vedem ce ii poate distra pe copii la masa?

Gustari si aperitive – acele mici bucatele de mancare pe care bebelusii le iau in mana si incep sa se joace cu ele inainte de a le manca.

Sapatul in mancare si mutarea alimentelor dintr-o farfurie intr-alta – copiii adora sa se joace cu lingura intr-un bol sau sa mute mancarea dintr-o farfurie intr-alta.

Contributia personala – micutii adora sa fie de folos si sa contribuie la crearea propriei farfurii cu mancare: sa adauge putin sos, cateva bucatele de paine in supica sau alte ingrediente in preparatele pe care le face mama.

Forme si culori variate – formele haioase si culorile cat mai vii ale alimentelor sunt adorate de copii (atunci cand mamele aleg fideluta in diferite forme pentru supica, sau macaroane in forme de animalute etc.).

Caracterul portabil – sa poata muta cu usurinta alimentele dintr-o parte intr-alta.

Incearca sa ii oferi copilului macar o parte dintre aceste lucruri. Astfel, masa nu va mai fi pentru el un moment neplacut si va accepta mai usor alimentele pe care tu vrei sa i le oferi.

Cum transformi alimentele sanatoase in produse atractive pentru copii?

Cu doar putina imaginatie si cu lista de mai sus in fata, poti face adevarate minuni alimentare pe care copilul tau le va adora. In felul acesta vei introduce si alimente cu nutrienti esentiali de care are nevoie, dar vor fi si atractive pentru el:

  • morcovii mici si cozile de telina pot fi usor transportate si pot deveni gustari sanatoase pe care copilul le poate muta dintr-o parte intr-alta a farfuriei sau chiar dintr-o farfurie in alta;

  • biscuitii si painea din cereale integrale pot deveni adevarate gustari cu care se pot juca in manute;

  • fructele se pot transforma in atractii colorate pentru copii, mixandu-le si punandu-le in iaurt;

  • copilul isi poate aduce contributia turnand din amestecul de cereale integrale extrem de hranitor in laptic - pentru mai multa culoare poate adauga cateva fructe: capsuni, banane, fructe de padure; de asemenea, te poate ajuta sa presari branzica rasa peste anumite alimente, legume tocate in salata etc.;

  • pentru a da forme hilare alimentelor, te poti folosi de forme speciale de plastic pentru prajiturele facute in casa (ca cele pentru decuparea aluatului de fursecuri); poti decupa sandvisurile cu ajutorul unui pahar rotund si apoi iti poti folosi imaginatia ornandu-l astfel incat sa aiba o anumite forma.

Trucuri sa iti apropii mai mult copilul de mancarea sanatoasa

Obisnuieste-l de mic cu alimentele sanatoase!

Daca ii insufli preferinta pentru produse sanatoase, copilul va cadea mai greu in capcana fast-food-ului sau a mancarurilor artificiale nocive pentru sanatate. El va manca ceea ce i s-a dat si pana atunci, adica numai preparate sanatoase; obiceiul alimentar odata deprins cu greu mai poate fi desfiintat.

Implica-l in gatit!

Pune-l sa te ajute la pregatirea mancarii lui. Copiii adora sa se implice in activitatile parintilor, iar ideea ca adauga ingrediente cu propria manuta, adica isi aduce contributia, il va determina sa manance produsul finit.

Aluatul poate fi obiectul unui adevarat joc intre tine si copilul tau. Daca faci painici, atunci lasa-l pe copilul tau sa le modeleze din coca.

Lasa-l sa urmareasca cum se coc anumite preparate!

Fie ca ai de copt cartofi sau o prajitura la cuptor, lasa-l pe copilul tau sa urmareasca! Transformarea alimentului care survine in urma coptului ii fascineaza pe prichindei.

Foloseste vesela si instrumente de gatit amuzante!

Il vei atrage mai mult in bucatarie si va fi tentat sa manance ceea ce ii dai daca farfuria in care ii pui alimente este frumos colorata, daca lingura are o forma hilara sau daca alte elemente ajutatoare in hranirea prichindelului sunt create pentru a-i atrage atentia.

Arata-i aprecierea ta pentru ceea ce face!

Nu uita sa ii lauzi de fiecare data cand te ajuta in bucatarie sau cand mananca tot din farfurie prin diverse exclamatii care ii arata incantarea ta. Apreciaza constant efortul lui, spune-i cat de mult a contat ca te-a ajutat sa faci mancarica. Copiii adora sa fie apreciati si laudati in ceea ce fac.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sanatoasa copii

Articole recomandate

Citeste si despre