Micii samurai, arte martiale pentru prescolari?

/ / Modificat: 2008-09-15
Micii samurai, arte martiale pentru prescolari?





 

Perioada prescolara se considera varsta cea mai potrivita, atat pentru invatarea unor reguli de igiena de baza, pentru dezvoltarea creativitatii, invatarea unor reguli de comportament, de integrare intr-un colectiv, cat si pentru initierea in activitatea sportiva.

 




Invatamantul prescolar este principalul partener educativ al familiei. Gradinita creaza un mediu adecvat copiilor, punandu-i in contact si realizand astfel o buna socializare a lor. Ea poate oferi o educatie generala adecvata varstei, dispunand de educatoare calificate si poate asigura un debut bun in invatamantul primar. De asemenea, este un mediu de ocrotire si petrecere placuta a timpului.

Prin procesul pedagogic desfasurat la gradinita, copilul este supus unor influente de crestere si dezvoltare pe multiple planuri. In aceasta perioada, exercitiul fizic se aplica intr-o forma metodica bine stabilita si, alaturi de ceilalti factori, contribuie la evolutia optima a copilului, creandu-i conditii favorabile incadrarii sale in perioada scolara.

Ca o alternativa a sistemului clasic educational, scoala noastra vine cu o noua metoda de implementare a valorilor importante pentru prescolari, prin intermediul artelor martiale. Scopul grupei noastre este de a crea o atmosfera familiara si plina de siguranta in care copiii sa se dezvolte nu numai din punct de vedere fizic, ci si personal, social, emotional, moral si creativ. Se stie ca toti copiii invata mult mai repede prin joaca. Deci jocul reprezinta pentru ei un mod de a percepe lumea.

Noi dorim sa le aratam ca si invatatul poate fi distractiv si, de asemenea, ca este foarte important sa stii sa ai grija de tine. Multe dintre scolile traditionale de arte martiale puneau foarte mult accent pe disciplina, respect, onoare, toate acestea facandu-se printr-un antrenament foarte dur. Odata cu trecerea timpului, si artele martiale  s-au schimbat. Astazi, ele pun accent pe aceleasi valori, dar metoda de insuflare a acestora este diferita.

Ca o adaptare la noile conditii, apare necesitatea elaborarii unui nou sistem de predare, special creat pentru prescolari, un program care sa se potriveasca atat nevoilor lor, cat si celor ale parintilor acestora. Noi consideram ca perioada de la 4 la 8 ani reprezinta cea mai importanta perioada din dezvoltarea unui copil (fie el fata sau baiat), de aceea el trebuie sa beneficieze de cat mai mult ajutor.

Desigur, cel mai important rol il au parintii, dar implicarea intr-un sport poate produce rezultate mult mai mari. Artele martiale, departe de a-i rani, contribuie la dezvoltarea copiilor atat pe plan fizic cat si psihic. Prin implementarea valorilor cu adevarat importante, ei vor putea fi ajutati sa intre in societate cu mai multa incredere in fortele proprii si cu mai mult entuziasm. Supus interactiunii cu alti copii de aceeasi varsta, un mic samurai va invata sa lucreze impreuna cu ceilalti si sa se controleze pentru a nu-i rani.

In scoala Dejanu, am reusit implementarea unui astfel de program si, de la infiintarea clasei de prescolari si pana in prezent, se pot observa toate beneficiile pe care acest sistem le-a adus: de la canalizarea energiei copiilor spre o activitate pozitiva, pana la dezvoltarea aptitudinilor necesare infruntarii vietii.

Si copilul tau poate intra in spiritul sportiv al samurailor autentici. 2 cursuri gratuite la clasa Micii Samurai sunt puse la bataie in concursul organizat de Copilul.ro alaturi de Clubul Sportiv Jissen Do.

Participa si tu la Concursul Micii Samurai! Povesteste-te cum crezi ca ar influenta artele martiale viata copilului tau si noi te premiem.


Andreea Budeanu

Clubul Sportiv Jissen Do


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aikido Aikido copii

Articole recomandate

Citeste si despre