Incurajeaza-ti copilul sa-si dezvolte un hobby!

/ / Modificat: 2011-10-25
Incurajeaza-ti copilul sa-si dezvolte un hobby!

hobby_fetitaFiecare copil este unic!

Ca parinte, este foarte important sa descoperi trasaturile definitorii ale copilului tau (citeste articolul Cum sa descoperi abilitatile copilului tau?) si sa il incurajezi sa isi dezvolte un hobby.

Un hobby poate fi foarte distractiv si palpitant. De asemenea, poate oferi copilului tau motivarea si incurajarea de care are atata nevoie in evolutia sa.

Ofera-i sprijin pentru a se dezvolta in directia potrivita personalitatii sale si este posibil ca acest hobby sa se transforme intr-o buna zi in realizari profesionale remarcabile.

Iata cateva dintre beneficiile unui hobby pentru dezvoltarea copilului tau:

  • Dezvoltarea gandirii critice si a abilitatilor cognitive;

  • Dezvoltarea imaginatiei;

  • Dezvoltarea creativitatii;

  • Dezvoltarea abilitatii de a-si gestiona timpul liber;

  • Dezvoltarea stimei de sine, un hobby fiind o sursa continua de satisfactii;

  • Un hobby poate reprezenta bazele dezvoltarii unei cariere.

hobby_baietiDar cum poti sa-l sprijini pe copilul tau in identificarea hobby-ului potrivit?

  • Asigura-te ca hobby-ul ales se potriveste personalitatii si intereselor copilului tau!

Ca parinte, poti fi tentat sa ii induci copilului tau interesul catre un hobby pe care tu il consideri potrivit, fara a fi suficient de receptiv la abilitatile cu adevarat specifice lui. Mare atentie sa nu cazi in aceasta capcana!

  • Este important sa transformi fiecare experienta legata de hobby intr-un moment unic. Cu cat experientele sunt mai interesante, mai captivante pentru copil, cu atat sunt sanse mai mari sa se treaca la un nivel superior de dezvoltare.

  • Stimuleaza-l pe copilul tau sa-si dezvolte hobby-ul ales la un nivel superior.

De exemplu, in cazul in care copilul este interesat sa colectioneze timbre, ii poti sprijini pasiunea oferindu-i timbre autentice si clasoare; apoi, il poti invata cum sa le aranjeze pe colectii si il poti incuraja sa descopere povestea fiecarui timbru.

hobby_fetita1Mai tarziu, daca preocuparea pentru timbre se dovedeste a fi din ce in ce mai serioasa, poti merge cu el la expozitii filatelice – in felul acesta, isi va imbogati cunostintele despre filatelie.

  • Ofera-i copilului tau suportul material necesar pentru dezvoltarea hobby-ului, binenteles, in limitele bugetului disponibil.

  • Stimuleaza-i copilului tau interesul pentru un hobby de la o varsta frageda. Hobby-urile sunt o modalitate foarte buna de a invata ceva nou; de aceea, este important ca al tau copil sa adopte un hobby cat mai devreme.

  • Revitalizeaza-i periodic interesul pentru hobby-ul ales. Asigura-te ca ii oferi oportunitati pentru a-i intretine interesul pentru hobby-ul ales. Altfel, este posibil ca, la un moment dat, copilul tau sa renunte la el.

Sursa: HandsOnEducation.ro



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre