Beneficiile coloratului si al cartilor de colorat pentru copii

/ / Modificat: 2017-02-10
Beneficiile coloratului si al cartilor de colorat pentru copii

Cartile de colorat au devenit un trend atat printre copii, cat si printre adulti. S-a demonstrat stiintific ca acest obicei deja foarte popular inlatura stresul si anxietatea, motiv pentru care majoritatea oamenilor isi petrec timpul desenand diferite figurine, in functie de preferintele fiecaruia. Coloratul este considerat un hobby sau chiar o terapie care aduce multe beneficii.

Carl Jung, unul dintre oamenii de stiinta care a descoperit inca din prima jumatate a secolului al XX-lea ca terapia prin colorat poate avea rezultate foarte bune pentru psihicul uman, sustine in studiile sale ca foarte multi dintre pacientii lui au devenit mult mai relaxati dupa ce au inceput acest gen de terapie. Cartile de colorat pentru copii, dar si pentru adulti, pot fi folosite in scop terapeutic, de relaxare, de calmare, de rezolvare a problemelor si de organizare.

Cartile de colorat ii ajuta pe copii sa-si exprime simtul artistic. Coloratul ii va face pe cei mici sa fie inventivi, sa-si doreasca sa "aduca la viata" contururile din paginile de colorat. Din modul in care copiii coloreaza sau deseneaza, parintii isi pot da seama de starea de spirit a celor mici. Astfel, daca acestia vor fi suparati sau fericiti, acest lucru se va vedea in functie de culorile folosite. Daca vor desena cu mai multe culori inchise, apasat pe foaie, sunt semne ale unui copil anxios. Din fericire, prin colorare copilul se elibereaza si da frau liber emotiilor care il stapanesc, fie ca sunt negative sau pozitive. Daca cei mici vor folosi culori vii, evidente, copiii vor exprima o stare de bine, de fericire.

Un alt beneficiu pe care colorarea cartilor il aduce este ca micutii vor invata culorile, denumirea lor, iar invatarea lor nu le va mai parea o greutate, ci o placere.

Alte beneficii pe care coloratul si cartile de colorat le aduc copiilor:

- Cu ajutorul creioanelor de colorat, copiii isi vor dezvolta muschii mici ai mainilor.

- Prin colorare, copiii deprind coordonarea mana-ochi. Cartile de colorat le vor atrage atentia celor mici si vor fi interesati sa invete liniile desenului. Ei vor fi interesati sa invete desenul si sa urmareasca exact traseul pe care il parcurg in timp ce deseneaza, mai ales ca in timp vor vrea sa realizeze chiar ei desene perfecte.

- Micutii vor invata sa se concentreze cu ajutorul cartilor de colorat. Ei vor fi angajati in activitatile de colorat chiar si ore in sir. Ei vor dezvolta abilitatea de a se concentra in orice conditii, iar cand vor merge la scoala nu vor avea probleme in a invata mai rapid lectiile.

- Colorandu-le, copilul poate invata animalele, plantele, eroii de poveste, obiectele cu care intra in contact sau nu in mod obisnuit, dar si alte lucruri care il ajuta sa cunoasca si sa faca mici corelatii privind mersul lucrurilor in lumea din jur.

- Faptul ca reuseste sa finalizeze singur un desen ii va aduce celui mic multa bucurie. Iata cum o activitate simpla ii dezvolta si increderea in sine.

- Cartile de colorat ajuta la stimularea simultana a celor doua emisfere cerebrale.

- Coloratul contribuie la imbunatatirea relatiei parinte-copil. Cel mic se va bucura sa te aiba alaturi in activitatile pe care le face, iar tu te poti relaxa colorand langa el.

- Desi putine persoane stiu, coloratul are efecte similare cu meditatia. Iar meditatia este benefica pentru creier, mai ales ca reduce stresul si starile de depresie.

- Coloratul poate ajuta in dezvoltarea abilitatatii de planificare, in sensul in care, inca de la inceputul activitatii, copilul isi creeaza o imagine despre cum va arata desenul lui la final.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre