Instrumentele de scris pentru copii

/ / Modificat: 2011-11-02
Instrumentele de scris pentru copii

Instrumentele de scris pentru copii trebuie alese cu mare grija, pentru ca pot favoriza scrierea usoara corecta sau pot deforma scrisul micutului. Nu toate pixurile sau stilourile sunt la fel. Chiar daca tastatura pare sa fi devenit cel mai important "instrument de scris" in epoca moderna, nu subestima valoarea scrisului de mana. Acesta este secretul performantelor scolare la copii, conform ultimelor studii.

Pix, stilou sau creion?

Fiecare copil are nevoi proprii si moduri diferite de a scrie. Unii sunt stangaci, altii scriu cu pixul tinut intr-un anume fel. Trebuie sa stii ca exista pixuri adaptate tuturor nevoilor micutilor.

Creioanele sunt printre primele instrumente pe care le foloseste copilul atunci cand invata sa scrie pentru prima oara. Probabil ca si tu l-ai incurajat, precum alti parinti, sa mazgaleasca hartii cu ajutorul creioanelor colorate, care devin astfel primele instrumente de scris.


Chiar daca acesta scrie mai usor cu creionul, atunci cand intra la scoala da piept cu noi instrumente - pixuri sau stilouri. Cele din urma sunt mai indicate pentru micutul abia intrat pe bancile scoli, pentru ca sunt usor de manevrat, nu necesita o presiune foarte mare, iar cerneala isi pune usor amprenta pe hartie.

Pixurile sunt mai greu de manevrat daca cel mic inca invata sa scrie. Ele necesita mai multa forta, iar pasta din ele curge mai greu, facand tot procesul de scriere dificil pentru copii.

Este important sa alegi instrumentul potrivit nevoilor copilului. Daca are dificultati in a tine un pix in mana, asigura-te ca ii iei instrumente usoare si cu manere ergonomice, care sa il ajute sa scrie mai bine. Daca scapa mereu stiloul, opteaza pentru cele cu dispozitive speciale ce asigura o aderenta mai buna a manutei la stiloul.

Scrisul de mana vs. scrisul la calculator

Scrisul de mana este esential pentru dezvoltarea cognitiva si intelectuala a copilului. Tastatura din viata copilului anuleaza procese importante ce stau la baza dezvoltarii creativitatii si imaginatiei.

Cercetatorii au descoperit recent ca micutii care scriu de mana, indiferent de instrumentul pe care-l folosesc, au rezultate mai bune la invatatura decat cei care au inlocuit pixul cu tastatura de la calculator. Explicatia consta in faptul ca scrisul cu pixul sau stiloul lasa o amprenta in regiunea senzorio-motoare din creier si contribuie la dezvoltarea cognitiva.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Instrumente scris copii Scris copii Scris corect

Articole recomandate

Citeste si despre