10 motive sa iti duci copilul la balet. Are beneficii nebanuite!

/ / Modificat: 2022-05-10
10 motive sa iti duci copilul la balet. Are beneficii nebanuite!

Miscarea este importanta in viata copiilor inca din primii ani de viata. Micutii sunt plini de energie si nu stau o clipa locului, motiv pentru care am putea fi tentati sa credem ca fac suficienta miscare si ca nu este nevoie sa ii ducem si sa practice un sport. Lucrurile nu stau deloc asa, dimpotriva: miscarea in cadru organizat ii poate ajuta pe copii sa isi canalizeze energia si efortul intr-o anumita directie, sa fie mai disciplinati, sa socializeze si sa invete sa lucreze in echipa.

In primii ani, parintii incearca si testeaza tot felul de sporturi, pentru a descoperi ce le place copiilor si catre ce au inclinatie. Inot, baschet, karate, fotbal, gimnastica, balet - iata doar cateva optiuni catre care parintii se indreapta atunci cand decid sa isi duca baietii si fetitele sa faca sport.

In ceea ce le priveste pe fetite, baletul este una dintre cele mai populare alegeri ale parintilor. Desi poate parea o alegere sofisticata, baletul are nenumarate beneficii pentru dezvoltarea armonioasa a fetelor. Sigur ca nu toate fetitele care urmeaza cursuri de balet vor fi balerine profesioniste in viitor, insa celelalte beneficii pe care le are aceasta activtate va vor convinge cu siguranta sa ii dati o sansa, daca sunteti parinti de fetita. Baletul nu este, de altfel, tabu nici pentru baieti, daca observati ca micutii vostri au o inclinatie aparte spre dans.

Beneficiile baletului pentru copii

1. Imbunatateste postura. Intr-o lume in care din ce in ce mai multi copii si adulti au probleme cu coloana din cauza sedentarismului, a statului la birou, a activitatilor care incurajeaza posturi incorecte, baletul este ideal pentru ca presupune miscari care indreapta coloana si alungesc silueta.

2. Dezvolta musculatura si agilitatea. Multe miscari din pilates, de exemplu, sunt preluate din balet. Aceasta activitate te invata sa te folosesti de greutatea propriului corp pentru a face miscari pline de gratie, dar dificile in acelasi timp. Baletul imbunatateste coordonarea, rezistenta si ajuta la dezvoltarea armonioasa a intregului corp.

3. Imbunatateste flexibilitatea. Baletul presupune atat miscari dinamice, cat si posturi statice, iar flexibilitatea este ceva ce se dezvolta in timp, cu exercitiu.

4. Imbunatateste echilibrul. Mersul pe varfuri, statul intr-un picior cand celalalt este ridicat etc. sunt exercitii de baza in balet. Prin practicarea lor in mod regulat, copiii capata echilibru, care le este util si in viata de zi cu zi, nu doar in sala de antrenament.

5. Creeaza o baza pentru alte sporturi. Chiar daca al vostru copil nu va face balet pe termen lung, miscarile pe care le invata si abilitatile pe care le capata ii vor fi de folos indiferent spre ce sport s-ar indrepta mai tarziu.

6. Imbunatateste comunicarea si ascultarea. Baletul, la fel ca multe alte activitati, presupune urmarea instructiunilor unui antrenor. Prin participarea la ore de balet, copilul invata sa asculte si sa fie atent atunci cand primeste instructiuni, sa puna intrebari cand are nelamuriri sau dificultati in a executa o anumita miscare etc.

7. Este prilej de socializare. Orice activitate care presupune interactiunea cu alti copii este prilej de socializare. In sala de balet, copilul isi poate face noi prieteni, pentru ca intra in contact cu alti copii care au aceleasi preocupari si varste similare.

8. Imbunatateste creativitatea. Ceea ce copilul invata in sala de balet poate fi aplicat mai apoi in miscarile de dans. Sa nu uitam ca dansul contemporan este inspirat din balet. Daca in sala de antrenament are de respectat o serie de instructiuni ale antrenorului, acasa il puteti incuraja sa se exprime liber, sa va arate ce a invatat si sa improvizeze. In acest fel, creativitatea si imaginatia sunt la cote maxime.

9. Contribuie la stima de sine. Faptul ca practica un sport si este capabil sa urmeze instructiuni, primeste apreciere din partea antrenorului si devine din ce in ce mai bun contribuie la increderea in sine a copilului.

10. Elibereaza hormonii fericirii. In orice sport si forma de miscare sustinuta, se elibereaza endorfine, numite si ”hormonii fericirii”. In cazul baletului, contribuie si faptul ca este muzica, iar copilul capata o stare de bine care se mentine ore bune si dupa terminarea antrenamentului.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Balet fetite

Articole recomandate

Citeste si despre