Copiii adora sa se catere. Cum evitam pericolele?

/ / Modificat: 2019-02-28
Copiii adora sa se catere. Cum evitam pericolele?

E adorabil momentul in care micutul de nici un an incearca sa se catere pe canapea. Ne amuza foarte tare si il ajutam sa se urce mai usor.

Insa peste cateva luni nu va mai fi atat de distractiv, intrucat copilul va incerca sa se catere peste tot, iar tu vei fi nevoit sa fii mereu cu ochii in patru pentru a evita o tragedie.

Cataratul este o etapa importanta in dezvoltarea abilitatilor motorii ale copiilor mici, dar poate fi si dificil de gestionat de catre parinti.

Cea mai mare preocupare pentru majoritatea parintilor este, insa, siguranta celui mic. Te temi ca acesta va cadea si se va rani grav. Pentru a nu risca, primul impuls este sa il opresti ferm pe copil din aceasta activitate care i se pare extrem de interesanta. Mai bine este totusi sa vezi ce anume il motiveaza pe cel mic sa se urce pe colo sau pe dincolo.

De ce se catara copiii

Copiii se urca pe canapea, pe scaun, pe cutii sau trepte pentru ca incep sa incep sa aiba mai mult control asupra miscarilor corporale si isi dau seama ca se pot sui pentru a capata inaltime. La inceput este vorba doar despre inocenta: copilul vrea doar sa stea pe canapea ca mama si ca tata.

Odata ce simte ca are forta si-ar putea dori sa exploreze imprejurimile, exact asa cum face cu orice altceva. Pentru unii copii, loviturile inevitabile si teama fata de inaltime ii poate “retine la sol”. Acestia sunt copiii care vor fi usor descurajati de cateva vanatai, insa sunt putini. Ceilalti se catara, iar tu trebuie sa ii supraveghezi necontenit.

Cum il opresti

Cataratul este o modalitate de a-si intari musculatura, de a capata forta, flexibilitate si echilibru. Este, de asemenea, un mod prin care invata lucruri despre mediul in care traiesc. Evident, nu trebuie sa ii permiti sa se urce pe orice si pe oriunde, caci iti asumi riscuri mari. Daca nu impui o anumita regula, vor fi momente in care va profita de neatentia ta si te vei trezi cu el catarat prin biblioteca.

In acest caz, incearca sa aplici reguli stricte pentru a opri aceasta dorinta a copilului. Insa atentie! Daca reactia ta la fiecare catarare a lui va fi dramatica si foarte vocala, s-ar putea ca din greseala sa nu faci altceva decat sa ii inrautatesti comportamentul: el va transforma ceea ce este interzis intr-o joaca distractiva care ii atrage atentia mamei.

Canalizeaza-i energia si interesul in alta parte

Chiar daca pare un "alpinist" prin natura lui, nu inseamna ca va fi fericit doar atunci cand escaladeaza lucruri. Copiii simt nevoia sa fie activi. Ai putea sa ii tai elanul de a se urca peste tot daca ii satisfaci nevoia de a se catara cu ajutorul activitatilor care il tin cu picioarele pe pamant la propriu.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa acceptati ca cel mic nu este facut sa stea, de aceea trebuie sa ai multa rabdare. Apoi, trebuie sa ii oferi copilului spatiu ca sa se miste. O ora sau doua pe zi mergi cu el la un loc de joaca unde sa isi iroseasca energia. Apoi va fi obosit si isi va dori sa doarma alte doua sau trei ore. Cand se va trezi si va fi iar plin de energie, ofera-i jucarii care sa il tina ocupat la o masuta sau pe podea.

Daca accepti ca cel mic are nevoie sa se catere, sa sara, creeaza-i un spatiu unde sa poata face aceste lucruri in siguranta. Umple-l cu jucarii, dar si cu perne si materiale moi, asa incat sa nu se poata rani. Un coleg de joaca ii va distrage, de asemenea, atentia de la escaladari.

Trebuie sa fii atenta cand ii asezi scaunul de masa ca acesta sa nu stea in apropierea rafturilor sau a altor zone tentante. Elimina orice elemente de mobilier care ar deveni tentant de utilizat pentru a ajunge cat mai sus. Muta mobila cat mai departe de fereastra si asigura-te ca aceasta este securizata corespunzator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Catarat copii

Articole recomandate

Citeste si despre