Ce faci cand copilul nu vrea sa poarte centura de siguranta in masina? Aplica tehnica oului

/ / Modificat: 2019-07-23
Ce faci cand copilul nu vrea sa poarte centura de siguranta in masina? Aplica tehnica oului

In plin secol XXI sunt multi care considera centura de siguranta o adevarata tortura. Din pacate, o mare parte dintre decesele produse in urma accidentelor rutiere sunt, insa, urmare a faptului ca victimele nu purtau centura de siguranta, iar cand vine vorba de copii cifrele sunt cu adevarat inspaimantatoare: nepurtarea centurii de siguranta este principala cauza a mortii la copii intre 1 si 14 ani.

Cand copilul tau refuza sa poarte centura de siguranta in masina cea mai mare greseala este sa ii faci pe plac doar pentru a evita un tantrum. Nicio criza de plans si nici un milion de rugaminti nu ar trebui sa te induplece cand vine vorba de siguranta copilului tau. Si, daca nu stii cum sa il convingi ca este spre binele lui sa fie legat cu centura cand plecati cu masina, chiar si la un drum scurt, ai la indemana tehnica oului.

Copilul trebuie sa inteleaga ca centura de siguranta nu este optionala si ca este foarte important sa o poarte chiar si cand aveti de mers cu masina doar 5 minute. Accidentele rutiere sunt cea mai frecventa cauza a ranirii si mortii copiilor, iar statistica arata ca 75% din decese ar putea fi evitate daca s-ar folosi corect dispozitivele de securitate infantila.

Copiii invata in principal prin imitarea comportamentului parintilor, asa ca noi, oamenii mari, suntem primii care nu avem voie sa facem exceptii cand vine vorba de centura de siguranta. Daca un copil isi vde parintele ca mai “uita” din cand in cand de acest dispozitiv, va intelege ca nu este nicio problema daca o va face si el.

Prin urmare, puterea exemplului trebuie folosita la maxim, in timp ce le explici de ce este atat de importanta centura. Si daca nici asa nu inteleg ca aceasta poate salva viata atunci cand este purtata corect trebuie sa insisti. Pentru ca cearta si pedepsele nu functioneaza mereu asa cum ai spera, poate este mai potrivit sa le spui o poveste cu impact care sa-i ajute sa inteleaga importanta unui gest simplu si a respectarii regulii.

Tehnica oului presupune sa spui o poveste pe care copiii o pot intelege foarte usor. In plus, poti apela si la o "reprezentatie".

Aceasta este povestea oului din cutia de pantofi care il va face pe micutul tau sa nu mai fie reticent la purtarea centurii de siguranta.

- Ce se intampla daca luam o cutie de pantofi, punem inauntru un ou si o agitam in toate partile? Evident, cand o deschidem vom gasi inauntru o omleta si bucati de coji peste tot.

- Si ce se intampla daca in cutie asezam oul intr-un coltisor si il lipim de laturi cu leucoplast? Cand misti cutia, oul nici nu se mai misca din loc.

- Si atunci ce se intampla daca punem un om in masina fara sa poarte centura de siguranta si miscam masina si o rasturnam de mai multe ori? Cand deschidem usile, inauntru avem o "omleta" de carne, oase si sange.

Poate pare o poveste prea dura pentru un copil, dar in realitate este metoda potrivita pentru a-l face sa vizualizeze mental ceea ce s-ar putea intampla daca refuza sa isi puna centura de siguranta. Sa nu porti centura nu este un joc ca acela in care pui un ou intr-o cutie, ci o actiune de care pot depinde sanatatea si viata ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre