Ce faci cand copilul este muscat de un animal?

/ / Modificat: 2012-05-29
Ce faci cand copilul este muscat de un animal?

Situatiile in care copilul tau este muscat de un animal pot induce imediat panica, de aceea este necesar sa cunosti masurile de prim ajutor care sa preintampine complicatiile posibile. Infectiile survenite in urma muscaturilor de animale se petrec atunci cand saliva necuvantatoarelor ajunge in sangele micutului si transporta microorganisme provocatoare de boli in organism. Potrivit studiilor in domeniu, bacteriile si alti agenti patogeni provoaca afectiuni in 85% din cazurile in care un copil este atacat si ranit de un animal.

Foto: companionanimalsolutions.com

Copiii poti fi muscati de un animal in circumstante variate, de la atacurile necuvantatoarelor salbatice in medii deschise, la reactiile agresive ale animalelor domestice care se simt in pericol sau sunt abordate in timp ce se hranesc. Pisicile de casa obisnuiesc sa zgarie copiii in semn de avertisment, iar cainii pot musca din instinctul protejarii teritoriului marcat.

Consecintele infectiilor cauzate de muscaturile animalelor pot fi usoare (plagi superficiale care cauzeaza un disconfort moderat) sau grave, atunci cand leziunea este adanca sau este transmisa o bacterie cauzatoare de boli. Copiii sunt mai predispusi decat adultii la muscaturile in zona fetei si gatului, din pricina staturii mici.

Primul ajutor dupa muscatura de animal

Majoritatea cazurilor de plagi muscate, la nivel mondial, sunt produse de animale domestice, in speta caini si pisici. Ranile rezultate sunt considerate de medici de la inceput "plagi contaminate", care au nevoie de supraveghere permanenta.

In cazul in care copilul tau prezinta o muscatura de animal, primul ajutor consta in curatarea imediata a ranii cu multa apa de la robinet si sapun. Chiar daca hemoragiile abundente intervin in situatii izolate, hemostaza (oprirea sangerii) este necesara inainte de bandajare. Preseaza plaga cu o banda sterila de pansament cateva minute, apoi aplica un bandaj si transporta copilul la medic.

Indiferent daca este vorba de o simpla zgarietura, consultul medical poate exclude pericole ascunse pe care nu le poti observa cu ochiul liber. Medicul va aprecia adancimea plagii, afectarea vaselor de sange, a nervilor sau a oaselor.

De asemenea, este important sa evaluezi riscul ca animalul atacator sa fi suferit de rabie (turbare), situatie in care vaccinarea devine obligatorie. Un alt vaccin necesar in acest caz este cel impotriva tetanosului, provocat de bacteria Clostridium tetanii (intalnita sub forma de spori in pamant), transportata tot de saliva animalelor in organismul persoanelor muscate.

Un animal periculos in transmiterea rabiei este liliacul, a carui muscatura poate fi atat de putin vizibila, incat sa fie greu de detectat cu ochiul liber.

Boala zgarieturii de pisica, produsa de bacteria Bartonella henselae, este transmisa prin zgarietura sau muscatura de pisica si produce umflarea ganglionilor limfatici. Rozatoarele (soarecii, sobolanii) sunt vectori ai afectiunii clinice numite "febra muscaturii de sobolan", care se manifesta dupa vindecarea plagii cu stari febrile, frisoane, dureri musculare si eruptii cutanate.

Semnele infectiilor de la muscatura de animal

Chiar daca parintii se preocupa de obicei de contactarea rabiei, cele mai multe complicatii aparute in urma muscaturilor de animale sunt infectiile bacteriene. In situatia in care rana (superficiala) se afla intr-o zona foarte sensibila a trupului (chip, gat, regiunea genitala), medicul va prescrie un tratament cu antibiotice usoare.

Cel mai frecvent semn al infectiilor provenite de la muscatura de animal este inflamatia, care apare de regula intre 8 si 24 de ore de la incident. Pielea din jurul plagii se inroseste si este calda la atingere, iar rana poate sa elibereze un lichid albicios sau puroi. Copilul poate sa acuze durere in zona si sa faca febra.

Prevenirea muscaturilor de animale la copii

Nu iti lasa niciodata copilul nesupravegheat in prezenta animalelor straine, dar nici singur prin preajma animalului de companie al casei. Aproape jumatate dintre copii sunt muscati de cainele domestic sau de cel al vecinilor.

Invata-ti copilul sa fie prudent atunci cand se apropie de un animal, solicitand permisiunea prealabila a stapanului pentru a-l mangaia. Nu lasa copilul sa se joace in jurul unui animal care se hraneste, un moment cu potential agresiv major. Femelele care au nascut pui sunt si ele periculoase.

Arata-i copilului cum sa se joace in siguranta cu un animal, fara sa il agreseze in vreun fel si avertizandu-l asupra posibilelor reactii neasteptate ale acestuia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre