Siguranta copilului pe balcon

/ / Modificat: 2011-06-20
Siguranta copilului pe balcon

siguranta_copil_balconBalconul poate fi un mediu nesigur pentru un copil mic. El poate fi tentat sa incerce pe pielea lui cum zboara avionul. In acest fel apar caderile accidentale. Insa nici nu trebuie sa il impiedici pe copil sa se bucure de o gura de aer proaspat pe balcon sau sa vada privelistea de afara. Trebuie sa iei cateva masuri de siguranta pentru a preveni accidentele neplacute! Si cel mai important este sa fii mereu cu ochii-n 4 pe el!

Ce pericole pandesc copilul pe balcon?

Cel mai mare pericol care il poate paste pe copil este sa cada de la balcon. Daca inaltimea balustradei sau marginii este prea mica exista riscul ca micutul sa incerce se catere. La aceasta varsta este foarte curios si dornic de a explora si experimenta tot ce ii iese in cale, inclusiv de a face ca avionul.

Va sta si va analiza zabrelele balustradei (daca balconul are asa ceva) si va face si imposibilul sa bage manutele, picioarele sau capul printre ele. El risca sa ramana blocat intre acestea. Si ceea ce este pus pe jos poate pune in pericol copilul. Daca ti-ai pus gresie in balcon, nu o lasa neacoperita.

pericol_cadere_balcon_copilCopilul risca sa alunece pe ea si sa se loveasca de diverse obiecte, ba chiar sa cada peste balcon. Pune covorase antiderapante! Atentie si la ce depozitezi pe balcon! Daca obisnuiesti sa scoti adesea copilul pe balcon evita sa pui in calea lui lucruri in care se poate rani.

Nu depozita lucruri din fier, cutii sau alte dispozitive cu margini ascutite, care au cuie sau suruburi iesite in afara etc. Si-asa spatiul din balcon este destul de mic, daca mai e si indesat de astfel de obiecte, pericolul creste foarte mult.

Cum faci balconul sigur pentru copil?

Daca ai balustrada la balcon asigura-te ca distanta dintre zabrele nu este mai mare de 10 cm. Atunci cand ai un copil foarte mic (bebelus) in preajma ar trebui ca distanta sa fie si mai mica. In acest fel eviti sa isi prinda capul sau manuta printre ele. O alta idee este sa acoperi distanta dintre zabrele cu un material din plastic tare sau cu foi de plexiglas pentru a evita orice pericol.

In cazul in care balustrada are barele montate pe orizontala exista pericolul ca cel mic sa se foloseasca de ele pentru a se catara. Exista pericolul sa cada de la balcon. Trebuie sa procedezi la fel ca in cazul celor pe verticala. Sa le acoperi cu un material tare sau sa le zidesti. Important este sa nu lasi niciun pic de spatiu ca micutul sa poata pune piciorusele si sa se poata catara. Daca nu poti face acest lucru, atunci inlocuieste barele orizontale cu cele pe verticala. Plexiglasul este cel mai indicat material pentru a proteja aceste bare, insa poti folosi si altele.

Pe masura ce micutul tau se inalta, trebuie sa mai adaugi bare la inaltimea balustradei, astfel incat sa nu aiba acces si sa se puna in pericol. Cel mai indicat este sa eviti barele sau zabrelele de lemn sau fier, iar marginea balconului sa fie facuta din placi de beton sau caramida. In acest fel nu mai exista nici riscul ca micutul sa se catere, nici sa-si blocheze manutele sau capul.

masuri_siguranta_copil_balconDupa ce te-ai asigurat ca balustrada balconului este sigura, trebuie sa te ocupi si de partea superioara a lui. Copiii cresc repede, iar daca ai balconul deschis va exista intotdeauna pericolul caderilor accidentale. Acestia nu vor mai fi nevoiti sa se catere, ci doar sa intinda picioarele. De aceea, specialistii recomanda sa iti inchizi balconul.

Cea mai intalnita alegere este termopanul. Acesta nu se sparge, deci nu exista riscul ca micutul sa se raneasca in acest mod. La fereastra de deschidere a balconului este important sa montezi sigurante sau sa folosesti metode de blocare a ei astfel incat copilul sa nu poata sa le deschida singur atunci cand scapa nesupravegheat.

Daca vrei sa lasi geamul deschis si copilul inauntru poti monta o plasa de protectie impotriva tantarilor. In acest mod exista mai putine riscuri ca prichindelul sa fie tentat sa incerce sa vada cum e sa zbori in afara balconului. Cel mai important este sa nu lasi copilul nesupravegheat in balcon. Daca nu poti fi atenta la el, atunci restrictioneaza-i accesul acolo, folosind usa sau bariere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accidente copii Siguranta copil

Articole recomandate

Citeste si despre