8 pericole nebanuite din casa pentru copii

/ / Modificat: 2016-08-02
8 pericole nebanuite din casa pentru copii

Pericolele din casa pentru copii sunt numeroase, iar parintii au o responsabilitate enorma atunci cand iau masurile necesare pentru siguranta celor mici in propriul camin. Chiar daca stii de pericolul pe care-l atrag cutitele, prizele, colturile meselor, germenii, obiectele de sticla si alte lucruri casnice comune asupra sigurantei si sanatatii lor, exista si unele obiecte surprinzatoare, la care poate nu te-ai gandit ca ar putea deveni un pericol pentru ei!

Magneti

Ca este vorba de magneti simpli sau de bucatarie, acestia s-au dovedit in trecut a fi un pericol pentru sanatatea copilului. Magnetii de pe piata sunt de diferite forme, iar cei de bucatarie au modele formate din materiale care se pot dovedi periculoase pentru sanatatea lui.

Magnetii de dimensiuni mici pot fi inghititi cu usurinta si ridica riscul de inec si blocaj intestinal, iar cei mari, care au modele din ceramica sau sticla atasate pe ei, se pot sparge si pot creste riscul accidentelor.  

Baterii

Diversele baterii regasite in ceasuri, telecomenzi, jucarii si alte produse care functioneaza cu ajutorul lor se pot dovedi mortale pentru copil. Bateriile de mici dimensiuni si lichidul din ele pe care copilul le-ar putea inghiti accidental reprezinta un pericol major pentru sanatatea si chiar viata celui mic.

Tine bateriile la distanta de copil si asigura-te ca dispozitivele care le contin sunt bine inchise, dar si ca cel mic nu le poate desface usor, dintr-o simpla joaca.

Masini de spalat vase

Probabil ca la aragaz sau cuptor te-ai mai fi gandit ca pot fi un pericol pentru copil, dar masina de spalat vase nu ti se parea a fi primejdioasa pentru sanatatea lui. Specialistii sustin ca nu masina in sine este un pericol, ci faptul ca cel mic are acces usor la ea si la toate cutitele, farfuriile si tacamurile ascutite din interior.

Chiar daca tu tii departe de micut aceste obiecte periculoase, in cazul in care il lasi nesupravegheat in preajma masinii de spalat vase, o poate deschide cu usurinta. Poate fi tentat sa ia din ea cutite, furculite sau alte lucruri care se regasesc inauntru. Apare astfel riscul ca prichindelul sa se raneasca accidental cu ele.

Baloane din latex

Baloanele se regasesc in aproape toate casele in care exista copii. Micutii sunt fascinati de baloanele colorate, care zboara de colo pana colo la cea mai simpla atingere. Specialistii avertizeaza ca acestea pot pune in pericol sanatatea copilului, mai ales la varste mici. Potrivit acestora, riscul de inec este foarte mare.

Din ce in ce mai multi copii au fost adusi la medic dupa ce au incercat sa mestece bucati de baloane, le-au inghitit si li s-au blocat caile respiratorii. Copilul trebuie supravegheat atent atunci cand se joaca cu baloane din latex, iar pana la varsta de 8 anisori nu ar trebui lasat sa le umfle. Cel mai sigur pentru el este sa inlocuiesti baloanele cu mingii sau alternative care nu sunt create din latex sau nu se sparg.

Perne moi sau jucarii de plus mari in patut

Oricat de simpatice si dragalase ar fi pernutele pentru pat sau jucariile din plus, tine-le departe de locul unde doarme copilul, mai ales daca este bebelus sau are pana in doi ani. Chiar si salteaua moale se poate dovedi periculoasa. Acestea cresc riscul de sufocare la copil, in timpul somnului.

Daca ai un prichindel mai agitat din fire atunci cand doarme, acesta ar putea sa isi acopere accidental fata cu pernele, jucariile sau chiar cu salteaua moale si sa se sufoce. Specialistii recomanda culcarea copilului pe o saltea cat mai ferma si chiar fara nicio perna. Pana la 2 ani, poate dormi fara niciun fel de perna. Jucariile din preajma lui trebuie sa fie de dimensiuni medii si din materiale moi, astfel incat sa nu creasca riscul de inecare sau sufocare.

Jucarii uzate sau echipamente si accesorii stricate

Ai tendinta de a lasa in preajma celui mic jucarii uzate sau deteriorate si de a nu le arunca la cea mai mica zgarietura? De asemenea, nu te induri sa scapi chiar asa usor de scaunul de masa, patut, carucior sau premergator, daca are doar un picior rupt sau s-a stricat ceva minor la el? Chiar daca nu este foarte economic si eficient sa cumperi un accesoriu nou la cea mai mica zgarietura sau deteriorare, tine cont de faptul ca este in joc siguranta copilului tau.

Daca acestea nu sunt in stare perfecta de functionare si nu indeplinesc toate conditiile necesare pentru siguranta, atunci riscul accidentelor este foarte mare. Jucariile deteriorate pot rani copilul. De asemenea, li se pot desprinde bucati pe care copilul le poate inghiti si risca sa se sufoce cu ele. Daca scaunul de masa are un picior subred, copilul ar putea cadea si s-ar putea lovi fatal, la cap, sau si-ar putea rupe o mana sau un picior.

Uleiuri de corp pentru bebelus

Produsele de baie pentru bebelusi, dar mai ales uleiul de corp, pot pune in pericol sanatatea acestora. Multe dintre acestea contin hidrocarburi lichide, care daca sunt absorbite in organism, pot cauza afectiuni pulmonare severe si ireversibile.

Verifica intotdeauna eticheta produselor de ingrijire pentru pielea bebelusului. Asigura-te ca nu contin ftalati, parabeni, hidrocarburi si alte substante toxice. Opteaza pentru produse bio, create doar din ingrediente 100% naturale.  

Portofele si genti

Nu lasa portofelele si gentile tale la indemana copilului! Chiar daca ti se pare ca micutul nu este atras de ele, ele pot deveni jucaria lui preferata. Este atat de curios ce se afla inauntru, incat le poate scormoni in toate buzunarele.

Copilul poate da peste tot felul de obiecte care se pot dovedi periculoase pentru sanatatea lui. Exista riscul sa inghita parfum, rujuri, farduri sau, mai grav, medicamente, tigarete si chiar bancnote lasate prin geanta. In cazul in care ai chei sau brelocuri, se poate rani in ele.

Si portofelele sunt riscante pentru siguranta copilului. Daca reuseste, in joaca, sa il desfaca si sa scoata din el bancnote si monede, exista riscul sa le mestece sau sa le inghita si sa apara probleme foarte grave de sanatate. Tine portofelele si gentile inchise in dulapuri speciale sau la o inaltime apreciabila, astfel incat sa nu aiba acces la ele.  

Ce alte obiecte sau lucruri neobisnuite din casa ti se par surprinzator de periculoase pentru siguranta copilului? Impartaseste-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericole casa copii Siguranta copii casa Siguranta copii Pericole copii

Articole recomandate

Citeste si despre