Secretiile nazale la copii. Ce iti spune culoarea lor despre sanatatea micutului tau

/ / Modificat: 2019-01-28
Secretiile nazale la copii. Ce iti spune culoarea lor despre sanatatea micutului tau

Secretiile nazale au rolul de a proteja caile nazale si de a tine la distanta germenii, virusurile si bacteriile, pentru a nu avea acces la plamani. Secretiile nazale sunt alcatuite din mucusul care e eliminat prin nas.

Secretiile nazale ale copiilor n-ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti, dar exista si situatii cand pot semnaliza afectiuni mai grave. Si asta, atunci cand devin abundente.

Cele mai frecvente cauze de secretii la copii:

  • raceala sau gripa;
  • alergiile (o reactie la orice tip de alergen: inhalat, ingerat sau atins. Praful, polenul, parul de pisica sau mucegaiul sunt alergeni care se manifesta, in general, si prin secretii nazale abundente)
  • sinuzita (cand sinusurile sunt inflamate, caile nazale se ingusteaza si se formeaza mucusul. Acesta are o textura groasa si poate cauza o senzatie de sufocare).

Ce inseamna culoarea secretiilor nazale

  • secretii nazale albe - lichidul alb apare cand este vorba despre o raceala comuna si are aceasta culoare din cauza lipsei de hidratare din nas.
  • secretii nazale galbene - sunt prezente cand apare o infectie, o bacterie sau un virus, iar sistemul imunitar se lupta pentru a distruge invazia patogenica. Daca secretiile nu dispar in termen de 10 – 14 zile, este cazul sa consulti medicul.
  • secretii nazale incolore – apar, fie din cauza alergiilor, fie din cauza unei raceli usoare. Daca mucusul e mai consistent, e vorba despre alergie, insa daca e asemanator apei, e vorba despre o infectie virala.
  • secretii nazale verzi - celulele albe lupta sa inlature infectia, dar organismul copilului poate pierde batalia. E posibil sa fie nevoie de antibiotice, de aceea trebuie sa mergi la medic cu micutul, mai ales daca apar febra si greata.
  • secretii nazale roz sau rosii – tradeaza probleme mari la caile nazale. Acestea sunt un semn al prezentei alergiilor sau infectiilor, dar numai medicul poate depista cauza.
  • secretii nazale negre - pot aparea in urma inhalarii mizeriei sau prafului, dar nu este exclus sa fie vorba de o infectie fungica, mai ales daca sistemul imunitar este slabit. In acest caz ar fi indicat sa mergi de urgenta la medic.
  • secretii nazale maro – poluarea este responsabila pentru colorarea in nuante de maro a mucusului, dar si fumatul pasiv poate fi vinovat.

Cum se trateaza secretiile nazale la copii

Secretiile nazale presupun tratament in functie de cauza acestora.

De exemplu, secretiile cauzate de reactiile alergice dispar cand copilul nu mai este expus la alergeni ori cand ia un tratament pe baza de antihistaminice.

Exista, insa si remedii naturiste care ajuta la ameliorarea starii micutului, reducand secretiile nazale.

Hidratarea este foarte importanta pentru a se subtia mucusul.

Solutiile saline nazale elimina mucusul si elibereaza caile nazale si copilul poate respira mai usor.

Inhalatii cu aburi pentru ca au efect decongestionant, deblocand caile nazale si stimuland eliminarea secretiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Secretii nazale copii

Articole recomandate

Citeste si despre