Cele mai bune tratamente naturiste pentru copii

/ / Modificat: 2012-10-01
Cele mai bune tratamente naturiste pentru copii

In ultimii ani, tot mai multe mamici au inceput sa puna accent pe tratamente naturiste atunci cand copiii se imbolnaveau. Acest lucru se observa si in statistici. In urma unui sondaj la care au participat 6000 de parinti, s-a stabilit ca 40% dintre acestia ar renunta oricand la medicamentele din comert, in favoarea remediilor naturiste.

De ce? Pentru ca tratamentele cu medicamente pot complica sanatatea micutilor si, prescrise sau luate gresit, acestea pot duce la aparitia altor afectiuni.

A nu se intelege prin aceasta ca tratamentele naturiste se iau dupa ureche, fara o consultare prealabila a pediatrului. Medicul este singurul care poate spune cu exactitate ce remediu este cel mai potrivit in tratarea unei boli la copii.

Iata care sunt cele mai bune tratamente naturiste pentru copii.

Pentru colici

In cazul in care micutul tau sufera de colici, una dintre cele mai comune afectiuni care apar la bebelusi, cel mai indicat remediu naturist este musetelul. Aceasta planta medicinala, cunoscuta de secole intregi pentru proprietatile sale terapeutice, relaxeaza spasmele intestinale ale micutului si il ajuta sa se linisteasca.

Unele studii au demonstrat ca ceaiul de musetel actioneaza ca un sedativ natural asupra micutului, insa fara a avea efecte secundare.

Pentru glicemia ridicata

Pentru glicemia ridicata, pediatrii recomanda ca tratament naturist scortisoara. Acest condiment, utilizat in special pentru prepararea prajiturilor, contine niste compusi care actioneaza direct asupra celulelor si contribuie la reducerea glicemiei.

Studiile de specialitate sunt inca la inceput si este prematur sa se stabileasca de pe acum ce anume face ca scortisoara sa scada glicemia la copii.

Medicii recomanda sa adaugi scortisoara in prajituri si in gustarile dulci pe care le pregatesti pentru micutul tau. In acelasi timp, redu cantitatea de zahar pe care o folosesti in prepararea respectivului dulce.

Pentru refluxul gastroesofagian

Un remediu naturist pentru refluxul gastroesofagian este guma de mestecat (fara zahar), spun specialistii. Aceasta stimuleaza producerea de saliva, care neutralizeaza acidul gastric si ii determina pe copii sa inghita mai des.

Acest lucru ajuta mancarea sa ajunga in tractul digestiv si reduce posibilitatea aparitiei refluxului gastroesofagian. Multe mamici se feresc sa le dea copiilor guma de mestecat, de teama ca acestia sa nu se inece cu ea. Expertii sunt de parere ca guma de mestecat, pe langa faptul ca reduce refluxul gastroesofagian, este buna si pentru dantura, deoarece curata dintii si previne aparitia cariilor.

Pentru arsurile solare

Arsurile solare sunt periculoase pentru oamenii mari, daramite pentru copii. Totusi, daca micutul tau s-a ales cu o arsura solara, este bine sa stii ca o poti trata cu aloe vera, planta cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Compusii din aloe vera grabesc vindecarea arsurii.

Tot ca tratamente naturiste pentru arsurile solare poti folosi felii subtiri de fructe si legume proaspete de culoare verde sau galbena. Daca arsurile au aparut in zona fetei, le poti atenua prin aplicarea unor felii subtiri de lamaie, piersica sau castravete.

Daca arsurile solare sunt pe corp, le poti atenua cu feii de cartofi cruzi. Infuziile de plante sunt si ele benefice. Este indicat sa folosesti influzie de frunze de nuc, levantica si tataneasa.

O alta solutie pentru arsurile solare de pe corp ar putea fi compresele cu lapte rece, care calmeaza durerile. Sau poate ai la indemana oua crude - si acestea sunt bune pentru a calma pielea. Mierea de albine cu putina zeama de lamaie este un remediu extraordinar pentru pielea sensibila a micutului tau.

Pentru alergiile nazale

Alergiile nazale la copii pot fi tratate cu mere. Aceste fructe delicioase si la indemana contin flavonoizi, care inhiba corpul sa produca histamina, o componenta alergica ce favorizeaza productia de mucus, aparitia stranutului si lacrimarea ochilor.

Unul dintre cei mai importanti flavonoizi din mar este quercitina, un antioxidant puternic ce lupta impotriva alergiilor. Quercitina se gaseste si in usturoi, ceapa, praz, ceai verde, varza de Bruxelles, marar, afine, sparanghel si ardei iute.

Pentru tuse

Tusea este foarte frecvent intalnita la copii si poate fi tratata cu miere. Acest dulce din natura calmeaza membranele iritate ale gatului si fac ca inghtirea sa fie mai putin dureroasa. Mierea contine antioxidanti si are proprietati antimicrobiene, astfel incat vindeca tesuturile inflamate.

Strugurii sunt si ei foarte buni pentru tratarea tusei la copii, deoarece au un efect expectorant. Un alt remediu pe care ar trebui sa-l incerci in cazul in care micutul tau se confrunta cu o tuse suparatoare este consumul de migdale. Tine-le in apa pana cand reusesti sa indepartezi pielita maronie. Trece-le prin blender, pana formeaza o pasta si adauga o lingurita de zahar si putin unt acestui amestec. Pasta trebuie ingerata dimineata si seara.

Din stafide poti face o pasta foarte gustoasa, pe care piticul tau nu o va refuza. Tot ce trebuie sa faci este sa inmoi 100 de grame de stafide in apa, sa le amesteci bine si sa le incalzesti. Da-i copilului sa ingereze cate 20 de grame de pasta inainte de culcare.

Pentru diaree

Diareea este una dintre cele mai suparatoare probleme cu care se confrunta copiii. Solutia naturista impotriva acestei boli consta in consumul de probiotice - adica bacterii benefice ce se gasesc in iaurt sau anumite produse din soia.

Probioticele sunt organisme mici care ajuta la mentinerea balantei normale a microflorei de la nivelul intestinului. Tractul digestiv normal contine bacterii "bune" care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos.

In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tratamente naturiste Remedii naturiste

Articole recomandate

Citeste si despre