Jocul copilului in nisip

/ / Modificat: 2011-03-28
Jocul copilului in nisip

Jocul copilului in nisip este in general benefic, ajutand la dezvoltarea bebelusului sau prescolarului in mai multe directii, fie ca se intampla la mare, in parc sau in gradina casei tale. Atentie la nisipul toxic sau periculos pentru locurile special amenajate acasa.


Jocul copilului in nisip este in general benefic, ajutand la dezvoltarea bebelusului sau prescolarului in mai multe directii, fie ca se intampla la mare, in parc sau in gradina casei tale. Atentie la nisipul toxic sau periculos pentru locurile special amenajate acasa.

Varsta de la care il poti lasa sa se joace in nisip este de intre 12 si 18 luni.

Expertii spun ca unor copii le poate placea jocul in nisip, insa cei mai mici de un an pot fi atrasi de alte activitati cum ar fi sa scurga lichide din recipiente in loc sa se joace in nisip, iar altii pot fi deranjati de senzatia nisipului pe pielea lor.



 Beneficiile jocului in nisip la copii

Jocul in nisip este un mod minunat de a dezvolta capacitatile motorii ale bratelor si palmelor, de a explora noi texturi si consistente si de a usura manevrarea conceptelor ca „plin si gol”.

In cazul in care aceasta activitate se desfasoara in parc, se mai adauga si abilitati sociale, prin relationarea cu ceilalti copii.

Prescolarii si bebelusii exploreaza lumea prin bagarea lucrurilor in gurita, asadar este posibil ca cel mic sa incerce sa manance niste nisip la prima intalnire cu acesta. Daca nu il poti convinge verbal sa renunte la acest obicei, evita mersul in parc, la nisip.

Ca alternativa, pentru a nu-l priva de aceasta ocazie de dezvoltare a abilitatilor motrice, ii poti pune intr-o ladita niste malai si, eventual, ii poti ascunde niste jucarii prin el, pentru a simula jocul la nisip.

Unele nisipuri pentru perimetrul de joaca de acasa sunt toxice sau cancerigene, asadar documenteaza-te bine inainte de a achizitiona asa ceva.



 Copiii se joaca diferit in nisip in functie de varsta

Expertii spun ca cei mici au stadii diferite de abordare a acestui tip de jpaca, in functie de grupa de varsta la care se incadreaza. De exemplu la mare:

Functional: Sugarii se joaca la nisip diferit fata de alte grupe de varsta - vor fi mai atenti la felul in care nisipul ud le curge de pe degete, vor fi uimiti de modul in care se scurge prin sita si isi va folosi toate simturile pentru a cunoaste lumea din jurul lui.

Constructiv: Copilul mic va incarca galeti cu nisip, il va batatori si le va intoarce cu gura in jos, facand forme. Sau va sapa prin nisip cu mainile, nascand dealuri si vai - este in stadiul in care invata cat de distractiv este sa construiesti din nisip.

Dramaturgic: Copilul de gradinita care se apropie de varsta de 4-5 ani au imaginatia mai dezvoltata. Asadar il vei observa facand sate si constructii mai elaborate, sapand santuri de aparare si paraiase, ba chiar jucandu-se cu masinutele, ducandu-le in benzinariile imaginare ale orasului de nisip.

Pentru a incuraja aceste stadii de joaca, ofera-i orice instrument sau obiect care nu reprezinta un pericol - va devani o unealta de nepretuit pentru micul constructor! Copilul va invata starile prin care nisipul trece in combinatie cu diferite cantitati de apa - nisipul este o forma minunata de joc senzorial.



 Idei de joaca in nisip

  • Creeaza un sit arheologic propriu, ingropand dinozauri de plastic pe care copilul tau va trebui sa ii caute in nisip;

  • Invata-l pe cel mic sa construiasca orase rasturnand diferite recipiente umplute cu nisip tasat si arata-i cum se modeleaza nisipul ud pentru a-i da o noua forma si a avea o structura rezistenta;

  • Faceti impreuna sculpturi din nisip foarte ud, lasandu-l sa picure de pe degete in tot felul de structuri interesante. Sau in turnuri pentru impresionanta fortareata de nisip.

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre