De ce sa oferim copilului nostru jocuri puzzle?

/ / Modificat: 2011-03-21
De ce sa oferim copilului nostru jocuri puzzle?

Jocurile puzzle sunt preferate atat de copii pentru momentele placute pe care le ofera, cat si de parinti si educatori pentru experienta educationala pe care o asigura.

carte-puzzle

De fiecare data cand un copil se joaca cu un puzzle, sunt exersate abilitati deosebit de importante pentru dezvoltarea sa, printre care si:

  • Abilitatile cognitive: Jocurile puzzle reprezinta un instrument excelent pentru dezvoltarea abilitatii copiilor de a rezolva probleme si de a urma anumite rationamente.

S-a observat ca jocurile puzzle sunt preferate in special de copiii cu inclinatie spre inteligenta logico-matematica, insa beneficiile acestora pot fi observate in cazul oricarui copil, indiferent de gradul de dezvoltare a fiecareia dintre inteligentele multiple (Afla mai multe despre Teoria Inteligentelor Multiple, Howard Gardner, 1983).

Jocurile puzzle ii ajuta pe copii sa inteleaga relatia parte-intreg, le imbunatateste perceptia vizual-spatiala si, in functie de tematica jocului, ii ajuta sa asimileze diverse informatii prin intermediul jocului: alfabetul, numerele, culorile, formele, diverse categorii distincte ca animale domestice, animale salbatice, mijloace de transport, harti si multe altele.

puzzle_manere

  • Motricitatea fina: Rezolvarea de jocuri puzzle reprezinta una dintre cele mai distractive activitati pentru dezvoltarea dexteritatii muschilor mici din maini si degete. Motricitatea fina sta la baza abilitatii de a scrie a oricarei persoane, iar exersarea acesteia incepe inca din primul an de viata, cand copilul incepe sa apuce si sa manipuleze diverse obiecte din jurul lui.

Incepand cu varsta de 1 an, copiii pot folosi jocuri puzzle cu maner, precum si jocuri puzzle chunky (cu piese groase, iesite in relief, pentru a putea fi manipulate cu usurinta de catre copii in al doilea an de viata).

  • Coordonarea mana-ochi: Aceasta abilitate se dezvolta prin incercarile repetate de a potrivi piesele de puzzle la locul lor.

  • Abilitatile sociale: Jocurile puzzle pot fi solutionate individual sau prin cooperare, interactiune cu alte persoane. Fie ca solicita o piesa sau isi dau cu parerea unde s-ar potrivi o piesa sau alta, copiii invata sa coopereze. De asemenea, copiii invata cum sa faca fata frustrarii atunci cand realizeaza ca o piesa nu se potriveste la prima sau a doua incercare.

harta_lumii

Atunci cand alegi un joc puzzle pentru copilul tau, ar trebui sa tii cont de urmatoarele:

1. Varsta copilului: Asigura-te ca oferi jocuri puzzle adaptate varstei. De exemplu, un puzzle cu manere sau un puzzle in relief sunt potrivite pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 an si 3 ani, in timp ce un joc puzzle traditional, cu decupaje, ar deveni frustrant tinand cont de abilitatile specifice varstei.

Jocurile puzzle pentru aceasta categorie de varsta au un numar mic de piese, de dmensiuni mari, iar nivelul de detaliu este redus. Pentru copiii prescolari, jocurile puzzle standard, cu decupaje devin din ce in ce mai atractive, iar numarul de piese variaza intre 50 si 200, in functie de abilitatile fiecarui copil. Pentru copiii mai mari, numarul de piese poate fi din ce in ce mai mare, iar nivelul de detaliu creste complexitatea.

2. Materialul din care sunt confectionate: Puteti alege intre jocuri puzzle din lemn, carton, spuma. Jocurile puzzle cu diverse texturi pot contribui si la dezvoltarea senzorial-perceptiva, pe langa dezvoltarea abilitatilor cognitive.

puzzle_cutie

3. Tipul de joc puzzle: puzzle cu manere; puzzle in relief; puzzle covoras din carton dur, rezistent; puzzle covoras din spuma; puzzle cu texturi; puzzle pentru sortarea formelor; puzzle cu sunete; puzzle multi-straturi; puzzle traditional, cu decupaje etc..

De asemenea, jocurile puzzle pot fi bidimensionale sau tridimensionale, in forme standard (dreptunghi, patrat) sau in forme unice (constructii renumite din intreaga lume; globul pamantesc etc.), cu sau fara magneti.

4. Tematica: Este foarte important sa alegeti jocuri puzzle cu tematica potrivita copilului dumneavoastra – fie din punct de vedere al varstei, fie din punct de vedere al preferintelor sale. Astfel, pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 1 an si 3 ani, puteti alege puzzle cu tematica alfabetul, numerele, culorile, formele, diverse categorii distincte ca animale domestice, animale salbatice, mijloace de transport. Pentru copii prescolari, puteti adauga pe lista jocurile puzzle avand ca tematica povestile preferate ale copilului; iar pentru copiii mai mari, devin interesante jocurile puzzle cu tematica harti, constructii renumite din intreaga lume, tablouri renumite etc.

Sursa: www.HandsOnEducation.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre