Ce jucarii sa alegi pentru copilul tau in functie de varsta si etapa de dezvoltare in care se afla

/ / Modificat: 2018-10-29
Ce jucarii sa alegi pentru copilul tau in functie de varsta si etapa de dezvoltare in care se afla

Nu numai ca jucariile cu care micutul tau se joaca nu trebuie sa reprezinte un pericol pentru sanatatea acestuia, dar ele trebuie sa fie potrivite etapei de dezvoltare in care copilul se afla la un anumit moment dat si sa il ajute sa dobandeasca noi abilitati.

Exista multe lucruri si obiecte pe care le gasesti in propriul camin si pe care le poti folosi ca jucarii pentru cel mic, fara a cheltui o gramada de bani, care sa il ajute sa invete si sa evolueze, insa nu uita ca fiecare copil deprinde abilitati in propriul sau ritm, tu trebuie doar sa te asiguri ca jucariile pe care i le dai nu il pun in pericol, indiferent de varsta.

Jucarii pentru bebelusi – de la nastere pana la 6 luni

jucarii-bebe

Bebelusilor le place sa ii priveasca pe cei din jurul lor, sa ii urmareasca cu privirea. De obicei, prefera sa se uite la fete si la culorile vii. Bebelusii pot sa incerce sa atinga diverse, sunt fascinate de propriile manute si picioruse si de ce pot ele sa faca, isi ridica capul, isi misca capul urmarind sunetele, baga tot felul de lucruri in gura si multe altele, asa ca iata cateva idei de jucarii pentru nou nascut:

Orice pot tine in mana, pot misca ca sa faca zgomot, orice poate sa bage in gura si sa suga, cum ar fi inele gingivale, carti de vinil, jucarii moi.

Citeste-i povesti simple, canta-i cantecele de leagan si recita-i poezii scurte. Arata-i poze care sa aiba in prim plan fete pe care le poate studia si lasa-l sa se joace cu o oglinjoara care sa nu fie casanta.

Jucarii pentru bebelusii mai mari - intre 7 si 12 luni

jucarii-1an

Pe masura ce cresc, bebelusii sunt in continua miscare, incep sa se rostogoleasca, sa mearga de-a busilea, sa stea in picioare, sa se balanseze, sa sara. Isi inteleg propriul nume si alte cuvinte uzuale simple, pot sa identifice parti ale corpului, pot sa gaseasca obiecte ascunse si pot sa scoata si sa puna obiecte din si in cutii.

Iata cateva idei de jucarii daca bebelusul tau se afla in aceasta etapa de dezvoltare:

Papusi, maimutoi, masini de plastic sau din lemn, cu roti, jucarii cu apa, boluri de plastic, margele mari, mingiute, cuburi de lemn, jucarii pe care sa le impinga sau sa le traga dupa el.

Jucarii pentru copiii de 1 an

jucarii-copil

Copiii aflati in jurul varstei de un an sunt mereu pe fuga, de obicei merg deja in picioare la aceasta varsta si uneori chiar urca si coboara trepte, le place sa asculte povesti, incep sa rosteasca primele lor cuvinte si de pot juca alaturi de alti copii (nu insa si impreuna cu ei, inca). Le place sa experimenteze, dar au nevoie de adulti ca sa ii fereasca de pericole.

La aceasta varsta, au nevoie de jucarii cu care sa pot crea, asa ca da-i micutului tau o coala de hartie mare si markere lavabile, creioane, jucarii de plus, jucarii realiste din lemn sau plastic, papusi, carucioare si patuturi miniaturale, animale de plastic, telefoane de jucarie, chei de jucarie, puzzleuri din lemn, mingi mari si mici.

Jucarii pentru toddlerii de 2 ani

joaca-jucarie

Toddlerii invata cu repeziciune sa vorbeasca si unii dintre ei isi dezvolta deja simtul pericolului, insa chiar si asa, multi se testeaza din punct de vedere fizic, sarind, catarandu-se, rostogolindu-se si balansandu-si corpul in diferite moduri. La aceasta varsta detin controlul manutelor si degetelor lor si adora sa faca tot felul de lucruri cu ajutorul obiectelor de mici dimensiuni.

Daca cel mic se afla la aceasta varsta, alege puzzleuri supradimensionate, cu 4 pana la 12 piese, obiecte pe care le pot sorta dupa culoare, marime, sau forma, blocuri cu care sa poata construie, jucarii cu care sa se joace in nisip, tabla de scris si creta sau markere non toxice, instrumente musicale, carti cu poze mai detaliate decat cele pentru copiii mai mici, mingi de mici si mari dimensiuni, tunele, ciocane de plastic, carucioare si triciclete .

Jucarii pentru prescolari si copii de gradinita cu varste intre 3 si 6 ani

jucarii-prescolar

Spre deosebire de toddler, prescolarii si copiii de gradinita se pot concentra pentru o perioada mai mare de timp si in general vorbesc mult si pun o gramada de intrebari, le place sa experimenteze cu diverse lucruri si sa se foloseasca de abilitatile fizice pe care inca le descopera, le place sa se joace cu prietenii si urasc sa piarda; stiu sa se joace pe rand, cu alti copii, folosind aceleasi jucarii.

Poti sa ii dai prichindelului tau puzzleuri mai mari de pana la 20 de piese sau chiar mai multe, lego, capace de sticle, boluri de plastic cu capac, chei, obiecte de vestimentatie cu care sa se costumeze, jucarii si accesorii, plastilina, carti de povesti cu poze detaliate, CD-uri si DVD-uri cu muzica cat mai variata, trambuline, triciclete, pian si alte instrumente musicale de jucarie, popice de plastic.

Trebuie sa stii ca jucariile copilului tau trebuie sa fie bine facute, din materiale si vopseluri care sa nu ii puna in pericol sanatatea si pe care sa le poti curata cu usurinta, iar atunci cand cel mic are mai putin de trei ani, ele trebuie sa nu prezinte un pericol de sufocare deci sa nu aiba componente de mici dimensiuni pe care copilul sa incerce sa le inghita.

Verifica-le periodic si daca consideri ca sunt uzate si pot prezenta un pericol pentru prichindelul tau, nu ezita sa le arunci. Si nu uita sa te joci cat mai des impreuna cu el!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii Jucarii 1-2 ani Jucarii bebelus Jucarii care dezvolta creativitatea

Articole recomandate

Citeste si despre