Prima zi de gradinita. Cum ajuti copilul sa se adapteze?

/ / Modificat: 2017-01-04
Prima zi de gradinita. Cum ajuti copilul sa se adapteze?

Prima zi de gradinita poate fi coplesitoare pentru copil. Sunt prea multe activitati si experiente noi cu care trebuie sa aiba de-a face brusc si acest lucru il sperie. Iata ce poti face ca sa diminuezi temerile si sa il ajuti sa se adapteze mai usor printe copii si educatoare!



Cu siguranta ca l-ai pregatit din timp pe micutul tau pentru aceasta zi, dar cu toate acestea, emotiile si teama de a se separa de tine isi spun cuvantul. Desi locatia nu este noua pentru ca ati mai vizitat-o, poate ati facut deja cunostinta cu educatoarea sau cativa colegi de gradi, micutul tau traieste o noua experienta. Si se bazeaza pe tine sa i-o faci mai frumoasa. Adaptarea la gradinita nu este intotdeauna usoara, dar este realizabila cu multa rabdare si efort.

Cele mai bune sfaturi si trucuri vin tot de la mamici, ca tine, care au trecut deja prin experienta primei zile de gradinita cu copilul. Noi iti oferim cele mai eficiente trucuri de la mamicile comunitatii Copilul.ro, "premiante" la capitolul depasirii cu succes a primei zile de gradinita.

Gabitzza: Este foarte important sa i se explice copilului ca va merge la gradinita, ca va cunoaste alti copii, ca isi va face prieteni, ca va avea cu cine sa se joace si ca va fi luat la pranz sau dupa-amiaza, ca nu va fi "abandonat" acolo. In drum spre gadintita poti chiar sa ii povestesti cum a fost pentru tine prima zi de gradinita, sa ii impartasesti din experienta ta pentru a-l linisti.

Mama leone: La noi copilul a avut 2 ani si 3 luni cand a mers prima data la gradinita. Nu l-am lasat de la bun inceput o zi intreaga, fiindca doamna care raspundea de gradinita mi-a sugerat ca in decurs de 1-2 saptamani sa facem o tranzitie treptata. La inceput am stat si eu in incapere, decurs de 1 h, in ziua urmatoare a stat numai el pt 1 h, apoi incet-incet am marit timpul.

Iuliagabriela: Pentru noi astazi a fost "prima zi"....de fapt au fost doar 2 ore....si am stat si eu cu ea, dar a fost destul de bine... s-a dezlipit de mine de cateva ori si chiar a raspuns unei intrebari adresate de educatoare... cand am plecat de acolo a inceput sa planga ca mai vrea... maine la fel, vom sta 2 ore, iar de joi va sta jumatate de zi fara mine.

Alte trucuri si metode de a-l ajuta sa se adapteze mai usor gradinitei

Pregateste-l din timp pentru noua aventura. In plus, discuta cu el despre temerile pe care le are, de ce anume ii este frica, ce crede ca se va intampla acolo si cum il va afecta. Explica-i ce se face acolo.

Copilul tau s-ar putea simti mai bine daca i-ai povesti cum a fost prima ta experienta la gradinita. In acest fel, el isi va da seama ca nu se intampla nimic rau, ca ai mers si tu si ca poate fi distractiv.

Poti intra cu el in sala de clasa si il poti tine de mana pentru a se simti mai confortabil si in siguranta. Totusi, nu face din insotirea lui un obicei. S-ar putea ca anxietatea de separare sa fie si mai pronuntata dupa aceea.

Crezi sau nu, cel mai bun truc pentru a-l obisnui pe copil cu noua locatie si aventura este sa iti mentii calmul si sa fii relaxata. Daca micutul tau vede ca esti agitata, ca ai emotii si esti speriata, atunci asa va fi si el. Daca te vede zambitoare, relaxata si chiar entuziasmata, isi va da seama ca totul este bine si nu este nimic in neregula acolo.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima zi gradinita Adaptare gradinita copil Anxietate separare copii Emotii copil Gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre