Imbolnavirea copiilor la gradinita

/ / Modificat: 2014-09-29
Imbolnavirea copiilor la gradinita

Copiii se imbolnavesc mai des in momentul in care sunt dusi la gradinita, insa exista metode eficiente de prevenire sau de diminuare a numarului imbolnavirilor acestora. Ei sunt expusi unui numar la mare de germeni si iau contact cu micuti bolnavi care pot deveni surse de contaminare pentru ei. Cele mai comune afectiuni sunt bolile copilariei si raceala sau gripa.

Cat de des se imbolnavesc copiii la gradinita?

Copiii se imbolnavesc mai des in comunitati mari de copii decat atunci cand stau izolati in casa sau in grupuri extrem de restranse de persoane.

gradinita_copii_1

Totusi, copiii care merg la gradinita sunt destul de maricei incat sa stie cum sa previna anumite infectii, astfel ca riscul se diminueaza spre deoasebire de cresa, acolo unde bebelusi sunt incapabili sa se protejeze singuri.

Micutii aflati la varsta gradinitei pot fi invatati cateva dintre cele mai simple metode de prevenire a bolilor raspandite prin aer, contact direct sau prin atingerea unor suprafete contaminate. Asadar, specialistii sustin ca desi multe boli sunt imposibil de controlat, riscul de imbolnavire poate fi mai mic.

Care sunt cauzele imbolnavirii copilului la gradinita?

Principala cauza a imbolnavirii mai dese este integrarea lui intr-o comunitate de copii. Atunci cand micutul sta in mijlocul unui grup mare de persoane se expune mai multor riscuri. Unde sunt mai multi copii exista si mai multi germeni si sursele de contaminare cu anumite boli se inmultesc.

jucarii_bacterii_imbolnavire_copii

Copiii transmit infectiile cu virusuri, bacterii sau paraziti prin contact direct cu alti copii sau suprafete contaminate, pe cale aeriana sau prin contactul cu fecale, saliva si alte fluide corporale.

In cele mai multe cazuri este inevitabil sa previi imbolnavirea micutilor. Acestia se joaca si se ating reciproc, impart jucarii si baga in gura diverse obiecte pe care le intalnesc in cale.

Cum poti preveni imbolnavirile copilului la gradinita?

Dupa cum spuneam, multe dintre aceste imbolnaviri nu pot fi prevenite, iar altele sunt chiar sunt necesare pentru copii pentru ca ii ajuta sa isi intareasca sistemul imunitar si sa capete anticorpi impotriva multora (de exemplu la bolile copilariei).

Totusi, multe dintre ele pot fi extrem de periculoase pentru sanatate, de aceea este important sa iei masurile potrivite sau sa il inveti pe cel mic cele mai utile metode de prevenire a imbolnavirilor.

Imunizarea


Imunizarea copilului este cel mai important si eficient mod de prevenire a celor mai periculoase boli la copii. Aceasta incepe de la nastere si se actualizeaza pe parcursul anilor. Trebuie sa te asiguri ca micutul are facute vaccinurile la zi.

Principalele boli infectioase care pot fi prevenite cu ajutorul imunizarii sau vaccinarii si care se pot transmite intre copii sunt:

  • difteria;
  • tetanosul;
  • poliomielita;

vaccinare_copii
Si vaccinul antigripal sezonier trebuie sa faca parte din programul anual de vaccinare al copilului.
 


Spalatul pe manute

Educatia spalarii pe manute trebuie facuta de cand copilul este foarte mic. Insista pe langa micutul tau sa se spele pe maini si invata-l pericolele la care se expune daca nu o face. Tu esti responsabila sa il inveti sa se spele corect pe manute, cu apa si sapun, dupa fiecare folosire a toaletei, inainte de masa sau inainte de a baga mana in gurita ori de a o duce la nas sau ochi.

imbolnavire_copil_gradinita

Proceduri corecte in schimbarea scutecelor


Este posibil ca la grupele foarte mici de la gradinita sa mai existe copii care poarta scutece. Prin contactul cu fecalele unui copil, micutul tau poate contracta o multime de boli. Asigura-te ca educatoarele sau ingrijitoarele copilului urmeaza procedurile corecte cand schimba scutecul unui copil:

  • poarta manusi;
  • il schimba intr-un loc izolat de copii;
  • il arunca intr-un loc departat de accesul copiilor;
  • dezinfecteaza suprafata dupa schimbarea fiecarui copil.

    Dezinfectarea jucariilor si educatia la masa

    O alta metoda importanta de prevenire a imbolnavirii la gradinita o reprezinta dezinfectarea zilnica a jucariilor pe care le folosesc micutii la comun.



    Ora mesei este un alt factor de risc pentru imbolnavire. Copiii nu au voie sa imparta pahare, canute sau furculite ori lingurite.

    Igiena stranutului


    Invata-l pe micut sa puna manuta la gura de fiecare data cand stranuta si sa se spele apoi pe manute. Este important in prevenirea raspandirii microbilor la alti copii.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Imunizare copii Vaccinare copii Gradinita copii

    Articole recomandate

    Citeste si despre