Copilul meu nu merge la gradinita. Ce pierde si ce castiga?

/ / Modificat: 2023-09-14
Copilul meu nu merge la gradinita. Ce pierde si ce castiga?

Ce pierde copilul daca nu merge la gradinita? Ar putea avea probleme de socializare, imunitate sau de invatare? Iata care sunt miturile in care nu ar trebui sa mai creada nimeni despre mersul la gradinita!

Se va imbolnavi mai usor cand va intra in colectivitate si va suferi mai mult?

FALS! Un copil care nu merge la gradi poate se va imbolnavi mai rar decat cei care merg, dar asta nu inseamna ca odata intrat in colectivitate le va face pe toate dintr-o data. In primii ani de viata imunitatea copilului se dezvolta natural, la contactul cu virusurile care, sa fim seriosi, sunt peste tot, nu doar la gradinita.

Imunitatea poate creste si daca raceste usor, aproape asimptomatic. Nu trebuie sa raceasca rau pentru a se imuniza, asa cum se intampla de obicei in colectivitatile de la gradinita, unde virusurile se transmit in permanenta de la unii la altii si unde copiii sunt mai mult raciti decat sanatosi. Imunitatea copiilor se dezvolta cel mai mult intre un an si patru ani. Dupa aceasta varsta, corpul lor este mai pregatit sa faca fata infectiilor.

Va invata mai greu decat alti copii?

FALS! Copilul care nu merge la gradi are tot atatea ocazii de a invata lucruri noi cate au si cei care le invata "organizat". In plus, ceea ce inveti cu mama nu uiti niciodata. Nu doar educatoarele de la gradinita ii pot invata pe cei mici sa numere, sa identifice corect culorile sau alte informatii de baza. O poti face si tu, ca parinte, sau bunicii, acasa, si sigur vei avea mai multa rabdare si o vei face cu mai multa dragoste decat o face o educatoare care are in grija zeci de copii.

Nu se va putea integra si nu va sti sa relationeze cu alti copii?

FALS! Socializarea se invata in primul rand acasa, intr-un mediu familiar, inca din primii doi ani de viata. Apoi orizonturile incep sa se largeasca: mergeti in parc, la cumparaturi, la reuniuni de familie si oriunde micutul tau va avea ocazia sa intre in contact cu alte persoane, copii sau nu. Prin urmare, nu se pune problema unei lipse de socializare daca nu iti duci copilul la gradinita. In plus, "pretul" socializarii nu va fi despartirea de mama, asa cum se intampla cand il lasi intr-o sala de clasa.

Evident, nu spune nimeni ca este rau sa duci copilul la gradinita si sa il lasi sa invete sa se descurce intr-un mediu organizat si controlat; de obicei aceasta decizie tine, insa, mai mult de nevoie decat de vointa, iar alegerea unei gradinite se dovedeste a fi de multe ori o corvoada. Gradinita are rolul ei in dezvoltarea copiilor, insa tot ce poate invata acolo poate invata si acasa, cu conditia ca parintii sau bunicii sa aiba timpul si rabdarea necesare pentru a se ocupa de ei.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita

Articole recomandate

Citeste si despre