Masturbarea la copiii mici

/ / Modificat: 2014-02-25
Masturbarea la copiii mici

Masturbarea sau autostimularea la copii mici este un proces fiziologic firesc in dezvoltarea copilului si in stabilirea identitatii sexuale. Parintii intra adesea in panica si fac o drama atunci cand isi surprind copiii ca se mangaie in zonele genitale. Ei se intreaba adesea daca acesta este un act normal sau unul pervers.

La ce varsta incep sa se autostimuleze copiii?

Copiii isi exploreaza zona genitala de cand sunt bebelusi. Insa ei incep sa se autostimuleze incepand de pe la 2 anisori in sus.

De la aceassta varsta copiii invata sa alerge, sa sara, sa arunce, sa se catere, sa se dea in leagan, sa deseneze si in putine cazuri ce-i drept, sa foloseasca toaleta.

Micutul tau incepe de asemenea sa devina curios in legatura cu zona genitala in aceeasi masura in care incepe sa descopere cum se folosesc degetele, mainile, picioarele sau buricul. Daca face trecerea de la scutec la chilotei atunci autostimularea poate sa inceapa chiar de pe atunci.

De ce se masturbeaza copiii mici?

Chiar daca pare greu de crezut sau ciudat, copilul mic se masturbeaza din acelasi motiv pentru care o fac si adultii: pentru ca se simte bine, din placere! Cel mai probabil te intrebi cat de normal este acest lucru. Explorarea corporala reprezinta o parte fireasca din cresterea si dezvoltarea lui. Nu trebuie sa iti faci prea multe griji in acest sens.

Masturbarea la copii mici nu are conotatie sexuala!

Desi asociezi rapid masturbarea cu sexul, afla ca la copiii mici acest act nu are nicio implicatie sexuala din simplul fapt ca ei nu stiu ce inseamna sexul. Masturbarea nu implica riscul ca micutul tau sa se transforme intr-un maniac sexual si nici nu determina aparitia vreunor boli.

Cum trebuie sa reactionezi cand vezi ca se masturbeaza copilul?

Nu te panica!

Oricat de inconfortabila ti se pare ideea ca micutul tau isi mangaie zona genitala, daramite sa mai si vezi acest lucru, trebuie sa iti reamintesti ca aceasta este o parte normala din dezvoltarea lui.

Ignora acest aspect!

Abia incepand cu varsta prescolara poti vorbi cu micutul tau despre intimitate, sex si alte subiecte delicate si sa ai si pretentia ca le si intelege cat de cat. De aceea, specialistii sustin ca este mai bine ca sub aceasta varsta sa ignori acest tip de comportament la copii. Daca ii atragi atentia asupra lui la aceasta varsta, el va reactiona facand si mai mult acest lucru.

Totusi ii poti repeta constant ca atingerea organelor genitale trebuie sa se faca "cu usile inchise", in intimitate si nu in public de fata cu altii.

Distrage-i atentia!

Chiar daca este un act normal pe care il face, masturbarea copilului te poate pune in unele situatii jenante daca sunt de fata foarte multe persoane. La aceasta varsta, atingerea zonei genitale si explorarea ei au aceeasi semnificatie ca in cazul in care isi atinge nasul (sau trage de el) – el face acest lucru doar pentru ca e acolo, pentru ca se plictiseste si pentru ca are manutele libere si trebuie sa faca ceva cu ele.

Daca manutele lui incep sa se rataceasca prin zone intime, iar de fata sunt alte persoane care s-ar putea simti inconfortabil vazandu-l cum se autostimuleaza, atunci ii poti distrage atentia oferindu-i rapid o jucarie sau altceva cu care sa isi tina mainile ocupate.

Fii atenta cu reactionezi si cum vorbesti in fata lui despre ceea ce face!

Chiar daca ti se pare ca bebele tau este prea mic pentru a intelege unele lucruri, reactia ta in fata masturbarii lui ii poate influenta viitorul comportament sexual. Daca il faci se se simta vinovat pentru faptul ca isi exploreaza aceste zone ale corpului sau daca ii spui ca este un act dezgustator, dizgratios sau pervers exista mari sanse ca in viitor copilul sa nu mai asocieze sexul si alte acte asociate cu placerea, ci cu rusinea si vina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masturbare copii Sexualitate copii Identitate sexuala copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre