Importanta tatalui in cresterea si dezvoltarea copilului

/ / Modificat: 2013-02-12
Importanta tatalui in cresterea si dezvoltarea copilului

Importanta tatalui in cresterea si dezvoltarea copilului este inegalabila si nu poate fi inlocuita cu a niciunei alte persoane, nici macar a mamei. Fiecare parinte are o influenta unica si esentiala in modul in care creste si se dezvolta un copil, cu toate ca este indicat ca acesta sa beneficieze de sprijinul si afectiunea ambilor. Specialistii au evidentiat rolul esential si interesant pe care taticul il are in dezvoltarea copilului, de la nastere si pana la maturitate! Iata care este acesta!

Un tatic implicat in cresterea si educatia copilului contribuie din plin la dezvoltarea unui adolescent si a unui adult responsabil, sanatos si implinit. Copilul are numai de beneficiat din relatia cu taticul, pe aproape toate planurile: emotional, social si cognitiv.

Influenta tatalui in dezvoltarea emotionala si sociala a copilului

Specialistii au demonstrat, pe baza mai multor studii si observatii, ca un copil provenit dintr-o familie in care taticul se implica in ingrijirea si cresterea lui are mai multa incredere in sine, este mai echilibrat din punct de vedere emotional si are abilitati sociale mai dezvoltate decat ceilalti.

Implicarea taticului in viata copilului a fost asociata cu un risc mai scazut de comportamente de risc si adictive la copii. Din interactiunile cu tatal, cel mic invata mai usor cum sa-si controleze impulsurile agresive, fara a pierde controlul asupra emotiilor lui.

Copilul care are o relatie fructuoasa cu taticul este mai protejat de riscul de depresie, nu minte si este mai putin probabil sa se angajeze in comportamente antisociale si delincvente.

Cu alte cuvinte, specialistii sunt de parere ca un tatic implicat in tot ceea ce tine de cresterea si dezvoltarea celui mic contribuie din plin la dezvoltarea emotionala si sociala a copilului.

Impact important in dezvoltarea intelectuala si in performantele scolare

Implicarea taticului in cresterea copilului atrage dupa sine si performante academice mai mari. Cu alte cuvinte, un copil care beneficiaza de timp de calitate petrecut alaturi de tatic si de implicare pe latura paterna, se descurca mai bine la scoala decat alti copii.

Aceasta este concluzia la care au ajuns psihologii, dupa ce au constatat ca prichindeii din familiile in care taticul se implica mai mult in educatia copilului prezinta performante intelectuale sau cognitive mai mari decat copiii care sunt privati de prezenta acestuia in viata lor sau care nu se dedica la fel de mult cresterii lor.

Specialistii au constatat un CI (IQ) crescut la acesti copii si abilitati cognitive mai dezvoltate, care conduc la performante scolare foarte mari.

Influenta implicarii tatalui in copilaria timpurie se reflecta si la adolescenta si maturitate.

Se pare ca micutii care beneficiaza de implicarea egala a ambilor parinti, mai ales a tatalui, in cresterea si dezvoltarea lor sunt mai bine pregatiti din punct de vedere academic si au mai multe sanse de reusita din punct de vedere profesional.

Relatia tatalui cu mama, influenta indirecta asupra comportamentului si gandirii copilului

Taticii joaca un rol esential si au o influenta importanta asupra modului in care copilul isi dezvolta gandirea si comportamentul, chiar si fara a interactiona cu el.

Este vorba de puterea exemplului pe care taticul o da prin relatia pe care o are cu mama. Felul in care tatal o trateaza pe mamica si interactioneaza cu ea pune bazele unui rol important pe care-l va avea copilul cand va deveni adult: de sot, sotie etc.

Din modul in care interactioneaza cu taticul si observa ca este tratat in sanul familiei, copilul invata foarte multe lucruri despre rolul de parinte. Este exemplul pe care i-l ofera figura paterna despre cum trebuie sa fie un tatic si cum se ingrijesc, in mod corect si constructiv, copiii.

Cu alte cuvinte, taticul are un impact pozitiv puternic in dezvoltarea si sanatatea copilului, de la nastere si pana la maturitate.

Implicarea lui contribuie la dezvoltarea unor abilitati importante, intr-un alt mod decat o face mamica. Cel mic are de beneficiat de pe urma implicarii ambilor parinti, insa o face in doua moduri diferite, iar taticul este o parte importanta din procesul complex numit educatia si dezvoltarea celui mic.

Cat de importanta crezi ca este implicarea tatalui in cresterea si dezvoltarea copilului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie parinti copii Crestere copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre