Dorinta fetitelor de a purta tocuri

/ / Modificat: 2011-02-16
Dorinta fetitelor de a purta tocuri

Toate fetitele au la un moment dat aceasta etapa in care vor sa isi imite mama in tot ceea ce face, dar mai ales in ce poarta. Reclamele si paginile de moda etaleaza un nou trend: fetitele-papusi cu aspect de doamna.

Cu celebra Suri Cruise in paginile mondene, fetitele incep sa guste si sa doreasca din ce in ce mai mult astfel de accesorii. Sunt ele de incurajat sau nu la copii?

Faptul ca micutele fete vor si ele un ruj, o oja sau pantofii cu toc ai tai nu trebuie sa te ingrijoreze. Este o etapa normala din dezvoltarea copiilor si reprezinta perioada de explorare si chiar identificare sexuala.

Exista o tendinta a copiilor mici de a dori sa fie cat mai repede mari pentru a face exact ceea ce vad la parinti. Problema apare atunci cand parintii se lasa prada tertipurilor pe care le lanseaza diversele case de moda, branduri si alti producatori printre produsele de copii.

In urma cu cativa ani abia daca existau cateva agrafe si cateva gentute special create pentru fetite, iar pantofiorii ieseau in evidenta prin culoare si accesorii, nu prin marimea tocului sau prin brand. Astazi, mamicile cad capcana campaniilor de marketing si fac tot posibilul sa isi tina micutele in pas cu moda, fara a se gandi la consecintele pe care le atrag asupra lor.

Ele aleg sa le achizitioneze tot felul de accesorii si elemente vestimentare care ies din tiparele bunului simt si al sanatatii doar pentru ca "se poarta". Nu numai sanatatea fizica este pusa in pericol, dar si evolutia ei psihologica. Copiii rasfatati de mici cu astfel de accesorii ultimul racnet dezvolta o atitudine care poate lasa de dorit in viitor.


Riscurile purtarii tocurilor la fetitele mici

Daca cu rimelul mamei, rujurile, si gentutele lucrurile par sa fie mai simple, majoritatea produselor de acest gen pentru copii fiind destul de sigure in ceea ce priveste continutul si utilizarea, nu acelasi lucru se poate spune despre pantofiorii de copii cu toc.

Acestia sunt cei care dau batai de cap specialistilor, care nu mai stiu cum sa atentioneze si sa avertizeze mamicile in privinta riscurilor. Copiii sub 12 ani nu ar trebui sa poarte deloc pantofi cu toc, insa exista din ce in ce mai multe mamici care fac acest lucru de la varsta de 3 ani.

Psihologii sustin ca un copil trebuie sa fie mereu pregatit sa poata alerga, sa se poata juca si sa se implice in activitati pe care tocurile le-ar putea limita. In niciun caz o fetita de 3 ani nu trebuie sa arate ca un model de pe revistele de moda pentru adulti.

Tocurile care au mai mult de 2 cm reprezinta un risc foarte mare pentru sanatatea fetitelor.

  • exista riscul rasucirii gleznei;

  • pune presiune la nivelul picioarelor si spatelui, ceea ce poate conduce la probleme in cresterea si dezvoltarea lor;

  • creeaza tensiuni musculare la nivelul picioarelor;

  • apare riscul fracturilor osoase.

Cum trebuie sa procedezi cu fetita cand iti cere pantofi cu toc, rujuri si accesorii?

  • in primul rand trebuie sa ii explici cum sta treaba cu adultul si copilul; de ce tu ai pantofi cu toc si ea nu (pentru ca ea este in crestere si ca are nevoie sa se dezvolte frumos, pe cand tu esti adult si tocurile nu iti mai pun in pericol sanatatea), de ce te dai cu rimel sau cu ruj etc.;

  • Nu ii impune tu un anumit stil, las-o pe ea sa vezi pentru ce opteaza si de ce; daca ti se pare ca face alegeri nepotrivite reorienteaza-i-le, insa cu multa rabdare si cu explicatii clare (de ce nu se poate);

  • Creste-ti copilul in spiritul bunului simt chiar si in privinta vestimentatiei;

  • Nu o poti priva de bucuria de a trai aceste lucruri, chiar si la varsta ei, pentru ca ii vei crea frustrari, insa o poti ajuta sa foloseasca cu masura aceste produse; cumpara-i rujulete pentru copii sau alte produse de machiaj, dar nu ii lasa libertate deplina in ale folosi; adopta metoda compromisului.

Foto: parentcentral.ca


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre