De ce este important sa respecti corpul copilului, ce inseamna acest lucru si cum il ajuta in viata

/ / Modificat: 2023-03-31
De ce este important sa respecti corpul copilului, ce inseamna acest lucru si cum il ajuta in viata

Parintii  sunt responsabili pentru bunastarea si siguranta copiilor si trebuie sa fie atenti la nevoile acestora, dar si sa-i indrume in situatiile care pot prezenta un risc. Dar acest lucru nu inseamna ca nu exista limite. De fapt, una dintre cele principale lucruri pe care parintii trebuie sa le faca este sa respecta corpul copiilor lor. Ce inseamna asta si ce trebuie sa stii despre respectarea corpului prorpiului tau copil. 

Ce inseamna sa respecti corpul copiilor?

Nu vorbim aici despre evitarea abuzului fizic, a agresiunii sau a neglijentei - intelegem cu totii, desigur, ca astfel de acte nu-si au locul in educatia parentala. Ne referim la comportamente mai subtile pe care adultii le desfasoara cu bune intentii in fiecare zi, dar care pot fi invazive si inconfortabile pentru copii.

Daca doresti sa implementezi un stil educativ respectuos si pozitiv, trebuie sa tii mereu cont de faptul ca micutii sunt fiinte individuale. Acest lucru inseamna ca ei nu sunt o extensie a noastra si ca, prin urmare, trebuie sa aiba o anumita suveranitate si dreptul de a lua decizii cu privire la ei insisi. Iar noi, in calitate de adulti, trebuie sa-i ajutam sa isi stabileasca propriile limite si sa le respectam.

Pentru multi parinti, a avea grija de copiii lor inseamna sa decida pentru ei si sa le manipuleze corpul si mediul inconjurator pentru a-i mentine confortabili si in siguranta. Putem vedea acest lucru in multe situatii de zi cu zi.

Multi copii reactioneaza cu furie sau suparare in aceste situatii. Ei chiar incearca sa se razvrateasca impotriva adultului si insista sa isi puna hainele la loc sau sa se pieptene din nou. Acest lucru nu ar trebui sa fie vazut ca un comportament sfidator al unui copil neascultator, ci ca o cerere de a le respecta limitele. Iar acest lucru este firesc daca ne gandim ca suntem invazivi in acel moment.

Cum putem respecta corpul copiilor?

Poate parea un punct de vedere exagerat, dar adevarul este ca, prin mici schimbari, putem oferi o buna ingrijire si putem fi mai respectuosi. Iata cateva exemple care pot fi aplicate in viata de zi cu zi.

Nu le luati de bune nevoile lor

Adesea, adultii iau decizii si intreprind actiuni pentru bunastarea copiilor, dar fara a tine cont cu adevarat de nevoile lor. De exemplu, le punem sau le scoatem hainele in functie de cum ne simtim noi sau ii fortam sa manance pana isi termina farfuria.

In schimb, putem acorda atentie la ceea ce simt si la nevoile lor. Pentru a face acest lucru, ii putem intreba inainte de a actiona. De exemplu, am putea spune: "Mie imi este cals. Tie iti este cald? Vrei sa-ti dau jos puloverul sau ti-l dai singur?”.

In acest fel, ii ajutam pe copii sa fie in contact cu nevoile si senzatiile lor corporale si sa le foloseasca drept ghid. In plus, le aratam respect pentru nevoile si deciziile lor.  

Avertizati si nu invadati

Este normal ca parintii sa-si curete copiii cand se murdaresc. De exemplu in timpul mesei, cand se murdaresc pe fata. Insa, in loc sa stergem copilul direct, este indicat sa-l avertizam. De exemplu, ii poti spune “Ai iaurt pe fata, te voi sterge cu un servetel”. 

Desi poate parea banal, acest lucru este mult mai putin invaziv decat sa o faci fara avertisment. Si, pune-te in situatia copilului. Niciun adult nu ar vrea ca altcineva sa il stearga la gura fara sa avertizeze mai intai, sau fara sa ceara permisiunea.

Permite-i sa aleaga

Respectarea corpului copiilor inseamna, de asemenea, sa le permitem sa faca alegeri in anumite situatii. Nu doar in ceea ce priveste igiena si ingrijirea personala, ci si in ceea ce priveste afectiunea. De exemplu, sa intrebam un copil "Vrei sa-i dai un pupic matusii?" sau "Pot sa te imbratisez?". Poate parea ilogic pentru multi adulti, dar, lasandu-i sa decida cand le permit altora sa le invadeze spatiul personal, le oferi criteriile pentru a preveni situatiile inconfortabile sau periculoase in viitor.

Incurajati-le autonomia

In cele din urma este, de asemenea, foarte pozitiv faptul ca, in loc sa actionam direct asupra corpului copilului, il ghidam astfel incat sa o faca singur. De exemplu, il putem indemna pe copil sa se spele singur pe maini, in timp ce parintele doar sta si il supravegheaza si ii ofera indrumari. Acelasi lucru este valabil si in cazul baitei, sau a mancatului (cand copilul poate manca si singur). 

Respectarea corpului copiilor are mari beneficii pe termen lung

Traim intr-o societate centrata pe adulti, in care este considerat normal si valabil ca adultii sa aiba grija de copii fara sa se gandeasca la limitele sau spatiile acestora. Acest lucru se intampla, chiar daca este intotdeauna facut din dragoste si pentru binele copilului. Din acest motiv, a cere permisiunea unui copil pentru a-i sterge nasul, a-l pieptana, a-i aranja hainele sau a-i da un pupic este un exercitiu cheie in predarea asertivitatii si a respectului de sine.

Acest lucru il ajuta, cand mai creste, sa stie cum sa stabileasca limite, sa aiba un simt al judecatii si sa nu fie supus la abuzuri. Dar aceasta pregatire trebuie sa inceapa inca din frageda pruncie, acasa.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre