Cand invata copiii sa scrie si sa deseneze?

/ / Modificat: 2012-01-19
Cand invata copiii sa scrie si sa deseneze?

Desenatul si scrisul sunt 2 dintre activitatile esentiale ale copilariei si incep sa se contureze treptat de la varste fragede. Inainte de a invata sa scrie litere sau cuvinte, micutul va reusi mai intai sa deseneze sau sa traseze linii inca de la 12 sau 13 luni, cand sunt capabili sa tina un creion sau pix in mana.

Bebelusul tau este capabil sa tina in mana un creion in jurul varstei de 1 an. Desi nu o face tocmai corect, el reuseste sa mazgaleasca 2-3 linii pe o hartie daca ii lasi mana libera in acest sens. Dezvoltarea abilitatii de a desena si invatarea scrisului sunt procese complexe care se formeaza in primii ani ai copilariei. Pana sa deseneze o imagine clara sau sa scrie primul cuvant, copilul trece prin mai multe etape de mazgaleli si tentative de scris.

12-18 luni

Actiunea de a tine un pix in manuta depinde foarte mult de dezvoltarea abilitatilor fine motorii. Acestea incep sa apara in jurul varstei de 1 an si sunt in continua dezvoltare dupa aceea. La 1 an copilul are capacitatea fizica de a incepe sa experimenteze primele mazgaleli pe o foaie.

Copiii se dezvolta in ritmuri diferite. Astfel ca, in timp ce unii sunt capabili sa tina cat de cat corect creionul si sa traseze linii clare de la varsta de 1 an, altii traseaza cu instrumentul de scris pe o foaie, fara o precizie anume.

Pana la 16-18 luni copilul trebuie sa fie capabil sa aiba in colectie cateva desene, oricat de ciudate, mazgalite sau de neinteles ar fi ele.

19-25 luni

Chiar daca implineste 2 anisori, copilul nu reuseste sa scrie inca litere sau sa faca forme clare. Totusi, liniile si desenele lui incep sa prinda oarece forma si inteles. Este o perioada in care isi concentreaza foarte mult atentia pe desenat si trebuie sa stii ca nici peretii casei nu vor scapa de talentul lui. Micutul este nerabdator sa umple foaia sau peretii de forme si mazgaleli si cu greu il vei putea opri. Este la varsta la care te poate imita atunci cand trasezi o linie pe hartie, dar inca nu este capabil sa tina pixul corect in mana.

26-30 luni

Pe la 29-30 de luni arta incepe sa capete sens in manutele copilului. El trece de la simple mazgaleli la opere de arta si este din ce in ce mai interesat de culori si pictura. Pe langa formele desenate pe hartie, mai mult sau mai putin inteligibile, micutul avanseaza si trece si la colorarea lor cu pensule, carioci ori creioane colorate.

In aceasta perioada, micutul incepe sa implementeze scrierea literelor in desenele. Nu te astepta totusi la adevarate opere de caligrafie! Ceea ce tie ti se pare un baston pentru el poate fi un A sau un P. Important este sa il incurajezi sa le scrie corect, ajutandu-l si incurajandu-l mereu sa te imite in creionarea literelor.

31-36 luni

Ai putea avea surpriza ca pana la varsta de 2 ani si jumatate micutul tau sa fie capabil sa tina creionul in pozitie de scris. Si inca sa tina ferm de el atunci cand deseneaza pe hartie. Unii reusesc, altii o fac mai tarziu.

Pana la 3 ani, copiii reusesc deja sa traseze liniute in sus si in jos sau oblice cu ceionul pentru a reusi sa formeze un V chinuit. Oricat de simpla ar parea aceasta litera, ea necesita o oaracare dexteritate pentru formarea liniilor drepte si unirea lor. Este posibil sa reuseasca chiar sa faca cercuri si linii curbate care il vor ajuta in scrierea literelor.

Pana la varsta prescolara, multi copii reusesc sa isi scrie chiar si numele, daca sunt incurajati si stimulati sa scrie frecvent.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare scris copii Scris copii Desenat copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre