Invata sa "citesti" desenele copiilor. Sapte lucruri care te vor ajuta sa ii intelegi mai bine

/ / Modificat: 2023-06-19
Invata sa

Desenul ii ajuta pe copii sa se relaxeze, dar si sa isi exprime diferite emotii, trasaturi ale personalitatii si modul de a vedea lumea, fara sa fie constienti de acest lucru. Prin desen, copiii exprima si felul in care se raporteaza ei la relatia cu familia, cu cei din jur, iar parintii au la indemana un instrument excelent pentru a-i cunoaste mai bine pe cei mici si a sti ce simt si ce gandesc.

Cand un copil deseneaza nu trebuie sa fim atenti doar la ceea ce deseneaza propriu-zis, ci si la culorile pe care le foloseste, la felul in care tine creionul sau la spatiul pe care il ocupa desenul pe foaie.

Detaliile care te ajuta sa interpretezi ce spune copilul cand deseneaza

Stiind cateva lucruri despre desene, le putem decodifica foarte usor, pentru a afla ce incearca sa ne transmita copiii nostri, fara sa isi propuna acest lucru.

Felul in care tine creionul

Daca un copil tine creionul strans si apasa pe foaie, poate insemna ca este tensionat sau nervos. Daca insa il apuca lejer si deseneaza usor, avem de-a face cu un copil relaxat si calm.

Cum foloseste spatiul de pe foaie

Copiii tind sa inceapa desenul din centrul paginii si sa adauge pe parcurs elemente. Micutii care folosesc tot spatiul sunt mai deschisi, dinamici, cu initiativa, in timp ce copiii timizi si retrasi tind sa ocupe un spatiu mai mic pe pagina.

Presiunea pe care o pune pe creion

O linie ferma si continua arata o personalitate increzatoare si un copil care are incredere in el. Atunci cand apasa ferm pe creion inseamna ca este entuziasmat, are vointa si simte nevoia sa se exprime. Pe de alta parte, o linie incerta, tremurata, denota o personalitate care cauta in mod constant aprobarea celorlalti. Sunt copii sensibili, cu o toleranta scazuta la frustrari sau poate fi vorba pur si simplu despre oboseala sau lipsa de chef. Daca linia este excesiv de marcata si apasata, acest lucru denota agresivitate.

Formele pe care le deseneaza

Un desen cu linii curbate, rotunjite, denota o stare afectiva senina si un spirit docil. Pe de alta parte, liniile ascutite si desenele cu multe colturi sugereaza tensiune, impulsivitate si neincredere in cei din jur.

Taieturile si petele

Unii copii au tendinta sa faca taieturi sau pete in forme care se repeta in desenele lor. Acestia sunt copii cu stima de sine scazuta, care nu au incredere in ei si nu sunt siguri pe ceea ce fac.

Culorile pe care le foloseste

Un copil care foloseste multe culori este vesel, curios si motivat sa invete. Daca in schimb foloseste culori putine sau le alege mereu pe aceleasi, acest lucru poate denota o anumita nesiguranta.

Copiii entuziasti folosesc culori calde si vii, precum verde, albastru, galben. Copiii nervosi au tendinta sa amestece prea mult culorile, sa puna nuantele una peste alta, facandu-le aproape de nerecunoscut. Copiii sensibili au o predilectie pentru culorile reci si inchise, in timp ce copiii timizi nu folosesc aproape deloc culoare in desenele lor.

Temele pe care le abordeaza

Atunci cand copiii au libertatea de a desena ce vor ei, isi pot exprima liber dorintele si sentimentele pe care le au in momentul respectiv. Atunci cand deseneaza un copac, de exemplu, potrivit interpretarii din testul Koch, folosit in psihologie, inseamna ca se proiecteaza pe sine. Radacinile simbolizeaza afectiunea, trunchiul este eul personal, iar coroana - contactul cu lumea exterioara.

Atunci cand deseneaza figuri umane, copilul ne transmite modul lui de a se vedea pe sine si pe oamenii din jur. Dimensiunea capului in raport cu corpul, proportiile, prezenta sau absenta membrelor in desen, felul in care accentueaza anumite trasaturi - toate acestea sunt exprimari ale sentimentelor, emotiilor si temerilor copilului.

Atunci cand isi deseneaza familia, copilul isi exprima sentimentele fata de cei mai apropiati oameni din viata lui. Daca apare si el sau nu in desen, daca ii contureaza pe toti membrii familiei sau exclude pe cineva, daca sunt veseli sau tristi, apropiati sau departati, toate acestea pot oferi raspunsuri despre gelozia dintre frati, frica de a pierde un parinte sau nevoia de protectie.

Cat de departe mergem cu interpretarea desenelor

Acum ca stiti deja ce sa urmariti in desenele copiilor vostri si cum sa interpretati anumite semne, va fi mai usor sa ii cunoasteti si sa intelegeti lucruri despre ei, chiar si atunci cand nu vi le spun. Este important insa sa retineti ca nu puteti trage concluzii sau generaliza dupa cateva desene. Acestea pot fi influentate de starea copilului din momentul respectiv si nu este cazul sa intram in panica daca observam cateva semne care ne ingrijoreaza.

Daca exista lucruri care se repeta pe perioade lungi de timp sau ceva va preocupa in mod deosebit, puteti apela oricand la psihologi care sa va ofere o parere pertinenta cu privire la copiii vostri.

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Desenat Desenat copii

Articole recomandate

Citeste si despre