Etapa lui "Nu" in viata copiilor. Cum sa gestionezi pozitiv momentul

/ / Modificat: 2021-11-04
Etapa lui

Toti parintii s-au confruntat sau se vor confrunta cu etapa lui “Nu” in viata copiilor. Este acel moment in care micutii par ca l-ar fi luat pe “Nu” in brate. Aceasta etapa apare cu precadere in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre doi si patru ani.

"Pune-ti pantofii.”. "Nu!”. "Hai sa mancam!". "Nu!". "Da-mi manuta ca sa traversam strada.” "Nu!" si lista poate continua. Orice i-am spune copilului in aceasta etapa, micutul va spune rapid “Nu!”.

Pentru a gestiona insa situatia in mod pozitiv este important sa intelegem ce se ascunde in spatele refuzului sistematic al copiilor. 

Consolidarea personalitatii copiilor

Desi refuzul constant al copiilor este frustrant si epuizant pentru parinti, este important sa ne amintim ca aceasta faza face parte din dezvoltarea copiilor.

Psihologii considera ca aceasta etapa este un moment de autoafirmare. Copilul incepe sa-si dea seama ca, spunand "nu", comportamentul adultului se schimba si, desi nu este inca constient de adevarata amploare a refuzului sau (pericol pentru el si/sau frustrare din partea adultului), se simte bine ca isi exercita vointa si demonstreaza ca are si el capacitatea de a decide (desi, din punct de vedere logic, capacitatea sa de rationament nu este inca dezvoltata).

Desi rabdarea parintilor este pusa la incercare in aceasta etapa, este important sa inteleaga ca atitudinea copiilor nu este una egoista sau incapatanata si ca nu fac acest lucru pentru a-si provoca parintii.

Copilul nu face decat sa-si testeze propriile limite, sa isi construiasca personalitatea si sa le aminteasca parintilor faptul ca exista independent de ei.

Cum poti gestiona in mod pozitiv etapa lui “Nu!”

1. Nu eticheta copilul. Acesta nu este "incapatanat", "tiran" sau "egoist". Nici nu va "intimideaza" si nici nu vrea sa va faca “viata imposibila”. El doar isi construieste personalitatea si nu ar trebui sa faca acest lucru pe baza unor etichete si judecati exterioare, care ii pot afecta atat de mult stima de sine.

2. Verifica modul in care comunici cu micutul. Copiii sunt oglinda parintilor. Acestia copiaza comportamentul adultilor. Verificand comunicarea pe caer o ai cu micutul, iti vei da seama ca si tu, in calitate de parinte, ii spui copilului foarte des “Nu”. Desi tu faci acest lucru pentru a-l proteja de diverse pericole, copiii nu inteleg inca aceste notiuni. 

3. Permite-i sa se exprime. Nu limita libertatea copilului de a exprima ceea ce simte si lasa-l sa-si exprime nemultumirea fata de situatie. Ei au dreptul sa se simta frustrati, dar au nevoie de ajutorul nostru pentru a gestiona aceasta frustrare intr-un mod sanatos.

4. Fii empatic si respectuos. Cand vorbim despre importanta respectarii sentimentelor copilului, nu spunem ca acesta trebuie sa aiba ultimul cuvant, ci ca trebuie ascultat si inteles de parinti. Inca de la aceasta varsta parintele il poate invata pe copil ce este empatia, spunand-i “Te inteleg ca nu vrei sa mananci si preferi sa te joci, insa daca nu mananci nu vei mai avea putere sa te joci”.

5. Explica-i consecintele. De multe ori copiii mici spun "nu" fara sa fie cu adevarat constienti de ceea ce implica acest lucru. Prin urmare, este esential sa-I explici consecintele pentru a intelege. De exemplu ii poti spune "este important sa-mi dai mana cand traversam, pentru ca altfel te pot lovi masinile". In acest fel copilul poate asimila treptat relatia cauza-efect a deciziilor pe care le vor lua.

6. Ofera-i optiuni. Atunci cand este posibil, ofera-i copilului optiunea de a alege. Poate nu vrea sa manance mar la gustare, dar va dori o portocala. Cand refuza sa se imbrace, poti incerca sa-i dai alte optiuni. Copiii sunt mai receptivi cand au libertatea de a alege. 

7. Pastreaza-ti calmul. Stim ca acest lucru este greu de pus in practica, mai ales cand trebuie sa pleci la munca si micutul refuza sa se imbrace. Dar este important sa iti amintesti ca strigatele, amenintarile, pedepsele sau santajul nu sunt modalitatea corecta de a educa un copil. In aceasta etapa, ca si in altele care vor urma, copiii au nevoie de calm, de empatie, de afectiune si de un parinte care sa stie sa-i indrume si sa le impuna limite cu respect.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Nu copilului

Articole recomandate

Citeste si despre