Copiii si tantrumurile. Sase modalitati de a gestiona iesirile nervoase ale celor mici

/ / Modificat: 2021-12-20
Copiii si tantrumurile. Sase modalitati de a gestiona iesirile nervoase ale celor mici

Fiecare parinte a trecut, cel putin o data, printr-un tantrum al copilului, pe care nu a stiut cum sa il gestioneze. Te afli in parc, in supermarket, pe strada sau acasa cu cel mic si, dintr-o data, incepe sa tipe, sa lovesca, sa bata din picior si sa stranga din dinti, tremurand de furie, pentru ca nu obtine ceea ce isi doreste. Suna cunoscut? Majoritatea copiilor au astfel de iesiri nervoase, iar ele nu au nicio legatura cu educatia sau cu buna crestere.

Psihologii spun ca izbucnirile de furie ale copiilor sunt perfect normale si explica de ce apar si ce putem face noi, parintii, pentru a le gestiona mai bine.

De ce se infurie copiii

Crizele de furie ale copiilor provin, cel mai adesea, din incapacitatea lor de a-si verbaliza sentimentele, frustrarile si nevoile. Sugarii si copiii mici nu pot spune exact ce ii supara, asa ca tantrumurile reprezinta modalitatea lor de a se descarca si de a ne transmite ca ceva este in neregula.

Meri Wallace, expert parental si terapeut pentru copii si familie, sustine ca cei mici isi exprima sentimentele si nevoile intr-un mod fizic: ”Vor plange si vor tipa, se vor bate sau vor lovi cu picioarele”. Ei nu stiu cum sa isi controleze impulsurile si nu au filtrele pe care le avem noi, adultii. Copiii apeleaza la actiuni de tip stimul-raspuns pentru a obtine o reactie, de aceea musca, lovesc, tipa si lista poate continua.

„Copiii mici au dorinte urgente. Daca nu le dai acea inghetata pe care si-o doresc sau nu le cumperi masina de pompieri pe care o vad pe raft, va fi sfarsitul lumii”, explica Wallace.

Ei nu au notiunea timpului si nu stiu sa astepte pentru a primi ceea ce isi doresc.

Ce sa faci cand copilul are un tantrum

Furia este forma lor de protest, cand sunt neputinciosi si nu obtin ce isi doresc; este o emotie perfect normala si ii insoteste pe copii pana in viata adulta. Ce putem face noi este sa ii ajutam sa depaseasca mai usor momentul, sa nu ne pierdem cumpatul si sa intelegem ca acele crize sunt modalitatea lor de a ne transmite ceva. Iata cateva sfaturi care va pot ajuta atunci cand copilul vostru trece printr-un tantrum!

Accepta-i furia

Atunci cand copilul are o criza, accept-o si nu o inhiba. Spune-i ca intelegi ca este suparat si ca isi doreste sa mai stea la locul de joaca, dar trebuie sa plecati acasa. Transmite-i ca il intelegi si ca esti alaturi de el si incurajeaza-l sa-si exprime emotiile, nu sa le ascunda.

Incurajeaza-l sa vorbeasca

Daca plange necontrolat, spune-i ca vrei sa auzi ce il supara, incurajeaza-l sa verbalizeze si ajuta-l sa isi gaseasca cuvintele. „Chiar vreau sa stiu ce te supara, daca imi spui te voi putea ajuta” este o fraza care poate fi de mare ajutor in astfel de situatii.

Gasiti o solutie pozitiva

Multi parinti au tendinta de a ceda si a-i oferi copilului ceea ce isi doreste, doar pentru ca el sa se opreasca din plans si sa evite o criza. Psihologii spun ca acest lucru nu este deloc benefic, pentru ca micutii vor face din crizele de plans un instrument de manipulare a parintilor: ei stiu ca daca fac scandal, mama si tata vor ceda si ei vor obtine ceea ce isi doresc. Lasati-l sa planga, sa isi exteriorizeze frustrarea si gasiti o solutie de compromis sau incercati sa ii distrageti atentia. De exemplu: „stiu ca vrei dulciuri inainte de masa, iti pot da acum o singura bomboana, iar dupa ce mananci cina, mai poti manca si alte dulciuri”.

Evitati crizele

Cum puteti face acest lucru? In loc sa refuzati vehement atunci cand copilul cere ceva, faceti o pauza, apoi spuneti-i: „inteleg ca iti doresti acea masinuta. Hai sa vorbim despre asta in timp ce facem cumparaturile, discutam, iar la final vom vedea ce decizie luam. Spune-mi, de ce iti place acea jucarie asa de mult?” Astfel incurajati comunicarea si lasati deschisa optiunea de a cumpara jucaria mai tarziu. In plus, puteti argumenta de ce nu puteti cumpara jucaria, iar cel mic are mai multa deschidere in a va asculta decat daca i-ati spune direct un „nu” categoric.

Retrageti-va intr-un spatiu linistit

Daca tantrumul se intampla in mijlocul parcului sau al supermarketului, retrageti-va cu copilul intr-un loc unde sa fiti doar voi doi si sa comunicati. Nu ar trebui sa iti pese de faptul ca te privesc sau te judeca alti oameni si in niciun caz nu le spuneti copiilor „termina, ma faci de ras, uite cum se uita lumea la noi!” Luati-l in brate si incercati sa il linistiti si sa vorbiti cu el despre motivul care il supara.

Stabiliti o limita ferma

Le spunem copiilor ca este firesc sa isi exprime sentimentele, dar nu in orice fel sau cu orice pret. Cei mici devin adesea agresivi atunci cand sunt nervosi, iar acest tip de comportament ar trebui sanctionat. Atunci cand incep sa loveasca pentru ca sunt furiosi, spuneti-le: „inteleg ca esti suparat, dar nu iti dau voie sa ma lovesti. Ma doare si nu imi place sa ma lovesti, te rog frumos sa nu mai faci asta!” Chiar daca par ca nu asculta, cuvintele voastre ajung la ei si, repetate, ii vor face sa se opreasca. Fiti fermi, iar daca ei continua sa va loveasca, prindeti-i de maini, fara a-i rani, si spuneti-le ca nu le dati voie sa faca acest lucru. Vor intelege care este raportul de forte si se vor opri.

FOTO: pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre