Cresterea poftei de mancare la copii

/ / Modificat: 2014-12-02
Cresterea poftei de mancare la copii

fructe_copiiPofta de mancare a copiilor este schimbatoare de la o varsta la alta. Pe masura ce cresc ei isi schimba obiceiurile si preferintele culinare si au nevoi nutritionale diferite. Daca ai probleme cu apetitul micutului tau, noi te invatam cum sa ii stimulezi pofta de mancare pe cale naturala.

Cum stimulezi pofta de mancare a copilului?

Pentru a stimula apetitul copilului pe cale naturala ai 3 directii principale pe care sa te axezi:

  • tratamente naturiste;
  • suplimente alimentare;
  • alimente bogate in elemente nutritive.

Alimente hranitoare

legume_sanatoase_pofta_mancare_copiiPentru a evita malnutritia, dar si pentru a regla apetitul copilului este important sa alegi alimentele intr-un mod istet. Alege alimente hranitoare, care contin multe substante nutrive cu rolul de a ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului chiar si atunci cand sunt consumate in cantitati mici.

Printre cele mai indicate alegeri sunt fructele care au un continut de vitamina A, C si fibre. Mango, bananele, portocalele, afinele (in general fructele de padure) sunt cele care ajuta cel mai mult. Daca micutul tau nu prefera fructele proaspete, le poti integra in shake-uri sau iaurturi.

Legumele sunt a doua categorie de alimente nutritive pentru stimularea poftei de mancare. Cele mai bune sunt cele cu frunze verzi: spanac, salata verde, broccoli, varza etc.

Insa mai importanta decat alimentele este aranjarea si modul de prezentare. Specialistii sustin ca micutii sunt capabili sa manance chiar si alimente care nu le fac prea multa placere doar daca sunt aranjate in moduri cat mai amuzante si atractive. Asa ca iti poti convinge copilul sa manance broccoli-ul nu foarte gustos sau spanacul cam inestetic aranajndu-l pe farfurie intr-un mod cat mai personalizat si haios.

Suplimente alimentare

asigurare_aport_nutritional_vitamineDeficientele nutritionale ale copilului nu pot fi compensate doar prin alimentatie. Daca in urma analizelor reiese ca copilul sufera de carente de minerale si vitamine, medicul ar putea prescrie o serie de suplimente cu scopul de a-i stimula apetitul.

Printre cele recomandate se numara vitamina C, D, zinc, calciu si complexul de vitamina B, in special B6 si B12.

Tratamente naturiste

Exista mai multe remedii pe baza de plante care au rolul de a spori digestia si de a stimula pofta de mancare a celui mic. Cele mai indicate in acest sens raman radacina de Ashwagandha (ceai sau tinctura), schinduful sau fanul grecesc (capsule, pasta, pudra, seminte), dar si radacina de ghimbir (tinctura, tablete etc.) 

Care sunt cauzele scaderii apetitului la copii?

art_copil-legume-fructeScaderea poftei de mancare a copiilor trebuie sa aiba o cauza si este bine sa o depistezi inainte de a apela la remedii naturiste sau la suplimente alimentare. Uneori, aceasta apare atunci cand copilul creste, depune mai mult efort, este mai activ etc. Dar daca suspectezi ca alta este cauza lipsei apetitului micutului tau este bine sa mergi cu el la pediatru pentru mai multe teste.

Micutului tau ii poate scadea pofta de mancare din cauza unor boli sau a unor tratamente medicale pe care le urmeaza. Exista perioade ale anului (vara sau iarna) in care apetitul scade sau pofta de mancare sufera schimbari, dar nu din cauze medicale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suplimente alimentare copii Alimentatie copii Alimentatie sanatoasa copii Vitamine minerale copii Remedii naturiste

Articole recomandate

Citeste si despre