Cataiful este un desert cu origine orientala, apreciat pentru textura sa crocanta si gustul dulce. Este preparat dintr-un tip special de fidea fina, asemanatoare cu taiteii, inmuiata in sirop aromat si adesea combinata cu nuci sau frisca.
In bucataria romaneasca, cataiful este considerat un rasfat, dar poate fi adaptat pentru copii daca se respecta cateva reguli importante.
Ce este, mai exact, cataiful?
Cataiful este facut din fidea kataifi, un aluat tras in fire subtiri, care se coace sau se prajeste, apoi se imbiba cu un sirop dulce cu arome de vanilie, lamaie sau apa de trandafiri.
Versiunea clasica poate fi prea grea pentru copii, dar poate fi adaptata pentru a fi mai usoara si mai sanatoasa.
Este cataiful potrivit pentru copii?
Da, dar cu atentie. Cataiful poate fi introdus in dieta copilului daca:
-
contine mai putin zahar;
-
nu este prajit;
-
nu are ingrediente alergene;
-
este oferit ocazional si in cantitati mici.
De la ce varsta poate fi oferit cataiful?
Cataiful poate fi introdus dupa varsta de 2-3 ani, cu acordul medicului pediatru, in special daca este pregatit acasa si adaptat pentru a fi mai usor digerabil.
Top 3 retete de cataif pentru copii
1. Cataif cu lapte
Aceasta este o varianta simpla si usor de preparat, perfecta pentru un mic dejun sau o gustare. Cataiful este fiert in lapte si indulcit natural cu banana sau curmale, oferind o aroma delicata si un continut nutritiv suplimentar.
Ingrediente:
-
200g fidea kataifi
-
500ml lapte (de vaca sau vegetal, in functie de preferinte)
-
1 banana coapta (sau 4 curmale)
-
1/2 lingurita scortisoara (optional)
Pasi de preparare:
-
Fierbe fidea kataifi in apa clocotita timp de 2-3 minute, apoi scurge-o bine.
-
Intr-o cratita, adauga laptele si incalzeste-l la foc mediu.
-
Pune fidea de cataif in laptele fierbinte si lasa-o sa fiarba la foc mic timp de 5-7 minute, amestecand constant.
-
Adauga banana pasata sau curmalele tocate si amesteca pana la omogenizare.
-
Poti adauga scortisoara pentru un plus de aroma.
-
Serveste caldut, iar daca doresti, poti adauga putina frisca naturala deasupra.
Varsta recomandata: de la 2 ani.
2. Budinca de cataif cu mar
Aceasta reteta este perfecta pentru un mic dejun sau o gustare. Cataiful este amestecat cu mar si preparat la cuptor, transformandu-se intr-o budinca pufoasa si aromata.
Ingrediente:
-
200g fidea kataifi
-
2 mere (rase)
-
1 ou
-
500ml lapte
-
1 lingurita extract de vanilie
-
1/2 lingurita scortisoara (optional)
-
1-2 linguri de miere (optional, in functie de dulceața dorita)
Pasi de preparare:
-
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
-
Fierbe fidea de cataif in apa clocotita timp de 2-3 minute, scurge-o si las-o sa se raceasca.
-
Intr-un bol, bate oul cu laptele si adauga vanilia si scortisoara.
-
Adauga merele rase si amesteca bine.
-
Pune fidea de cataif intr-o tava de copt unsa cu putin ulei sau unt si toarna amestecul de lapte si mere deasupra.
-
Coace timp de 25-30 de minute, sau pana cand budinca devine aurie si ferma la atingere.
-
Serveste calduta sau rece, taiata in portii mici.
Varsta recomandata: de la 2-3 ani.
3. Cataif la cuptor cu frisca
Aceasta varianta de cataif este o reinterpretare a retetei clasice. Fidea de cataif este coapta la cuptor, iar siropul este redus pentru a face desertul mai putin dulce. Este servit cu frisca naturala, care adauga o nota de cremozitate.
Ingrediente:
-
200g fidea kataifi
-
200ml apa
-
2-3 linguri miere (sau alt indulcitor natural)
-
200ml frisca naturala
Pasi de preparare:
-
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
-
Intr-o tava de copt, pune fidea de cataif si coace-o timp de 10-15 minute pana devine usor aurie si crocanta.
-
Intr-un recipient, amesteca apa cu mierea si incalzeste-le la foc mic pana cand se omogenizeaza.
-
Scoate tava din cuptor si toarna siropul peste fidea de cataif, avand grija sa o inmoi uniform.
-
Lasa desertul sa se raceasca putin, apoi serveste-l cu frisca naturala deasupra.
Varsta recomandata: de la 3 ani.
Sfaturi pentru parinti
-
Evita zaharul in exces si prajirea.
-
Inlocuieste indulcitorii artificiali cu fructe dulci.
-
Ofera desertul in portii mici si rareori.
-
Testeaza toleranta copilului cu o cantitate mica.
-
Nu introduce nuci fara recomandarea pediatrului.
Cataiful poate fi transformat intr-un desert sanatos si gustos pentru copii daca este preparat cu ingrediente simple si naturale.
Evita variantele cumparate din comert si gateste acasa retete adaptate varstei copilului, pentru un rasfat sigur si delicios.
Foto: Freepik.com