Orarul meselor la copilul de 2-3 ani

/ / Modificat: 2014-09-29
Orarul meselor la copilul de 2-3 ani

Masa de dimineata sau micul dejun

Copilul tau ar trebui sa serveasca micul dejun imediat ce se trezeste. Bineinteles, dupa rutina de dimineata care include si spalatul fetei. Daca il lasi sa astepte prea mult pana sa ii dai sa mananace, ar putea deveni irascibil sau s-ar putea ocupa de altceva, refuzand sa mai manance.

Pentru micul dejun, poti alege sa ii servesti copilului fie lapte simplu, fie lapte fiert cu un fainos (gris, zeamil – un preparat de amidon de porumb alb, biscuiti macinati, fulgi de porumb), cacao, cereale instant sau orice ii place copilului tau.

Ideal ar fi sa nu indulcesti laptele, iar daca micutul tau prefera biberonul, ofera-i laptele in aceasta forma.

In fond, cred ca preferi sa manance cu biberonul decat deloc, nu?

Daca cel mic nu este tocmai un fan al laptelui, ii poti oferi ceai si tartine cu branza (de vaci, topita), unt si miere sau gemuri, eventual un ou moale.

Gustarea de dimineata

Majoritatea copiilor se trezesc foarte dimineata, asa ca gustarea poate fi luata in jurul orei 10. Aceasta poate consta in fructe, o tartina mica sau... puteti sari pur si simplu peste gustare.

Masa de pranz

Pentru pranz, poti alege pentru copilul tau de 2-3 ani un piure de legume (cartofi, morcovi, spanac, mazare verde, fasole verde, conopida, dovlecei).

Spre sfarsitul anului al II-lea cei mici incep sa aprecieze consistenta si gustul cartofilor prajiti. Totusi, stim cu totii ca acestia nu sunt tocmai sanatosi si sunt de evitat mai ales in cazul copiilor cu tendinta de obezitate, avand o valoare calorica mare.

Zilnic, piureul va fi asociat cu carne sau un ou proaspat. Pranzul se poate incheia cu o ceasca de supa de carne strecurata.

Pentru variatie, la felul intai poti pregati o ciorbita cu carne de pasare sau perisoare, iar la felul doi - legume sote sau preparate cu sos alb.

Masa de pranz i-o poti oferi copilului in jurul orei 12.

Gustarea de dupa-amiaza

Acum poti alege lapte, iaurt, prajituri de casa, biscuiti, compoturi sau fructe (ultimele sunt de preferat).

Masa de seara sau cina

Copilul tau de 2-3 ani poate servi cina in jurul orei 19. Meniul poate fi ori la fel ca cel de la micul dejun, ori o budinca (orez, gris, paste fainoase), mamaliguta cu unt si branza, compot, o prajitura de casa.

Apetitul copilului mic

Dupa varsta de un an, apetitul implica o participare sufleteasca; copilul asteapta sa manance; ii place o mancare pentru ca isi aminteste de mirosul, de aspectul, de gustul ei, de cadrul placut in care i-ai dat sa manance.

Unii copii prefera sa fie serviti numai de o anumita persoana din familie.

Exista o mare variabilitate a apetitului la copiii mici. O mamica experimentata si un pediatru experimentat vor face mereu cea mai buna echipa si vor descoperi cauzele si solutiile pentru mofturile copilului. Punerea in practica este mai greu de realizat, mai ales atunci cand copilul este ingrijit de mai multe persoane, cu stiluri si idei diferite si, mai ales, cu rabdare si putere de daruire diferite.

Un copil care mananca bine are toate sansele sa fie sanatos, sa creasca bine, sa fie mereu activ si sa-si satisfaca nevoia de miscare si cunoastere.

Parintii, asistentele de pediatrie, educatoarele, trebuie sa porneasca de la realitatea ca la aceasta varsta apetitul este foarte diferit de la un copil la altul.

La acelasi copil se observa si variatii in modul cum mananca, de la o zi la alta si chiar de la o masa la alta. Nu este vorba de un copil dificil si nici de un apetit capricios, ci este apetitul normal al fiecaruia dintre noi.

In plus, se adauga acum instabilitatea psihica si motorie a varstei. Tocmai ce te obisnuisei cu sugarul care-si primea biberonul obisnuit la ora potrivita, cu acelasi ritual si cu acelasi preparat timp de saptamani si chiar luni de zile. Acum, ai de-a face cu o mica personalitate, cu preferinte si pofte.

Respecta poftele copilului tau

Asa cum respectam preferintele culinare ale adultilor din familie, tot asa trebuie sa tinem seama si de poftele micii personalitati.

Se spune ca ratia zilnica a copilului mai mare de 1 an scade, deoarece cresterea incetineste si nevoile nutritive ale copilului sunt mai mici.

Fixarea alimentatiei se face in functie de ritmul propriu al fiecarui copil. Unii sunt mari mancaciosi, altii de abia gusta; unii mananca acelasi meniu luni de zile, altii au nevoie de variatie zilnica; unii mananca mult de 2-3 ori pe zi, altii cer sa "ciuguleasca" de 4-6 ori cate ceva; unii doresc sa manance din ceasca sau chiar sa se "serveasca" singuri cu lingurita, in timp ce altii se despart cu greu de biberon.

Nu ii impune copilului tau ce si cand sa manance. Orice hrana mancata in sila sau luata numai pasiv este prost asimilata. A forta un copil sa manance este o greseala grava, inapetenta la sugarul mare si copilul mic este determinata cel mai frecvent de fortarea copilului sa manance! Ulterior se adauga dureri abdominale, tulburari de somn, tulburari mai grave de comportament (crize de manie, iritabilitate, reactii de opozitie sau, din contra, pasivitate si anxietate).

Masa trebuie sa fie un prilej de placere si destindere. Pe masura inaintarii in varsta, apetitul copilului este tot mai mult legat de elemente "psihologice".

Daca cel mic este bine dispus, daca este activ si satisfacut in relatiile cu cei din jur (parinti, bunici, educatori, frati), el va manca bine. Dimpotriva, daca nu a fost scos afara, daca a fost contrariat sau daca atmosfera din familie este de tensiune (certuri, vizite, oboseala), copilul nu mananca bine, este nervos, are tulburari de somn.

Adesea, parintii cer medicului sa indice medicamente sau alimente minune, care sa deschida pofta de mancare a copilului, in loc sa se ocupe sa creeze o atmosfera de familie care sa-l faca sa-i placa mancarea oferita. Unii copii refuza sa manance daca alimentul nu este servit in ceasca sau in farfuria cu desenul preferat.

Portii de mancare indicate pentru copiii de 2-3 ani

Pentru a fi sigura ca cel mic va manca tot sau poate chiar iti va mai cere, ofera-i portii mici de mancare in canita sau farfuria sa preferata. Consumarea cu usurinta a unei portii ii da copilului senzatia de victorie.

Dimpotriva, daca ii oferi o cantitate prea mare, el va lasa o parte din portie in farfurie si... posibil sa se simta slab si oarecum vinovat.

Incearca sa nu il certi. Nu vei face decat sa ii accentuezi si mai mult sentimentul de vinovatie.

Consistenta

La 1-2 ani, copilul primeste mai usor alimentele in forma lichida, piure, sfaramate cu furculita sau tocate marunt.

Cu varsta, el incepe sa prefere alimentele mai crocante: biscuiti, fulgi de porumb, coaja de paine, tartine (paine cu unt si cu miere sau dulceata), fructe.

Folosirea mainilor

Inca de la 8-10 luni, unii copii incep sa ia cu degetele piureul de la pranz si sa incerce sa-l duca la gura. Dupa varsta de un an, copilul capata tot mai multa indemanare si participa in mod activ la alimentatie. Intre mese, i poti da sa rontaie o coaja de paine, un biscuit, o felie de mar.

Daca il vei hrani tu mereu, deprinderea de a manca singur va intarzia, iar tendinta naturala la independenta va fi cumva franata.

Cand ii dai sa manance piure, da-i si lui o lingurita. De asemenea, cand ii alegi jucariile, i-ai si lingurite de plastic, tigaite, cratite, obiecte de bucatarie; jucandu-se cu ele, indemanarea copilului creste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Alimentatia copilului mic

Articole recomandate

Citeste si despre