Tartrul la copilul mic

/ / Modificat: 2010-08-02
Tartrul la copilul mic
Intrebare:

- Sunt mama unui baietel de 1 an si 3 luni. De cateva spatamani i-au aparut pe dintisori niste depuneri negricioase (ar semana cu tartrul de la adulti) pe toata suprafata dintilor. Este mai pronuntata pe partea posterioara pt acolo nu reusesc foarte bie sa insist cu periuta. Aceste depuneri se iau dupa un periat mai insistent, dar el nu prea sta, sau cu unghia. Il spal cu Nenedent de 2 ori pe zi. I-am dat cu glicerina cu nistatin si s-au mai diminuat dar au reaparut imediat dupa ce am terminat tratamentul. Nu are miros urat in gurita, nu saliveaza abundent sau alte simptome. A aparut pur si simplu fara sa-i administrez medicamente, sa-i schimb alimentatia. Baietelul nu consuma sucuri sau alte produse din comert. Medicul pediatru ne-a spus ca probabil este o ciuperca dar ca nu avem ce face.

Raspuns:

Atat dentitia primara cat si cea definitiva sunt influentate de starea de sanatate a organismului (in special de metabolismul fosfo-calcic) dar si de conditiile de igiena locale ale cavitatii bucale.


Atat dentitia primara cat si cea definitiva sunt influentate de starea de sanatate a organismului (in special de metabolismul fosfo-calcic) dar si de conditiile de igiena locale ale cavitatii bucale.

Tartrul se formeaza prin mineralizarea placii bacteriene care se acumuleaza pe suprafata dintilor si care poate fi prevenita prin masuri de igiena orala: periajul dintilor, spalaturi bucale antibacteriene si indepartarea resturilor alimentare.

Caria dentara - o boala distructiva a dintilor determinata de infectia cu Streptococcus mutans si alte bacterii, poate afecta si dentitia primara. La aceasta contribuie si excesul de fluoruri in apa potabila si pastele de dinti, insa, pe de alta parte si o fluorizare insuficienta poate avea acelasi efect.



La copiii mici pot apare asa numitele "carii de biberon", favorizate de folosirea indelungata a biberonului, in special cu lichide dulci pe timpul noptii.

Dar si afectiuni generale precum: rahitismul, hipoparatiroidia, gastroenteritele, boala celiaca si alte boli care determina tulburari ale metabolismului fosfo-calcic, pot favoriza aparitia uneor afectiuni ale dintilor.

Pentru diagnostic si tratament trebuie sa va adresati unui medic stomatolog cu competente in tratarea afectiunilor dentare la copii (pedodontie).

Alina Pop-Began

- Medic rezident -

-Anestezie si Terapie Intensiva-


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre