Polipii la copilul de 1 an

/ / Modificat: 2010-08-02
Polipii la copilul de 1 an
Intrebare:

- Este bine sa i se scoata polipii unui copil de 1 an si doua luni? Care sunt consecintele?

Raspuns:

Vegetatiile adenoide numite si "polipi" reprezinta hipertrofia (cresterea in volum) cronica a amigdalei faringiene, destul de frecventa la copii.


Vegetatiile adenoide numite si "polipi" reprezinta hipertrofia (cresterea in volum) cronica a amigdalei faringiene, destul de frecventa la copii.



Adenoidectomia
(extirparea polipilor) este o interventie relativ simpla, care se poate realiza chiar si la aceasta varsta, insa aceasta interventie nu este necesara la toti copiii cu polipi, ci doar la acei copii la care acestia determina tulburari respiratorii sau complicatii infectioase.


Astfel, indicatiile adenoidectomiei sunt reprezentate de:

  • obstructia nazala persistenta (nas infundat aproape tot timpul) cu respiratie orala, voce nazonata
  • facies adenoidian (nas mic, gura deschisa, buza superioara retractata, buza inferioara inerta, fata palida cu privirea pierduta si lipsita de expresie)
  • sforaitul permanent, nocturn sau chiar diurn
  • otita medie recurenta (infectii repetate ale urechii) cu tulburari auditive
  • sinuzita si rinofaringita cronica

    cu precizarea ca aceste tulburari sa nu fie de natura alergica si sa existe confirmarea clinica si/sau radiologica de hipertrofie amigdaliana.

    Contraindicatiile adenoidectomiei sunt reprezentate de anomalii anatomice ale organelor velo-faringiene (ale gatului): palat scurt, despicatura velo-palatina, lueta bifida. De asemenea nu se efectueaza in timpul unor infectii acute sau in cazul prezentei unor anemii sau discrazii sanguine nevindecate si/sau necompensate.

    Este bine sa stiti ca este posibil ca interventia chirurgicala sa nu rezolve pentru totdeauna problema, deoarece in unele cazuri (mai des la varstele mici) vegetatiile adenoide se refac. Pe de alta parte, polipii fiind organe imunologic active, extirparea lor ar putea micsora rezistenta organismului la boala.

    De aceea este bine ca decizia de a efectua aceasta interventie sa fie luata nu la dorinta parintilor ci in urma unui consult intre un specialist ORL si medicul pediatru care cunoaste istoricul medical al copilului.

    Alina Pop-Began

    - Medic rezident -

    -Anestezie si Terapie Intensiva-


    Detalii specialist

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre