Pneumococul la copilul de 2 ani

Intrebare:

- Baietelul meu are 2 ani si 5 luni si am descoperit recent in urma unor analize ca are pneumococ non invaziv. Ni s-a spus ca trebuie sa-i facem vaccin Pneumo 23. Ce efecte pot aparea in urma administrarii vaccinului in conditiile in care pneumococul este prezent?

Raspuns: 

Pneumococul (sau Streptococus pneumoniae) este o bacterie care face parte din flora normala orofaringiana dar care poate fi in acelasi timp si un important agent patogen. Este agentul etiologic in aproximativ 80% din pneumoniile bacteriene si a numeroase cazuri de otite, meningite si septicemii.

Infectiile grave si complicate apar indeosebi la persoanele varstnice sau cu imunitatea compromisa.

Majoritatea tulpinilor de Pneumococ raspund la tratamentul cu penicilina si eritromicina dar deoarece s-au semnalat si tulpini rezistente se recomanda efectuarea antibiogramei.


La persoanele varstnice, copii si imunocompromisi se recomanda si imunizarea cu vaccin polizaharidic polivalent.Un astfel de vaccin este Pneumo23 care contine fragmente bacteriene purificate din 23 de tipuri de pneumococi. Este indicat pentru profilaxia infectiilor pneumococice la copii peste 2 ani, la cei cu afectiuni cronice sau insotite de imunodeficienta precum si la varstnici peste 65 de ani.

Vaccinarea nu se efectueaza in timpul infectiilor acute, a starilor febrile sau in cazul unei reactii alergice severe dupa o vaccinare in antecedente.

Ca efecte adverse sunt citate: reactii usoare locale (durere, eritem), hipertermie, simptome respiratorii si mai rar convulsii si purpura trombocitopenica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul