Hemangiom in zona fontanelei la bebelus

/ / Modificat: 2010-08-02
Hemangiom in zona fontanelei la bebelus
Intrebare:

- Am un baietel nascut pe 24 septembrie 2007. Pe la varsta de 2 luni i-a aparut in zona fontanelei un hemangiom. Este unul de tip \"zmeura\". As vrea sa stiu in ce masura il afecteaza pe copilas, ce se poate face pentru inlaturarea lui, daca este periculos pentru copil sau nu, iar daca da in ce masura.

Raspuns:





 

Hemangiomul este o malformatie vasculara (sau tumoare vasculara) care consta in dezvoltarea anormala, haotica a unor vase sangvine intr-o anumita zona a corpului.

Poate fi vizibila la nivelul tegumentelor sub forma unei pete rosiatice, de diverse dimensiuni si forme sau poate aparea la nivelul unor organe interne.

Incidenta hematoamelor la copii este destul de crescuta: multi copii prezinta astfel de hemangioame vizibile la nastere, alteori devin vizibile abia dupa cateva saptamani-luni.

Evolutia ulterioara prezinta o mare variabilitate de la un copil la altul: uneori regreseaza spontan dupa cateva luni sau mai tarziu, pana in jurul varstei de 6 ani.

Alteori acestea raman stabile sau pot chiar creste in dimensiuni pe masura inaintarii in varsta.

Aceasta variabilitate de evolutie depinde atat de particularitatile organismului cat si de tipul de hemangiom: exista diverse clasificari si descrieri ale acestora in functie de intinderea in suprafata, profunzime, dimensiuni, culoare, localizare etc.

Astfel se deosebesc in principal:
  • hemangiomul plan: se dezvolta superficial, in epiderm si derm si apare ca o pata violacee care dispare la presiune digitala

  • hemangiom cavernos: apare ca o formatiune tumorala aparent de mici dimensiuni dar care se poate intinde mai mult in hipoderm, fiind formata din vase largi, caverne care comunica intre ele si care sunt alimentate cu sange de catre 1-2 vase sangine mai mari (pe sectiune are aspectul unui burete)

  • hemangiom tumoral: apare ca o formatiune tumorala proeminenta si la exterior dar care se poate intinde si in interior, de dimensiuni variabile; nu dispare la presiune digitala

  • hemangiom cirsoid: poate prezenta pulsatii la palpare si este format din vase sinuoase acre comunica intre ele.

    Pe langa aceste tipuri principale se mai pot intalni diverse alte tipuri.

    Pe langa neplacerile de ordin estetic, prezenta unui hemangiom poate prezenta riscul unor complicatii:

  • infectia

  • ulceratia si hemoragia dupa traumatisme, care poate prezenta o gravitate deosebita in cazul prezentei unor hemangioame la nivelul organelor interne (mai ales hemangioamele intracerebrale)

  • trombocitopenii (in cazul unor hemangioame masive).

    Exista mai multe optiuni terapeutice pentru tratamentul hemangioamelor:

  • injectii sclerozante
  • electrocoagularea, laserterapia
  • crioterapia cu zapada carbonica
  • radioterapia
  • excizia chirurgicala.

    Alegerea momentului optim si a metodei de tratament depinde de  forma si tipul hemangiomului, localizare, intindere, evolutia in timp a hemangiomului si experienta medicului in cazuri asemanatoare.

    In general medicii recomanda expectativa in primii ani ai copilariei datorita posibilitatii de regresie spontana.


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre