Cand incep copiii sa vorbeasca si cum iti poti ajuta bebelusul sa isi dezvolte limbajul

/ / Modificat: 2018-06-06
Cand incep copiii sa vorbeasca si cum iti poti ajuta bebelusul sa isi dezvolte limbajul

Copiii invata sa vorbeasca printr-un proces treptat, incepand in primele luni de viata cu gangureli si banguieli, folosind imitarea sunetelor pe care le aud in jurul lor, a exclamatiilor, pentru ca in apropierea varstei de 12 luni sa rosteasca pentru prima data cuvinte simple, cum sunt "mama", "tata" sau "papa". La doi ani, copilul cunoaste mai multe cuvinte si poate comunica in fraze si propozitii simple, iar la varsta de trei ani deja poate sustine o conversatie, un dialog.

Acest proces de dezvoltare al limbajului trebuie sustinut si incurajat constant de catre tine, ca parinte, pentru a-ti ajuta bebelusul sa invete mai usor si mai repede cum sa vorbeasca.

Cum poti sa iti ajuti copilul sa invete sa vorbeasca

Vorbeste-i pe limba lui, de la inceput

Vorba copilareasca, acea modalitate de a vorbi prin a face cuvintele si propozitiile sa para mai atragatoare pentru cei mici, este incurajata devreme, incepand cu primele trei luni din viata bebelusului tau, pentru ca el sa poata sa deprinda cate ceva din limbaj.

Citeste-i si canta-i

Astfel de activitati ii starnesc interesul copilului pentru cuvinte si propozitii, asa ca dedica-le timpul tau, pentru a stimula dezvoltarea limbajului.

Incurajeaza imitatia

Lasa-l pe bebelus sa iti imite cuvintele; chiar daca ele suna fara noima la inceput, pe parcurs copilul iti va copia cuvintele tot mai corect, punand astfel baza formarii de propozitii care sa aiba un inteles.

Descrie oameni si obiecte

Indica-i bebelusului un anumit lucru si spune-i care este denumirea pentru el, iar cand bebelusul ia contact cu oameni, prezinta-i, folosindu-le numele sau legatura de rudenie. Substantivele sunt importante pentru ca intaresc asocierea cu lucruri sau obiecte si imbunatatesc in mod semnificativ vocabularul bebelusului.

Pune intrebari si converseaza cu bebelusul tau

Dupa implinirea varstei de 1 an, poti sa ii pui diferite intrebari celui mic atunci cand vrea ceva, sau cand iti solicita atentia din diferite motive; intrebarile ii vor stimula gandirea, pentru a gasi un raspuns.

Foloseste un limbaj care iti este cunoscut

Specialistii recomanda sa vorbesti cu copilul intr-o limba care sa iti fie familiara, respectiv in limba ta mama, pentru a nu aglomera copilul cu prea multe cuvinte si pentru a putea sa ii urmaresti progresul in dezvoltarea limbajului, in mod corect.

Ce trebuie sa faci pentru ca bebelusul tau sa invete sa vorbeasca corect

Tine cont de urmatoarele aspecte atunci cand bebelusul tau invata sa vorbeasca:

1. Lasa-l sa incerce: permite-i sa invete si sa incerce cuvintele pe care tocmai le-a aflat. Lasa-l sa experimenteze sunetele consoanelor si sa le combine.

2. Opreste sunetul de fundal: atunci cand ii citesti sau cand ii canti bebelusului, opreste sau da mai incet sunetele din fundal, cum ar fi radio sau televizorul, pentru a nu ii distrage atentia copilului si ca sa il ajuti sa se poata concentra pe vocea ta.

3. Limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor: cu cat mai mult timp petrece un copil in fata ecranelor de mici sau mari dimensiuni, cu atat mai greu incep sa vorbeasca, sustin studiile de cercetare realizate pana in prezent, asa ca incearca sa ii limitezi sau sa elimini cu totul timpul copilului in fata tabletelor, telefoanelor mobile sau a televizorului si foloseste-l mai bine pentru a avea o interactiune verbala cu micutul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limbaj bebelus Dezvoltare limbaj bebelus Dezvoltare limbaj copii

Articole recomandate

Citeste si despre