Cat de sanatoase sunt jucariile electronice pentru copii?

/ / Modificat: 2017-12-20
Cat de sanatoase sunt jucariile electronice pentru copii?

Jucariile electronice care canta, scot sunete sau vorbesc si se misca sunt la mare cautare, mai ales printre parinti. Apreciate adesea pentru rolul lor educational, jucariile electronice par sa aiba, in realitate, influente negative asupra procesului de invatare si dezvoltare a celor mici.

Un studiu efectuat de specialisti de la Northern Arizona University a aratat ca bebelusii de 10-16 luni  scot mai putine sunete atunci cand se joaca cu electronice, decat cand primesc obiecte clasice, precum cuburi de lemn, puzzle sau carti. Totodata, s-a observat ca, in prezenta jucariilor electronice, parintii vorbesc mult mai putin cu micutii lor si le raspund mult mai putin, ca si cum ar lasa jucariile sa vorbeasca pentru ei.

Astfel, cand au avut jucarii electronice, parintii au folosit 40 de cuvinte pe minut in interactiunea cu copilul, in timp ce in cazul jucariilor clasice, media a fost de 56 de cuvinte pe minut, iar la citit, media a fost de 67 de cuvinte pe minut.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca folosirea jucariilor electronice este asociata cu o scadere atat a cantitatii, cat si a calitatii limbajului folosit de parinti in relatie cu bebelusii.

Pe langa faptul ca le este afectata insusirea limbajului, o serie de cercetari au aratat ca prea multa stimulare senzoriala afecteaza, pe termen lung, atentia si capacitatea copilului de a sta concentrat intr-o activitate. De asemenea, jucariile electronice le ingreuneaza copiilor procesul de gandire: e destul de greu sa gandesti cand auzi mereu zgomote in jurul tau.

De ce e importanta interactiunea verbala cu parintele in timpul jocului?

Nu exista studii care sa arate ca un copil poate invata sa vorbeasca cu ajutorul jucariilor electronice. De aceea, pentru dezvoltarea timpurie a limbajului, utilizarea acestui tip de jucarii ar trebui limitata. E important de retinut ca o jucarie cu baterii nu este un substitut pentru dialogul fata in fata cu micutul. Centrii vorbirii de la nivelul creierului se activeaza numai in contactul cu o alta persoana, nu cu diverse gadget-uri. Mai mult, se recomanda ca, atunci cand parintii nu au timp sa citeasca copiilor, sa le puna la dispozitie mai degraba jucarii traditionale, nu electronice.

Conversatia dintre parinte si copil in timpul jocului ajuta nu numai la insusirea limbajului de catre cel mic. Din aceasta interactiune, bebelusul isi formeaza primele abilitati sociale: invata despre rolurile sociale, despre ce inseamna sa conduci si sa fii condus.

copil-jucarii-electronice

Ce fel de jucarii ar fi bine sa alegem

In prezent, sunt la moda jucariile care "fac multe". In realitate, aceste jucarii fac "prea multe" si copilul "face prea putin". Parintele ar trebui sa aiba in vedere ce beneficii in crestere si dezvoltare ii aduce un anumit obiect copilului atunci cand se joaca.

Este de preferat sa fie alese jucarii si activitati care sa il ajute pe cel mic sa isi foloseasca si sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea. De asemenea, sunt recomandate jocurile care stimuleaza abilitatile muzicale, dezvoltarea artistica si fizica, precum si jocurile care ii apropie pe copii unii de altii si ii invata sa relationeze unii cu altii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii copii Cum alegi jucariile copilului Importanta jocului

Articole recomandate

Citeste si despre