Prima tunsoare a copilului

/ / Modificat: 2006-03-29
Prima tunsoare a copilului





 

Ne tundem prichindeii "la zero" sau le lasam podoaba capilara sa creasca in voie?

Pe capul si pe corpul oricarui om cresc atatea fire de par cati foliculi pilosi are. Numarul firelor de par este stabilit genetic.  Asadar, oricat de des ai tunde un copil, podoaba lui capilara nu are cum sa se indeseasca. Desimea parului depinde de factori ereditari,  de starea de sanatate a copilului, de alimentatia si de ingrijirea lui.

Cei mai multi copii se nasc cu cateva fire de par foarte fin pe cap care, treptat, sunt inlocuite cu par mai lung si mai gros. S-a constatat ca parul bebelusilor creste in medie cu un centimetru pe luna. In felul acesta, spre varsta de un an, majoritatea copiilor necesita si prima tunsoare.

Sunt insa si cazuri in care nou-nascutii prezinta chiar de la nastere o bogata podoaba capilara, caz in care prima tunsoare se poate realiza mult mai devreme. Medicii recomanda ca aceasta sa fie facuta la 40 de zile dupa nastere, cand sugarii au reusit sa se adapteze mediului.

Periuta sau "zero"?

Prima tunsoare nu trebuie neaparat sa fie "la zero". Medicii pediatri sunt sceptici in ceea ce priveste rasul in cap al copiilor mici, intrucat exista pericolul ranirii pielii capului. Foarte importanta este scurtarea "coamei" de pe frunte, pentru ca parul sa nu-i intre in ochi. Care este parerea medicilor? "Fara par lung pana la 4 ani". Si in cazul baietilor, si al fetitelor. Pana la aceasta varsta, firele de par sunt foarte subtiri si fragile, din care cauza se incalcesc si se rup in timpul pieptanatului.

Multor bebelusi, din cauza ca dorm pe spate si isi freaca capsorul de perna, li se tocesc firele de par de la ceafa. Ulterior, in aceasta zona va creste un par des, dar incet si neuniform. Pentru a preveni tocirea firelor de par, urmariti ca bebelusul sa nu stea doar pe spate, ci sa se intoarca de pe o parte pe alta si pe burtica. Fireste, daca micutul are par des si rezistent, puteti sa nu va  grabiti cu tunsoarea.

Sursa: Ioana Copilul meu, Nr. 11/2005

La frizerie sau acasa?



  

S-ar putea ca unele mame, declarandu-se neindemanatice in manuirea foarfecelor sau a unui aparat de tuns, sa prefere sa-si duca bebelusul pentru prima tunsoare la frizer. Situatie in care copilul trebuie neaparat pregatit pentru un asemenea eveniment. Iar cand va trebui sa fie tuns chiar el, jucariile preferate, pe care le va avea alaturi, ii vor mai abate atentia de la ceea ce i se intampla.

Dar, cea mai potrivita sa joace rolul frizerului pentru prima tunsoare este mama, care stie mai bine ca oricine cum sa se poarte cu odorul ei. Pentru aceasta, dotati-va cu foarfece, pieptene si pulverizator cu apa si retineti cateva miscari simple: mai intai umeziti parul copilului, pieptanati-l lins pe langa cap. Apoi prindeti cu mana stanga cate o suvita de par intre degetul aratator si mijlociu si, cu foarfecele din mana dreapta, scurtati-o cat doriti.

  • Nu uitati ca micutului ii este greu sa stea nemiscat mult timp. Fiti pregatita sa va miscati o data cu el.

    �Rugati pe cineva cu care copilul este obisnuit sa-l tina pe genunchi.

  • Incercati sa transformati tunsul intr-o joaca placuta, invitand sa asiste la proces papusile, ursuletii si iepurasii.

  • Folositi foarfece cu capetele boante, pentru ca, la o miscare neprevazuta a copilului, sa nu se raneasca.

  • Daca pustiului ii este teama de foarfece, distrageti-i atentia lasandu-l sa se uite in vreo carte sau la un desen animat.

  • Nu uitati ca, dupa ce ati terminat tunsul, sa laudati copilul. Chemati-i si pe ceilalti membri ai familiei sa va admire odorul. Copiilor le place sa fie in centrul atentiei.

    Magia pieptanatului



      

    Nu exista un mijloc mai bun pentru intarirea firelor de par si stimularea cresterii podoabei capilare a copilului decat pieptanatul regulat si corect. In fiecare seara, mai intai spre dreapta, apoi  spre stanga, apoi "impotriva" sensului de crestere si, la final, in sensul cresterii firului de par.

    Un asemenea pieptanat intensifica circulatia la nivelul pielii capului si alimenteaza cu oxigen vasele sanguine subtiri ale radacinii firelor de par. Firele de par se fortifica, devenind mai rezistente, "pline de viata" si capata luciu.

    De o deosebita importanta este alegerea pieptenelui sau a periei. Cele mai indicate sunt cele din materiale naturale, elastice si flexibile. Evitati pieptenele metalic sau din material plastic, sub actiunea dintilor acestuia parul se rupe usor.

    Pieptenele din plastic poate electriza chica bogata, firele de par devenind  "neascultatoare". Cea mai buna varianta: pieptenele de lemn..

    Sursa: Revista Ioana Copilul meu, Nr. 11/2005

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre